Wednesday , December 8 2021

FOTO – VIDEO. Aproximativ 70 de TIR-uri din Suceava au plecat spre Cristești, în cadrul protestului motorizat pentru autostrăzi în Moldova

UPDATE: La ora 10.30, TIR-urile au plecat din parcarea de la Șcheia, îndreptându-se în coloană spre Cristești.

Sâmbătă dimineață, în parcarea pentru TIR-uri de pe Centură, s-au adunat zeci de camioane ale mai multor firme din Suceava care vor participa la protestul pentru construirea de autostrăzi în zona Moldovei. Aproximativ 70 de camioane ale mai multor firme din județul Suceava vor porni în jurul orei 10.30 spre Cristești, unde vor face joncțiunea cu alte coloane de mașini așteptate din Iaşi, Piatra Neamţ, Târgu Neamţ, Botoşani, Roman şi Vaslui.

Alin Crețu, președintele Asociației Transportatorilor de Mărfuri Bucovina, a declarat că deplasarea coloanei de tir-uri spre Cristești se va face la viteză normală, nedorindu-se, pe cât posibil, perturbarea traficului. De asemenea, Crețu estimează că la acest protest vor participa în jur de 70 de camioane din Suceava.

Știre inițială: Activiştii care militează pentru construirea de autostrăzi în Moldova vor organiza astăzi un protest la Cristeşti. Coloane de maşini, care vor pleca din mai multe oraşe, ar urma să ajungă la ora 12.00 la limita judeţului Iaşi cu Neamţ.
Potrivit organizatorilor, sunt aşteptate coloane de maşini din Iaşi, Suceava, Piatra Neamţ, Târgu Neamţ, Botoşani, Roman şi Vaslui.

Din Suceava, cei care sunt interesați sunt așteptați la ora 10.30 la ieșirea spre Fălticeni, la Hotel Mandachi.

La marşul motorizat, activiştii vor veni cu autoturisme, camioane şi motociclete.

Protestul este organizat de către asociaţiile “Împreună pentru A8” şi Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, iar printre participanţi se numără oameni de afaceri, fermieri, transportatori, dealeri auto şi diverse asociaţii profesionale. Principalele revendicări ţin de includerea spre finanţare a unor tronsoane din autostrăzile A7 şi A8 în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi de o mai bună gestionare a contractelor de proiectare aflate în derulare.

“Lipsa unei finanţări predictibile, clare şi cu sursă precisă a acestor autostrăzi vitale poate fi văzută ca o nouă amăgire pe care acest Guvern o livrează moldovenilor. (…) Presiunea publică trebuie să continue până la finalizarea acestor lucrări, ce vor deveni noile magistrale ale dezvoltării zonei”, se arată într-un comunicat comun al celor două ONG-uri.

În prezent, toate sectoarele autostrăzilor A7 şi A8 sunt în faza de proiectare, cele mai avansate documentaţii fiind în cazul primului drum rapid menţionat. Pentru A7, Ministerul Transporturilor are în plan lansarea de licitaţii de execuţie în acest an. În cazul A8, pe un tronson (Iaşi – Tg. Neamţ) contractul de proiectare a fost semnat alaltărieri, iar pe sectorul montan (Tg. Neamţ – Tg. Mureş) sunt întârzieri majore în finalizarea contractului semnat acum doi ani. (D.P.)

Vezi si

Trafic blocat pe E 85, la Oniceni, de o autocisternă care a derapat

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române a informat miercuri, la ora 11.30,  că o …