Thursday , April 25 2024

Fugarul Morhan

morhanflori [800x600]

După ce la jumătatea lunii trecute afaceristul Dumitru Morhan a mai primit încă doi ani de închisoare, într-un nou dosar de înşelăciune, autorităţile dădeau ca sigură reîncarcerarea acestuia. S-a dovedit însă că Morhan nu numai că nu a fost reintrodus în penitenciar, mai mult, a dat bir cu fugiţii. Apropiaţi ai săi spun că s-ar fi “refugiat” în Ucraina, în zona Cernăuţi, de teama autorităţilor române care, cu destul de multă întârziere au emis un mandat de urmărire generală pentru fostul preşedinte al Uniunii Democrate a Ucrainenilor din România (UDUR), căutat pentru infracţiuni de înşelăciune 

La mai bine de o lună de la condamnarea defi-nitivă într-un al doilea dosar de înşelăciune a afa-ceristului sucevean Dumitru Morhan, fost sau poate şef în continuare al Uniunii Democrate a Ucrainenilor din România (UDUR), dacă această entitate nu a fost desfiinţată “sine die”, acesta nu mai este de găsit de către autorităţile româneşti care vor să îl bage pentru încă doi ani la închisoare. Obiectiv de Suceava a anunţat încă din 20 iunie a.c., că, cu o zi înainte, Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis condamnarea definitivă a lui Dumitru Morhan la doi ani de închisoare. Decizia a fost trimisă la instanţa de fond, Tribunalul Suceava care a formulat un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea către Poliţia Română – Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Ilfov, pentru punerea în executare a mandatului de executare a pedepsei celui condamnat. Acesta nu a fost însă pus în aplicare fiindcă, pur şi simplu, Dumitru Morhan nu a putut fi găsit la domiciliul său declarat din localitatea Voluntari, judeţul Ilfov, unde se adăpostise de furia creditorilor. “In data de 19 iunie 2014, pe numele lui Morhan Dumitru s-a emis de către Tribunalul Suceava un mandat de executare a pedepsei de 2 ani cu închisoarea pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. Acesta a fost trimis la IPJ Ilfov, unde persoana este înregistrat cu ultimul domiciliu, dispunându-se arestarea de îndată şi depunerea în penitenciar a condamnatului, pentru ispăşirea pedepsei pri-vative de libertate”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, subcomisar de poliţie Ionuţ Epureanu. El a arătat că, începând cu data de 19 iunie a.c., au început căutările lui Dumitru Morhan pe la domiciliul său din Voluntari dar şi pe la reşedinţele sale din Suceava sau Milişăuţi, fără niciun succes. Ar fi fost, potrivit reprezentanţilor IPJ Suceava dat în urmărire de către cei de la IPJ Ilfov, sau cel puţin aşa ar fi trebuit să se întâmple. O solicitare pentru obţinerea de amănunte în acest sens de către reporterul ziarului Obiectiv s-a lovit de buna pregătire mentală în ceea ce priveşte acti-vitatea de protejare a informaţiilor ce ar trebui făcute publice de îndată de care a dat dovadă o purtătoare de cuvânt a IPJ Ilfov. Nici poliţiştii suceveni din sistemul operativ nu au părut mai cointeresaţi să îl prindă pe Dumitru Morhan şi să îl conducă spre locul de ispăşire al pedepsei, de vreme ce nici după o lună nu a fost găsit. Mai mult, pe site-ul IGPR, numele afaceristului Dumitru Morhan, preşedinte al UDUR, condamnat pentru înşelăciune, pus în libertate înainte de termen pentru bună purtare şi condamnat din nou pentru acelaşi fel de infracţiune într-un nou dosar, nu apare. Apar în schimb pe acest site în care IGPR se laudă că este într-o strânsă colaborare cu INTERPOL, numele, adresele şi alte date de identitate, cu tot cu poze a unor hoţi de găini şi de fier vechi, indivizi care şi-au abandonat familia, dispăruţi de acasă, etc.
Pedeapsă diminuată dar de neacceptat de către Dumitru Morhan
In data de 19 iunie a.c., Dumitru Morhan a fost condamnat la alţi doi ani de închisoare pentru infracţiunea în care s-a specializat – cea de înşelăciune. In acea zi, Inalta curte de Casaţie şi Justiţie a admis declarat de acesta împotriva deciziei penale din 23 decembrie 2013 a Curtii de Apel Suceava – Sectia Penala si pentru Cauze cu Minori. A dispus casarea în parte a deciziei penale recurate şi a sentinţei din 12 octombrie 2011 pronunţată de Tribunalul Suceava si a stabilit că Dumitru Morhan urmează să execute pedeapsa de 2 ani închisoare si 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi. Fuga de pedeapsă a lui Morhan este cu atât mai surprinzătoare cu cât instanţa supremă i-a redus pedeapsa de la şase la doi ani, în baza prevederilor noilor coduri penale, care au diminuat drastic sancţiunile pentru înşelăciune (de la un maxim de 12 ani la un maxim de 3 ani, n.r.) astfel încât, beneficiind de alte facilităţi oferite infractorilor de noua legislaţie penală, el nu ar mai fi trebuit să inspăşească decât cel mult jumătate de an de puşcărie, puţin în raport cu cea deja ispăşită.
In data de 10 octombrie 2011, Tribunalul Suceava s-a pronunţat, condamnându-l pe Dumitru Morhan la şase ani de închisoare şi interzicerea drepturilor civile pe o perioadă de trei ani precum şi la un an şi jumătate de închisoare pentru complicitate improprie la evaziune fiscală. Judecătorii instanţei de fond au decis că omul de afaceri sucevean va trebui să execute pedeapsa cea mai grea – şase ani de puşcărie cu trei ani de interzicere a drepturilor civile, ca pedeapsă complementară, după executarea pedepsei principale.
In acelaşi dosar a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru înşelăciune Luca Nicuşor, născut în Adâncata, cu domiciliul în Bucecea, judeţul Botoşani, administrator de firmă, cu antecendente penale. Al treilea actor din acest dosar – Constantin Ioan Ciobanu, a fost condamnat de Tribunal la opt ani de închisoare pentru înşelăciune şi evaziune fiscală.
Câteva miliarde de restituit firmei Select ’95 SRL, înşelate acum zece ani de Morhan şi complicii săi
Tribunalul Suceava a mai stabilit în 2011 că Dumitru Morhan, în solidar cu Luca Nicuşor este obligat să plătească suma de 2,9 miliarde de lei vechi către SC Select ‘95 SRL Bucureşti şi încă 620 de milioane de lei vechi cu titlu de comision către aceeaşi firmă, ambele sume urmând a fi actualizate cu indicele de inflaţie la care se va adăuga dobânda legală, până la data efectuării plăţii. In plus, fiecare inculpat era obligat să plătească statului suma de 110 milioane de lei vechi, cu titlu de cheltuieli judiciare.
Conform rechizitoriului, în luna august a anului 2004, Dumitru Morhan împreună cu Nicuşor Luca, a indus în eroare firma Select ‘95 SRL Bucureşti, de la care a încasat în total 3,5 miliarde de lei vechi dar nu a livrat niciun fel de marfă. Este vorba despre produse de balastieră ce trebuiau furnizate de Irinest SRL, societate ce a aparţinut lui Dumitru Morhan, aflată acum în lichidare. Morhan i-a înlesnit lui Nicuşor Luca, patronul firmei Adomir SRL, prin care s-a derulat înşelăciunea, legătura cu firma Select 95 SRL Bucureşti. In fruntea firmei Adomir a fost instalat ca administrator de faţadă Constantin Ion Ciobanu, un tânăr de 20 de ani la acea vreme, cu serioase probleme psihice, confirmate de medici şi care a fost convins să înregistreze în contabilitatea acestei firme activitatea comercială desfăşurată cu SC Select ‘95 SRL Bucureşti. In plus l-a determinat pe un angajat – Ionel Iordan, să întocmească în fals avizele de însoţire a mărfii , cunoscând că în mod real această marfă nu a fost niciodată livrată către firma bucureşteană. Select ’95 SRL s-a ales cu paguba iar cei doi actori principali – Dumitru Morhan şi Nicuşor Luca, cu banii. Acesta din urmă este arestat într-un alt dosar. De evaziune fiscală de această dată, în vreme ce Dumitru Morhan ar fi părăsit ţara, autoexilându-se pe undeva prin zona Cernăuţi din Ucraina, unde, fără să-i pese de conflictele interne şi internaţionale, acceptă “pachete” cu mâncare de la fosta lui soţie, de care a divorţat acum un an şi jumătate pe când se afla în penitenciar, gurile rele spunând că acest demers a fost, cum se întâmplă de obicei în “me-diul de afaceri”, unul de faţadă, pentru protejarea proprietăţii comune în faţa atacurilor creditorilor. (Neculai ROSCA)

Vezi si

O nouă sesiune de admitere la Şcoala Militară de Subofițeri Jandarmi ”Petru Rareș” Fălticeni, care a scos la concurs 350 de locuri

Data limită de înscriere a candidaților este 14 mai a.c., iar dosarele pot fi depuse …