Friday , April 19 2024

Garda de Mediu avertizează populația să nu consume peștele mort din râul Suceava. Sesizare penală împotriva ACET pentru ”punerea în pericol a vitalității ihtiofaunei” 

”La verificările efectuate în data de 01.07.2022 de către comisarii GNM-CJ Suceava pe Râul Suceava, în zona aval și amonte punte Lisaura, com. Ipotești, jud. Suceava, s-a constatat că un operator economic a evacuat ape uzate epurate necorespunzător, ce au condus la degradarea semnificativă a calității râului și la mortalitate piscicolă. Pentru punerea în pericol a vitalității ihtiofaunei din Râul Suceava, pe un tonson de cca. 3 km aval și amonte punte Lisaura, urmează a se formula sesizare penală împotriva operatorului economic, conform art. 98 , al.1), lit.b) din OUG 195/2005 privind protecția mediului. Totodată, avertizăm populația să populația să nu consume peștele mort din râul Suceava”, a transmis, luni, Garda de Mediu Suceava.

Conform unei informări transmise de Prefectura Suceava, urmare a sesizării adresate SGA Suceava de către o persoană fizică cu privire la faptul că pe râul Suceava, în zona punții Lisaura, există mortalitate piscicolă ridicată, angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava s-au deplasat la fața locului, în data de 1 iulie, în vederea verificării celor sesizate. Specialiștii deplasați în teren au constatat mortalitate piscicolă masivă pe râul Suceava, pe un tronson de 3 km, din zona punții Lisaura, respectiv 1 km amonte și 2 km aval de aceasta. Pentru identificarea sursei de poluare, angajații SGA Suceava au procedat la verificarea cursului râului Suceava pe un tronson de 5 km. Conform buletinelor de analiză emise de către Laboratorul de Calitate a Apei din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, a rezultat că apele uzate epurate provenite de la stația de epurare a S.C. AMBRO S.A. se încadrau în limitele maxime autorizate la toți indicatorii analizați. În ceea ce privește însă apele uzate epurate provenite de la stația de epurare a ACET S.A. Suceava, s-au înregistrat depășiri ale indicatorilor reglementați, și anume limita de Amoniu depășită de șapte ori, cea de Fosfor Total depășită de patru ori, Materii în suspensie – limita depășită de patru ori, iar Agenți de suprafață anionici (detergenți) – limita depășită de cinci ori.

”În concluzie s-a observat impactul negativ al evacuării apelor uzate epurate necorespunzător ce provin de la stația de epurare a ACET S.A. Suceava, calitatea râului Suceava fiind degradată semnificativ de la clasele a II-a și a III-a, la clasa a V-a de calitate (curs de apă degradat total). Impactul evacuărilor apelor uzate epurate necorespunzător asupra râului Suceava este accentuat atât de debitul scăzut al cursului de apă (4,04 mc/s), cât și de debitul mare al apelor uzate (0,3 mc/s)”, se preciza în comunicatul transmis de Prefectura Suceava. (O. N.)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …