Sunday , August 14 2022

Garda de Mediu avertizează populația să nu consume peștele mort din râul Suceava. Sesizare penală împotriva ACET pentru ”punerea în pericol a vitalității ihtiofaunei” 

”La verificările efectuate în data de 01.07.2022 de către comisarii GNM-CJ Suceava pe Râul Suceava, în zona aval și amonte punte Lisaura, com. Ipotești, jud. Suceava, s-a constatat că un operator economic a evacuat ape uzate epurate necorespunzător, ce au condus la degradarea semnificativă a calității râului și la mortalitate piscicolă. Pentru punerea în pericol a vitalității ihtiofaunei din Râul Suceava, pe un tonson de cca. 3 km aval și amonte punte Lisaura, urmează a se formula sesizare penală împotriva operatorului economic, conform art. 98 , al.1), lit.b) din OUG 195/2005 privind protecția mediului. Totodată, avertizăm populația să populația să nu consume peștele mort din râul Suceava”, a transmis, luni, Garda de Mediu Suceava.

Conform unei informări transmise de Prefectura Suceava, urmare a sesizării adresate SGA Suceava de către o persoană fizică cu privire la faptul că pe râul Suceava, în zona punții Lisaura, există mortalitate piscicolă ridicată, angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava s-au deplasat la fața locului, în data de 1 iulie, în vederea verificării celor sesizate. Specialiștii deplasați în teren au constatat mortalitate piscicolă masivă pe râul Suceava, pe un tronson de 3 km, din zona punții Lisaura, respectiv 1 km amonte și 2 km aval de aceasta. Pentru identificarea sursei de poluare, angajații SGA Suceava au procedat la verificarea cursului râului Suceava pe un tronson de 5 km. Conform buletinelor de analiză emise de către Laboratorul de Calitate a Apei din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, a rezultat că apele uzate epurate provenite de la stația de epurare a S.C. AMBRO S.A. se încadrau în limitele maxime autorizate la toți indicatorii analizați. În ceea ce privește însă apele uzate epurate provenite de la stația de epurare a ACET S.A. Suceava, s-au înregistrat depășiri ale indicatorilor reglementați, și anume limita de Amoniu depășită de șapte ori, cea de Fosfor Total depășită de patru ori, Materii în suspensie – limita depășită de patru ori, iar Agenți de suprafață anionici (detergenți) – limita depășită de cinci ori.

”În concluzie s-a observat impactul negativ al evacuării apelor uzate epurate necorespunzător ce provin de la stația de epurare a ACET S.A. Suceava, calitatea râului Suceava fiind degradată semnificativ de la clasele a II-a și a III-a, la clasa a V-a de calitate (curs de apă degradat total). Impactul evacuărilor apelor uzate epurate necorespunzător asupra râului Suceava este accentuat atât de debitul scăzut al cursului de apă (4,04 mc/s), cât și de debitul mare al apelor uzate (0,3 mc/s)”, se preciza în comunicatul transmis de Prefectura Suceava. (O. N.)

Vezi si

O fetiță de 9 ani a ajuns la spital, după ce o mașină s-a răsturnat la Dorna Arini

Vineri seara, în jurul orei 19.30, un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile pe  …