Sunday , January 29 2023

Franta a ales: Emmanuel Macron presedinte, cu 65% din voturi (exit-poll). Le Pen si-a recunoscut infrangerea

Emmanuel Macron este noul presedinte al Frantei, acesta depasind-o categoric pe contracandidata lui, Marine Le Pen. Chiar dacă pierde cursa pentru Elysee, Le Pen ştie că un scor bun i-ar da partidului său extremist un impuls pentru alegerile legislative de luna viitoare.
French Presidential Candidate Emmanuel Macron Deposits  a Sheat To Commemorate the 102nd anniversary of The Armenian Genocide

Exit-poll-urile prezentate de televiziunile din Belgia, deoarece in Franta sunt interzise prin lege, arata un procent de 65,5% pentru Macron si 34,5% pentru candidata Frontului National.
21.13: Marine Le Pen si-a recunoscut infrangerea intr-un discurs transmis live de televiziunile franceze si se pozitioneaza ca sefa Opozitiei fata de Macron in vederea alegerilor parlamentare din luna iunie
Circa 12% din buletinele de vot de azi sunt nule, un nivel fara precedent in istoria alegerilor. Le Monde arata ca e vorba de o forma de protest al alegatorilor fata de cele doua optiuni
Emmanuel Macron a btinut o victorie zdrobitoare in fata lui Marine Le Pen, cu 65,1% fata de 34,9%, potrivit unui exit-poll prezentat de Le Monde.

Până la ora 18:00 votaseră puţin peste 65% dintre francezi.
Emmanuel Macron ar fi obţinut între 62% şi 64% dintre voturile exprimate până la ora locală 16:00 (17:00, ora României), potrivit estimărilor şi sondajelor consultate de postul belgian RTBF, care le descrie drept „fiabile”, relatează News.ro.
Presa belgiană – care nu se supune rigorilor legislației franceze, ce nu permite niciun fel de date sau sondaje înainte de închiderea urnelor – publică de obicei rezultate preliminare referitoare la alegerile din Franţa.
Emmanuel Macron, favoritul acestui al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, a votat la o secţie din nordul ţării, în aceeași primărie unde în 2007 s-a și căsătorit cu profesoara sa, cu 25 de ani mai în vârstă decât el.
Sondajele au indicat că tânărul politician ar putea câştiga scurtinul cu până la 60 de procente. El va fi cel mai tânăr presedinte din istoria ţării. Printre promisiunile lui din campanie se numără continuarea parcursului european al Franţei, dar într-o Uniune reformată, măsuri ample pentru combaterea şomajului, crearea unui sistem universal de asigurări sociale, creşterea ajutoarelor pentru persoanele cu handicap, crearea de noi locuri de muncă în ministerul de interne şi în învăţământ.  El reprezintă, ca si gruparea sa, En marche, speranţa echilibrului politic pentru francezi. Un politician tânăr, fără bagaj nociv, e considerat alternativa la discursul naţionalist, la ambiţiile mărunte şi politica demodată. Dar, pe de altă parte, i se reproşează lipsa de substanţă a campaniei. Iar adversarii săi s-au străduit să o exploateze cât au putut.
 

Vezi si

Lista drumuri naționale închise din cauza vremii

Centrul Infotrafic a anunțat sâmbătă după-amiază că încă două drumuri naționale au fost închise din …