Friday , April 19 2024

Gheorghe Flutur a plecat din Cernăuți când au început să sune alarmele

Acestea nu funcționaseră bine de câteva zile, iar responsabilul își pierduse funcția

Președintele Consiliului Județean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, a efectuat o vizită la Cernăuți pentru a se informa la fața locului despre nevoile care mai pot fi sprijinite de către România în contextul războiului pe care îl poarte țara vecină cu Federația Rusă, dar și despre cum decurge transportul și depozitarea cantităților semnificative de ajutoare care au venit deja din România.

De altfel, șeful administrației județene sucevene a purtat o discuție și la „Casa cu lei”, așa cum este cunoscut în jargonul administrativ clădirea care găzduiește sediul Administrației Regionale de Stat Cernăuți și al Consiliului Regional Cernăuți. Numai că întâlnirea președintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, cu șeful Administrației Regională de Stat din Cernăuți, Serhii Osaciuc a fost întreruptă miercuri dimineața după ce s-a anunțat alarmă în oraș ca oamenii să se îndrepte spre buncărele antibombă.

„Eram la Administrația Regională de Stat din Cernăuți la o discuție cu guvernatorul Serhii Osaciuc după ce am vizitat depozitul de ajutoare și a fost atenționat guvernatorul că va începe o alarmă și să se pregătească lumea să intre în buncăre”, a spus Gheorghe Flutur. El a menționat că guvernatorul a propus să se urce în mașină și să plece spre frontieră unde a ajuns în siguranță.

Gheorghe Flutur a arătat că în ultimele două zile nu mai fuseseră alarme în zonă. Ceea ce fie nu i s-a spus șefului administrației județene sucevene, fie i s-a spus iar el nu a comunicat mai departe este că, de fapt, alarmele din Cernăuți au început să sune cât de cât mai bine în condițiile în care abia după agresiunea armată din partea Federației Ruse s-a constatat că sistemele nu mai funcționau aproape deloc în centrul regional. Ca atare, primarul Roman Kliciuc l-ar fi dat afară pe responsabilul din departamentul care trebuia să se ocupe (și) de acest aspect și care era în funcție de vreo 20 de ani. La câteva zile au început să funcționeze alarmele.

De altfel, cu o zi înainte de vizita lui Gheorghe Flutur la Cernăuți, primarul Roman Kliciuc a răspuns la cele mai frecvente întrebări ale cernăuțenilor despre sirenele de raid aerian. Astfel, întrebat dacă „Poate exista o alarmă de antrenament acum?”, edilul cernăuțean a răspuns, sec, „Nu! Războiul continuă în Ucraina”. La întrebarea „Cine pornește sirena?”, edilul cernăuțean a răspuns că „Departamentul Regional de Apărare Civilă”, care funcționează în subordinea Administrației Militare (câtă vreme în Ucraina este în aplicare legea marțială, administrațile regionale de stat funcționează ca administrații militare) Cernăuți. Dând asigurări că este timp să pornească sirena imediat după semnalul de posibil pericol și că sirenele sună în aproximativ trei minute, Roman Kliciuc a răspuns însă și la o altă întrebare nu tocmai comodă și anume „De ce sirenele mai sună dupa închidere?”, edilul cernăuțean recunoscând că „Sistemul de notificare este vechi”, deci există o întârziere în sensul că durează trei până la cinci minute pentru ca sirena să se sune. (D.P.)

 

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …