Thursday , March 28 2024

Găinăriile la care s-ar fi coborât prefectul Sucevei – explicate pe larg de DNA

In referatul prin care s-a cerut arestarea preventivă a prefectului judeţului Suceava, DNA explică pe larg cum a acţionat Florin Sinescu, folosindu-se de funcţia sa, pentru a pune mâna pe 2,6 hectare de teren pentru socrii săi, pentru a intra în posesia unui autoturism A4 sau cum a forţat mâna poliţiştilor rutieri din două judeţe pentru a restitui permisul de conducere unui amic de-al său prins de radar cu 106 km/h

 sinescu retinere 3 [800x600]


Una dintre acuzaţiile de abuz în serviciu contra intereselor publice ce i se aduc prefectului Florin Sinescu vizează intervenţia acestuia în afara cadrului legal, pe lângă funcţionari ai OCPI Suceava, ai Comisiei locale de Fond Funciar Moldoviţa şi a inginerului topo Gabriel Niga, pentru a-i întocmi documentaţia necesară eliberării unui titlu de proprietate pentru socrii săi Negură Dumitru şi Negură Ortansia, deşi documentaţia era incompletă şi nu dovedea dreptul de proprietate a acestora.
Procurorii DNA Suceava arată în referatul prin care s-a cerut arestarea preventivă a prefectului Sinescu că în perioada iunie 2014 – ianuarie 2015, în calitate de prefect al judeţului Suceava, folosindu-se de ascendentul funcţiei sale, şi-a încălcat atribuţiile de serviciu şi în afara cadrului legal a apelat la mai mulţi funcţionari public de la instituţii aflate în coordonarea sa pentru a întocmii şi completa documentaţia în vederea obţinerii ilegale a unui titlu de proprietate pe numele socrilor săi  Negură Dumitru şi Negură Ortansia, pentru suprafaţa de  26.103 mp teren pe raza comunei Moldoviţa cunoscând că aceştia nu deţin documente de proprietate, care să dovedească modul de dobândire, legătura cu proprietarii tabulari din Cartea Funciară sau înscrisuri care să demonstreze că sunt îndreptăţişi să obţină un titlu de proprietate. Intervenţia la aceşti funcţionari a prefectului Florin Sinescu s-a reluat după ce documentaţia a fost restituită de OCPI Suceava, deoarece  nu era completă şi în aceasta nu este consemnat modul de dobândire al dreptului de proprietate şi nici legătura cu proprietarii tabulari.
Astfel, în vara anului 2014 , Florin Sinescu l-a contactat pe inginerul topo Gabriel Niga, consilier în cadrul Primăriei Vatra Moldoviţei căruia i-a cerut ca împreună cu secretarul comunei Moldoviţa, Mihai Florin Maleş să întocmească documentaţia necesară obţinerii unui titlu de proprietate pentru socrii prefectului – Negură Dumitru şi Negură Orestia. Gabriel Niga  i-a transmis lui Maleş solicitarea lui Sinescu, după care s-a deplasat la domiciliul socrilor prefectului, constatând că aceştia nu deţineau nici un act de proprietate şi nici extrase de carte funciară pentru teren, nefiind interesaţi de obţinerea titlului de proprietate, precizându-i însă că se supun dorinţei ginerelui lor – Sinescu Florin, după care Gabriel Niga a întocmit planurile de amplasament şi de situaţie pe care i le-a dat secretarului Maleş. „În vara anului 2014 am fost contactat telefonic de către Sinescu Florin care mi-a cerut să merg la socrii lui să măsor o suprafaţă de teren în vederea obţinerii unui titlu de proprietate, în conformitate cu prev. art 27 alin 2 din Legea 247/2005. Tot atunci Sinescu Florin mi-a spus să vorbesc şi cu secretarul Maleş Mihai Florin şi să-i spun că doreşte să demareze procedura de obţinerea unui titlu de proprietate. Am luat legătura cu secretarul Maleş Mihai Florin căruia i-am spus că urmează să merg să fac măsurători şi să întocmesc documentaţie pentru socrul prefectului, acesta confirmând şi adăugând că va începe şi el demersurile din partea comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Moldoviţa. M-am deplasat apoi în sat Argel comuna Moldoviţa şi am luat legătura cu Negură Dumitru, căruia i-am spus pentru ce am venit şi am înţeles de la acesta că ştia că o să vin, probabil de la Sinescu Florin. Acesta nu era interesat de a obţine titlu de proprietate pentru suprafaţa de cca 26.000 mp, dar mi-a spus că dacă aşa vrea ginere său el se supune. Acesta mi-a arătat terenul, mi-a spus că nu are nici un act de proprietate şi nici extrase de carte funciară pentru teren. Am măsurat terenul indicat de Negură Dumitru şi am întocmit documentaţia … . Acest serviciu l-am efectuat gratuit pentru domnul Sinescu Florin şi nu am perceput nici un onorariu, nu am emis chitanţă sau factură şi în contabilitatea PFA Niga Gabriel nu apare înregistrat un astfel de document. Cu ocazia întocmirii documentaţiei am verificat cele 6 cărţi funciare vechi în care erau înscrise parcelele din care se formează cele două imobile (terenuri) ocazie cu care am constatat că proprietarii tabulari erau persoane ce nu erau în acelaşi nume cu Negură Dumitru, ultimele intabulări fiind făcute prin anii 1908 şi 1931”, a explicat procurorilor Gabriel Niga.
Secretarul Mihai Florin Maleş a întocmit cererea în numele soţilor Negură Dumitru şi Negură Orestia, cu toate că a văzut în extrasele de carte funciară (pe care le avea Niga Gabriel) pentru cele şase parcele ce compuneau suprafaţa de 26.103 mp, că proprietarii tabulari erau persoane ce nu erau în acelaşi nume cu Negură Dumitru. Ulterior, la data de 24.07.2014 a fost depusă la OCPI Suceava cererea Comisiei Locale de Fond Funciar Moldoviţa, prin care se solicita completarea titlului de proprietate pe numele numiţilor Negură D Dumitru şi Negură V. Orestia (socrii prefectului Sinescu Florin) pentru suprafaţa de 26.103 mp  teren pe raza comunei Moldoviţa.  Ca urmarea a analizei documentaţiei de către inginerul şef Luchian Sorinel Vasilică din cadrul OCPI, întreaga documentaţie a fost restituită Comisiei Locale de Fond Funciar Moldoviţa întrucât a fost constatată lipsa unor informaţii ce sunt menţionate în raportul de verificare, urmând a fi completată şi întocmite şi alte documente din care să rezulte că Negură D Dumitru şi Negură V. Orestia sunt îndreptăţiţi să obţină un titlu de proprietate. Prefectul Sinescu Florin l-a contactat ulterior pe directorul OCPI Suceava, Mocanu Vasile, cerându-i să-l ajute pe socrul său, în sensul de a interveni pe lângă subordonaţii săi de la BCPI Câmpulung Moldovenesc care să-i elibereze extrasele de carte funciară necesare completării documentaţiei şi obţinerii titlului de proprietate. Procurorii DNA apreciază că şi de această dată, ca şi în cazul martorilor Maleş Mihai Florin şi Niga Gabrile, suspectul Sinescu Florin încălcându-şi astfel atribuţiile de serviciu s-a folosit de funcţia pe care o deţine în interes personal, dând dispoziţii ilegale directorului OCPI Suceava – Mocanu Vasile şi registratorului de la BCPI Câmpulung Moldovenesc – Mocanu Cristina.
La data de 27.01.2015 este înregistrată la OCPI Suceava o nouă cerere din partea Comisiei Locale de Fond Funciar Moldoviţa, la care au fost ataşate documente cu date nereale privind cărţile funciare din care fac parte, modul de dobândire al dreptului de proprietate şi legătura numiţilor Negură D Dumitru şi Negură V. Orestia şi procesul verbal de punere în posesie. Prin depunerea acestei documentaţii, s-a solicitat completarea de către OCPI Suceava a titlului de proprietate pe numele soţilor Negură D Dumitru şi Negură V. Orestia (socrii prefectului Sinescu Florin) pentru suprafaţa de 26.103 mp, teren pe raza comunei Moldoviţa, prefectul Sinescu Florin urmând să aprobe referatul final şi apoi să semneze şi titlul de proprietate.
Prefectul Sinescu şi-ar fi înmatriculat un Audi A4 folosind acte false
Procurorii Serviciului Teritorial Anticorupţie suceava au reţinut în sarcina prefectului Florin Sinescu săvârşirea şi a unei infracţiuni de uz de fals,  privind modul de dobândire a unui autoturism de către acesta şi înmatricularea cu documente fictive a maşinii pe numele său. Din actele dosarului reiese că prefectul Sinescu şi-a achiziţionat în toamna anului 2012 un autoturism marca AUDI A4, despre care martorii Vasile Cristian Plăcintă (secretarul comunei Udeşti) şi Ion Stratu (consilier în Consiliul Local Udeşti), susţin că Săvel Viorel Botezatu, fostul primar al comunei Udeşti ar fi afirmat în diverse medii şi de faţă cu mai multe persoane faptul că el nu se teme de vreo acţiune din partea prefectului Sinescu Florin, care nu l-a destituit din funcţie pentru că i-a achiziţionat un autoturism marca Audi A 4.
Pentru a-şi achiziţiona un autoturism, prefectul Sinescu, ce deţinea în 2012 un autoturism CHEVROLET, a avut o discuţie cu  cumnatul său, preotul Dumitru Dan Negură, căruia i-a precizat că ar dori să-şi schimbe maşina şi să-şi cumpere un autoturism marca VW sau AUDI, prefectul spunându-i acestuia din urmă că nu deţine suma de bani necesară, dar că ar putea apela la un credit bancar, oferta martorului Negură Dumitru Dan de a-l ajuta financiar fiind refuzată de Sinescu Florin. După ce, în luna noiembrie 2012, preotul Negură împreună cu  martorii B M D şi B M, au identificat pe un site de vânzări de maşini din Germania un autoturism marca AUDI A4, ce a fost agreat de prefectul Sinescu Florin, acesta din urmă a convenit ca autoturismul CHEVROLET să fie achiziţionat contra sumei de 3000 euro de sora lui Buzec Mihai Daniel, iar diferenţa de 7000 euro să o plătească Sinescu Florin. Despre această sumă martorul Negură Dumitru Dan precizează că a primit-o de la prefectul Sinescu Florin, care i-a spus că e dintr-un credit bancar. Pentru a aduce în România autoturismul martorul B M a apelat la martorul R.P.D., care l-a rândul lui l-a chemat în Germania pe fratele sau – R.O.C.,  contractul de vânzare cumpărare de la firma de vânzări auto second hand din Germania, fiind încheiat la data de 14.11.2012, pe numele lui R.O.C. Fratele său, R.P.D. a susţinut că Buzec Marcel i-a trimis suma de 10.700 euro, din care a achitat 9.900 euro firmei de la care a fost achiziţionată maşina, diferenţa reprezentând cheltuielile pentru numere provizorii, acte, deplasare şi 50 euro pentru R.O.C., care a adus autoturismul în România. Autoturismul a fost lăsat de martorul RO C, pe data de 16.11.2012  în parcarea hotelului Best Western din Gura Humorului, iar cheile şi actele la recepţia hotelului, după care folosind copiile acestora a înregistrat autorurismul pe numele său la Primăria Paşcani, unde acesta domiciliază, obţinând de la această instituţie certificatul fiscal necesar pentru înmatricularea autoturismului pe numele adevăratului proprietar.
Ulterior pentru a radia autoturismul pe care l-a adus din Germania, la Primăria Paşcani de pe numele său, R. O. C.  a obţinut de la Florin Sinescu, prin intermediul lui Buzec Marcel, un contract de vânzare cumpărare întocmit şi semnat în fals, din care reieşea că la data de 03.12.2012 ROC îi vinde lui Sinescu Ovidiu autoturismul marca AUDI A4. Din acest document reiese că autoturismul a fost vândut pentru suma de 9.900 euro, identică cu cea plătită firmei vânzătoare.
Toate documentele folosite la RAR cât şi la Serviciul Înmatriculări auto, pentru înmatricularea autoturismului pe numele lui Florin Sinescu conţin date nereale şi semnături fictive, deoarece autoturismul nu a fost achiziţionat din Germania de R.O.C. (acesta doar aducându-l în România), iar acesta nu l-a vândut ulterior lui Florin Sinescu. Pentru a verifica provenienţa sumei de bani utilizată de Florin Sinescu în luna noiembrie 2012 pentru achiziţionarea autoturismului (7.000 euro), respectiv dacă a beneficiat de un credit bancar, au fost verificate toate conturile bancare deţinute de acesta, constatându-se că nu a  obţinut un credit bancar decât la data de 16 aprilie 2013, în valoare de 36.000 lei, de la Banc Post SA Suceava. Din acest credit prefectul Sinescu Florin a folosit suma de 6.839,85 lei pentru plata unei rate la un credit mai vechi, iar la data de 23 aprilie 2013 a retras numerar suma de 29.080 lei.
Din declaraţia de avere a lui Sinescu Florin din  anul   2012, reiese că acesta şi-a achiziţionat autoturismul marca AUDI A4, dar nu a declarat credite, depozite bancare sau bunuri pe care să le fi înstrăinat pentru a obţine astfel din vânzarea lor suma de 7.000 euro. De altfel, după ce în presa locală au apărut informaţii din dosarul aflat la instanţă, cu prilejul numeroaselor cereri de revocare a măsurii arestării preventive formulate de apărătorul ales al lui Săvel Viorel Botezatu, prefectul Florin Sinescu şi-a înstrăinat autoturismul. În decembrie 2014 autoturismul a fost vândut martorului J.C. care a i-a plătit lui Buzec Daniel, cel care a intermediat tranzacţia suma de 7.000 euro şi a înmatriculat maşina sub alt număr.
De altfel s-a dovedit că Sinescu Florin era foare interesat să scape de autoturismul AUDI A 4, ca acesta să nu mai figureze pe numele său la Serviciul Comunitar de Evidenţa şi Înmatricularea Autovehiculelor Suceava, discutând în acest sens cu martorul Buzec Daniel, care a intermediat vânzarea maşinii, ce a fost înmatriculată ulterior sub alt număr.  t
Poliţişti din două judeţe puşi să încalce legea pentru recuperarea permisului de conducere de către o cunoştinţă a prefectului Sinescu 
Prefectul în funcţie, Florin Sinescu a mai fost acuzat de procurorii anticorupţie şi de săvârşirea infracţiunii de uzurparea funcţiei. Din actele dosarului în baza căruia s-a cerut săptămâna trecut arestarea preventivă a acestuia rezultă că prefectul Sinescu a intervenit pe lângă şeful Serviciului Rutier Suceava – cms şef Petrică Jucan, pentru a-l ajuta pe un anume C.G. să-şi recupereze permisul de conducere, reţinut la data de 27.12. 2014 de poliţişti din cadrul Serviciului Rutier Iaşi,  cu proces verbal de constatare şi sancţionare contravenţională, întrucât a fost surprins de radar în timp ce circula cu autoturismul având viteza de 106 km/h, printr-o localitate unde limita de viteză era de 50 km/h. Agentul şef adjunct U.P.I. i-a reţinut lui C.G. permisul emis de autorităţile Italiene pe o perioadă de 90 de zile, înmânându-i acestuia o dovadă cu care acesta putea circula şi conduce autoturismul o perioadă de 15 zile. Numitul C G lucrează în Italia, a venit în România de sărbători şi urma să se întoarcă în Italia pe data de 03.01.2015, iar dovada de reţinere a permisului  nu reprezenta un document legal pe care să-l poată folosi  la întoarcerea cu maşina în Italia şi pe care să-l poată prezenta organelor vamale, poliţiei de frontieră sau chiar oraganelor de poliţie rutieră din statele UE, inclusiv din Italia.
C. G. putea solicita în condiţiile legii restituirea permisului italian, cu cel mult o zi înaintea datei părăsirii teritoriului României, formulând o cerere către şeful Serviciului Rutier Iaşi, la care să ataşeze şi o declaraţie dată în faţa notarului din care să rezulte data plecării din România, mijlocul de transport şi vama de ieşire din ţară . În situatia restituirii permisului de conducere, seful politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane comunică sanctiunea aplicata autoritatii straine care a eliberat documentul, respectiv Ambasada Italiei din România.
La data de 27.12.2014 prefectul Sinescu Florin a discutat la telefon cu cms şef Jucan Petrică, iar acesta i-a explicat la telefon suspectului Sinescu Florin şi C. G.procedura de recuperare a permisului de conducere. Intervenţia lui Sinescu Florin pe lângă şeful Serviciului Rutier Suceava – cms şef Jucan Petrică nu intra în exercitarea atribuţiile prefectului, mai ales că prin aceasta s-a cauzat o vătămare intereselor statului, prin aceea că cms. şef Jucan Petrică a luat legătura cu poliţişti din cadrul Serviciului Rutier Iaşi, comunicându-le că este vorba despre o cunoştinţă a prefectului Sucevei, aceştia procedând la restituirea ilegală a permisului după trei zile de la reţinere, în afara orelor de program, cu o declaraţie autentificată care nu corespundea prevederilor legale în domeniu, fără ca cererea numitului  C. G. să fie înregistrată. Ulterior poliţiştii Serviciului Rutier Iaşi, în mod eronat au informat despre măsura reţinerii permisului pentru 90 de zile Ambasada Republicii Moldova în România şi nu Ambasada Republici Italia în România,  astfel că lui C.G. nu i-a fost ridicat pe teritoriul Italiei de autorităţile italiene permisul de conducere, aşa cum este procedura legală.
Deşi C.G. a avut reţinut permisul pe un număr de 90 de zile, l-a primit înapoi după 3 zile şi îl deţine şi în prezent, datorită nerespectării atribuţiilor de serviciu de către poliţişti din cadrul serviciul Rutier Iaşi – ag. şef adjunct Nastasa Cristi, la solicitarea prefectului Sinescu Florin, prin intermediul comisarului şef Jucan Petrică. De altfel din discuţiile telefonice avute cu cms. şef Jucan Petrică şi cu CG, reiese că prefectul Sinescu Florin cunoştea faptul că condiţiile de restituire a permisului de conducere nu erau îndeplinite. Mai mult decât atât, suspectul Sinescu Florin era conştient că doar prin intervenţia cms. şef Jucan Florin şi prin ascendentul funcţiei sale de prefect, poliţiştii din cadrul Poliţiei Rutiere Iaşi vor găsi soluţii de rezolvarea problemei în favoarea lui CG. (N.R.)

Vezi si

Un bărbat de 28 de ani și tatăl său au terorizat luni în șir o familie din Vama pentru o bucată de pământ. Tânărul a fost reținut

Polițiștii din Vama au în lucru un dosar dosarul penal privind comiterea infracțiunilor de tulburare …

One comment

  1. am incredere in institutiile statului ca vor face lumina dar adevarul se afla la primarul saghin virgil al comunei vatra moldovitei sa fie solicitat sri ul acesta este unul din cele mai importante dosare de coruptie din judetul suceava