Saturday , September 24 2022

Gaşca lui "Blană" din Fălticeni a scăpat mai ieftin după apel

Pedeapsa lui Daniel Stefan Blănaru zis “Blană”, şeful bandei de şantajişti şi tâlhari care făcea legea în Fălticeni în anul 2005, a fost mişcorată de la 7 ani la 4 ani de închisoare. Dacă pentru alţi trei inculpaţi pedepsele au fost micşorate, alţi cinci indivizi au scăpat de închisoare ca urmare a intervenirii prescripţiei speciale

bomba palat justitie 1 [800x600]


Curtea de Apel Suceava a dat o decizie definitivă într-un dosar complex instrumentat în urmă cu zece ani de procurorii Serviciului Teritorial Suceava al DIICOT privind renumita, la acea vreme, “gaşcă” a lui Blană din Fălticeni. Astfel, Stefan Daniel Blanaru zis “Blană”, de 33 de ani, a fost condamant la patru ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de “constituire a unui grup infracţional organizat” şi “trafic de persoane”, după ce în primă fază a primit şapte ani de închisoare cu executare. Cristian Lupu Iordache zis “Pica”, de 28 de ani, a primit patru ani şi opt luni de închisoare pentru “constituire a unui grup infracţional organizat”, “tâlhărie” şi “lipsire de libertate în mod ilegal”, “înşelăciune”, Florinel Mantu s-a ales cu trei ani şi opt luni de închisoare pentru comiterea infracţiunilor de “constituire a unui grup infracţional organizat” şi “tâlhărie”, Constantin Anghelescu zis “Pif”, de 41 de ani, a primit doi ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de “constituire a unui grup infracţional organizat”, iar Călin Iulian Bica, de 30 de ani, a fost condamnat la doi ani şi o lună de închisoare pentru “tâlhărie”. Daniel Palamaru zis “Pala”, de 31 de ani, Alin Jilavu, Marius Subţire şi Florin Ailincăi au scăpat de pedepsele de cinci ani de închisoare cu executare ca urmare a intervenirii prescripţiei speciale în cazul infracţiunilor de “sprijinire a unui grup infracţional organizat” şi “furt”.
Amintim că în luna martie a anului 2005, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), împreună cu ofiţeri de la Centrul Zonal de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog Suceava şi de la serviciile similare de la inspectoratele de poliţie Suceava şi Botosani au operat descinderi soldate cu reţineri şi ulterior arestări ai membrilor acestui grup infracţional organizat, care au recurs la acte de intimidare şi violenţă asupra mai multor persoane din municipiul Falticeni, în perioada 2003 – 2005, de la care au pretins taxe de protecţie sau au recuperat diverse sume de bani, au făcut trafic de persoane, tâlhării, înşelăciuni, lipsiri de libertate, cam tot registrul infracţional posibil în condiţiile date. De reţinut că cei nouă inculpaţi care mai sunt în viaţă au fost judecaţi în stare de libertate, în condiţiile în care au fost eliberaţi din arest fără a avea dreptul de a părăsi ţara.
In anul 2003, procurorii au trimis în judecată un grup de 5 indivizi din Fălticeni pentru trafic de persoane şi trafic de minori, care au activat sub coordonarea a doi membri marcanţi ai lumii interlope din acest oraş – Gheorge Căluşeru- zis Căluş şi Ion Chiriac, zis Ion Rusu, care este originar din Republica Moldova. Cercetările au continuat pentru probarea întregii activităţi infracţionale a acestora, care au traficat în total 15 victime – persoane de sex feminin dintre care cîteva sub vîrsta majoratului, toate fiind duse în Macedonia unde au fost obligate să se prostitueze în cluburi de noapte. Colateral, s-a descoperit că din trupa celor cinci fălticeneni trimişi în judecată în noiembrie 2003 a făcut parte şi Alin Jilavu, care a fost de asemenea trimis în judecată în dosarul şantajiştilor de la Fălticeni intens mediatizat ca fiind lotul “Blană”, de la porecla liderului găştii, Daniel Blănaru. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

Exercițiu tactic inedit, la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc

În data de 22 septembrie, la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare” a avut loc …