Contrabanda cu freon, devoalată

Activiștii de mediu de la Londra au realizat anul trecut o investigație de presă pe tema contrabandei cu freon. Au arătat cum buteliile cu freon aduse din China, prin Ucraina sau Turcia, intră în Uniunea Europeană, prin România. Pe sub mână, prin corupție. Activiștii au filmat cu camera ascunsă mai multi traficanți cum sunt Cristi din Suceava sau George Dică din București.

reporter EIA: Ai gaz?

Cristi: De care?

reporter EIA: 404 (un tip de freon foarte toxic – n.r.)?

Cristi: Da, este.

reporter EIA: 134 (idem – n.r.)?

Cristi: 134, nu. Dar dacă dau un telefon – două…dar fără 550 (lei – n.r.) nu-l dau…”, este un dialog dintre reporterul EIA și contrabandistul Cristi din Suceava surprins de camera ascunsă.

  • „Asta mi-a zis. Eu dau șpagă 30 de euro pentru fiecare butelie ca să treacă. Direct la Vamă!”, spune și traficantul George Dică din București.

Ministerul Mediului a sesizat DNA

În octombrie anul trecut, ministerul Mediului a sesizat DNA cu privire la rețelele de corupție și contrabandă cu freon devoalate de activiștii britanici în iulie anul trecut.

  • ”Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMPA) a primit încă de anul trecut atât raportul, cât și documentarul video aferent investigației derulate de EIA (Agenția de Investigații de Mediu). Având în vedere că în cadrul investigației sunt obținute declarații ale traficanților din care reiese că aceștia reușesc să introducă ilegal în țară gaze fluorurate cu complicitatea lucrătorilor vamali, MMAP a sesizat autoritatile competente (DNA) pentru efectuarea cercetarilor specifice”, se arată într-un răspuns al ministerului Mediului pentru G4media.ro.

DNA a trimis cazul la DNA Suceava, care l-a declinat la Parchetul Judecătoriei Suceava

Mai departe, DNA a trimis cazul la DNA Suceava.

  • ”Cu referire la sesizarea la care faceți referire, se confirmă că aceasta  a fost transmisă către DNA,  fiind ulterior repartizată spre soluționare Serviciului teritorial Suceava. După verificarea aspectelor menționate în sesizare, s-a constatat ca acestea nu se circumscriu competenței de soluționare aplicabile Direcției Naționale Anticorupție, iar ca urmare, la data de 13.12.2021, sesizarea respectivă a fost trimisă către Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava”, a răspuns DNA la solicitarea G4media.ro.

Parchetul Judecătoriei Suceava a declinat la Parchetul Judecătoriei Rădăuți

Apoi, în februarie 2022, Parchetul Judecătoriei Suceava a trimis dosarul la Parchetul Judecătoriei Rădăuți.

  • ”Lucrarea a fost înregistrată sub nr. 881/VIII/1/2021 și a fost înaintată la IPJ Suceava – SAESP (Serviciul Arme, Explozibili și Substanșe Periculoase – n.r.) pentru verificări. În urma acestora, s-a stabilit competența teritorială de supraveghere a cercetărilor a Parchetului de pe langă Judecătoria Rădăuți, (…), unitate la care cauza a fost înregistrată sub numărul 367/P/2022 din 03.02.2022. În prezent cauza este instrumentată de SAESP din cadrul IPJ Suceava, sub supravegherea PJ Rădăuți”, se arată în răspunsul Parchetului Judecătoriei Suceava pentru G4media.ro.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Parchetului Judecătoriei Rădăuți, dosarul este ”în lucru” la procurorul Viorel Damu, care ”se pregătește să dea soluție”.

Mai multe detalii pe G4Media