Friday , April 19 2024

Gara Iţcani nu poate fi restaurată întrucât certificatul de atestare a lucrării făcute de austro-ungari e la Cernăuţi

A dezvăluit ministrul Transporturilor Iulian Mantache la Suceava, după ce a fost informat în acest sens de directorul Regionalei CFR Iaşi, Radu Pipa. Lucrările de restaurare şi consolidare costă 2 milioane de euro, fiind selectată şi firma care să efectueze lucrările, dar doar după obţinerea autorizaţiei de construire  

gara itcani - iulie 2014 - 2 [800x600]

Invitat la Suceava de preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cătălin Nechifor, ministrul Transporturilor, Iulian Matache, a declarat clarificat  sâmbătă, după o vizită la Suceava, că clădirea Gării Iţcani, monument istoric alflat într-o stare avansată de degradare că acest edificiu mai vechi de un veac va trebui restaurată în asociere cu autorităţile locale. Ministrul Iulian Matache, a explicat, după ce ani în şir s-au făcut demersuri şi proiecte, unele cu susţinere guvernamentă, că pentru începerea lucrărilor este necesar un certificat  de atestare care se află acum la Cernăuţi, în Ucraina. Anunţul făcut de ministrul Iulian Matache a descumpănit comunitatea suceveană, inclusiv pe responsabilii din administraţia judeţeană şi locală ce se aşteptau ca ministrul Transporturilor să aducă veşti bune pentru investiţia preconizată la Gara din Iţcani.
Ministrul Iulian Matache a vizitat sâmbătă clădirea Gării Iţcani apreciind că acest monument trebuie restaurat în totalitate şi a propus preşedintelui CJ Suceava, Cătălin Nechifor, o asociere în vederea consolidării, reabilitării şi restaurării acestei clădiri. Prezent la vizita oficială din gara iţcăneană, directorul Regionalei CFR Iaşi, Radu Pipa, a fost cel care a dat trista explicaţie oficialilor veniţi în vizită la unul dintre cele mai importante noduri feroviare de la graniţa Imperiului Austro-Ungar cu Regatul României, acum în stare avansată de degradare. Radu Pipa a arătat că Gara Iţcani este în programul de reabilitare al Regionalei CFR Iaşi încă din anul 2012, dar că nu s-au putut face deocamdată decât lucrări de întreţinere, întrucât nu s-a obţinut autorizaţia de construire pentru că certificatul de atestare este la Cernăuţi. Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, i-a solicitat acestuia să facă o cerere oficială pe care el să o transmită partenerilor din Cernăuţi pentru obţinerea documentului. Directorul Regionalei CFR Iaşi a menţionat că lucrările de restaurare şi consolidare costă 2 milioane de euro, fiind selectată şi firma care să efectueze lucrările, dar doar după obţinerea autorizaţiei de construire. El a spus că, din cauza degradării, s-a luat în calcul chiar închiderea totală a gării pentru evitarea producerii unor incidente, dar că s-au executat lucrări de întreţinere şi reparaţii. Clădirea gării Iţcani este monument de arhitectură fiind înscrisă în Lista monumentelor istorice sub numele Gara Suceava Nord-Iţcani. Gara Iţcani a fost construită în 1876, în perioada administraţiei austriece în Bucovina, fiind atunci situată la frontiera austro-română şi este o construcţie cu două niveluri realizată după modelul unor gări din zona central-europeană. (N.R.)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …