Sunday , February 5 2023

GALERIE FOTO, VIDEO | Aproximativ nouă mii de oameni au participat la manifestările de Ziua naţională organizate la Suceava

Aproape nouă mii de suceveni au participat duminică, 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, la parada militară organizată în centrul oraşului, pe Bulevardul Ana Ipătescu. Deja în jurul orei 12:00 se aglomerase toată zona centrală a Sucevei, de la Bocina la Bibliotecă şi de acolo la biserica Sfânta Inviere iar coloane nu se oprea decât în zona esplanadei Casei de Cultură. Nu întâmplător au ales unii să stea tocmai acolo, ci pentru că parada militară cu trupe şi tehnică desfăşurată pe bulevardul Ana Ipătescu avea ca punct final strada Nicolae Bălcescu unde elemenetele de tehnică aparţinând de unităţi ale Ministerului de Interne, ale Ministerului Apărării Naţionale şi de la Serviciul Român de Informaţii urmau să staţioneze pentru a putea fi admirată de publicul larg. După cum nu puţini au fost cei care au asistat la parada ca atare, foarte mulţi au fost şi pe strada Nicolae Bălcescu. Câţiva dintre ei, până să ajungă militarii şi poliţiştii cu tehnica din dotare, au făcut o plimbare pe esplanadă unde pregătirile pentru spectacolul de la ora 15:00 erau în toi, ascultând diverse melodii sau mâncând produse expuse acolo.

De cealaltă parte, cei peste opt mii de oameni care s-au adunat – mai timid de pe la ora 11:00, pentru ca pe la ora 12:00 să fie plină zona centrală – au ascultat răbdători şi civilizat serviciul religios oficiat de Inalt Prea Sfinţia Sa Pimen Suceveanul, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor şi un sobor de preoţi. Nu e mai puţin adevărat că vremea nu a fost atât de geroasă pe cât a fost în anii precedenţi, ba dimpotrivă am putea spune că prezenţa mare a fost datorată şi acelor câteva grade în plus peste pragul de 0°C şi vântului care nu a suflat aproape deloc. Părinţi şi bunici au venit în număr mai mare ca de obicei cu copiii şi nepoţii. Câţiva au fost aduşi de părinţi îmbrăcaţi în frumoase costume populare. Cu toţii ţineau steaguri în mână sau baloane în culorile tricolorului. Mulţi dintre participanţi aveau la gât fulare în culorile tricolorului românesc iar printre oficialităţi aproape că nu a lipsit acest articol vestimentar.

Nu au fost semnalate incidente pe durata serviciului religios şi după acesta au fost rostite scurte alocuţiuni din partea subprefectului Silvia Boliacu – a dat citire mai întâi mesajului premierului Ludovic Orban şi apoi a adresat sincere urări din partea Instituţiei Prefectului – Judeţul Suceava, a preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur şi a primarului municipiului Suceava, Ion Lungu.

Cei doi au vorbit despre însemnătatea Zilei Naţionale şi au făcut trimitere şi la Ziua Bucovinei (28 noiembrie), Gheorghe Flutur precizând că fără aceasta nu se putea discuta despre unirea tuturor românilor la 1918. După câteva minute cât au durat discursurile respective a urmat şi o ceremonie de depunere de coroane omagiale.

Miile de oameni au aşteptat în continuare în mod civilizat să se încheie acest moment după care a început defilarea unităţilor militare prezente şi apoi a elementelor de tehnică. Desigur că totul pe acordurile muzicii militare şi cu prezentarea aferentă pentru fiecare element de tehnică sau unitate ale Ministerului de Interne (inspectoratele judeţene de poliţie, jandarmi, situaţii de urgenţă), ale Ministerului Apărării Naţionale (Centrul Militar Judeţean, Batalionul 17 Vânători de Munte “Dragoş Vodă” Vatra Dornei, Colegiul Militar “{tefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc) şi de la Serviciul Român de Informaţii. Defilarea s-a încheiat în jurul orei 13:20 însă interesul publicului a fost destul de mare în continuare, motiv pentru care unii care au asistat la parada de pe strada Ana Ipătescu au mers apoi pe esplanadă şi au primit, analizat şi s-au fotografiat lângă maşinile de intervenţie ale Poliţiei, Jandarmeriei ori de la SRI unde “senzaţie” printre mulţi pasionaţi de tehnică a făcut-o robotul utilizat în diferite misiuni, ghidat de la distanţă de un specialist cu o telecomandă. Alţii au preferat să facă fotografii cu câini poliţişti sau cu “mascaţii” de la Serviciul de Acţiuni Speciale al Poliţiei.

Precizăm că în contextul organizării activităţilor pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României traficul rutier a fost restricţionat în totalitate, între orele 10.00 – 14.00, pe străzile: str. {tefan cel Mare, de la intersecţia cu str. Mihai Viteazul – str. Ana Ipătescu,  intersecţie cu strada Tipografiei; str. Ana Ipătescu,  intersecţie cu strada Tipografiei – str. Calea Unirii – intersecţie cu str. Petru Rareş; str. Nicolae Bălcescu, tronsonul de drum cuprins între sensul giratoriu McDonalds şi sens giratoriu Orange Shop; str. Ion Vodă Viteazul, tronsonul de drum cuprins între intersecţia cu strada Mitropoliei şi intersecţia cu str. Ana Ipătescu; str. Mitropoliei, tronsonul de drum cuprins între sens giratoriu (intersecţie cu str. Ion Vodă Viteazul) şi intersecţie cu str. Ana Ipătescu (Bibliotecă). Fluidizarea traficului rutier ce intră în Suceava dinspre localitatea Ipoteşti s-a desfăşurat pe sensul de mers str. Mitropoliei – str. Tipografiei – str. Ana Ipătescu – str. Tipografiei – str. Stefan cel Mare intersecţie cu str. Mihai Viteazul. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Circulație în condiții de iarnă, fără probleme deosebite, pe drumurile naționale din județ. Recomandări ale polițiștilor pentru șoferi

Prefectura Suceava a informat, duminică dimineață, că Secția Drumuri Naționale Suceava a acționat cu utilajele …