Tuesday , April 16 2024

FOTO, VIDEO – A fost instalată tabăra pentru refugiați pe stadionul din Siret. IGSU a transferat la Suceava și tabere mobile din județele Bistrița-Năsăud și Neamț

Începând cu orele 12.00 ale zilei de sâmbătă au fost demarate operațiunile de montare, amenajare și echipare a taberei pentru refugiați pe stadionul din orașul Siret.

Indicatorul de instalare al Taberei mobile pentru refugiați a fost stabilit ca fiind gradul de ocupare de cel puțin 65% al Centrului Regional de Proceduri şi Cazare a Solicitanţilor de Azil (CRPCSA) Rădăuți.

Conform ISU Suceava, tabăra a fost operaționalizată, unitatea mobilă fiind formată din 30 de corturi și pregătită să asigure cazarea temporară a cetățenilor sosiți din zona de conflict.

Totodată, la nivelul județului Suceava, în Vama Siret, cu sprijinul salvatorilor și a voluntarilor SMURD suceveni, a fost ridicat un cort încălzit care să deservească persoanele refugiate din Ucraina, prin oferirea de apă și alimente puse la dispoziție de reprezentanții societății civile. De asemenea, au fost operaționalizate și alte corturi de așteptare, de unde cetățenii vor fi preluați și transportați la destinații, în mod organizat. Nu în ultimul rând, la nivelul zonei de frontieră, a fost operaționalizat un Punct de Comandă Mobil.

De asemenea, în scopul optimizării acțiunii de sprijin derulate în județul Suceava, IGSU a dispus dislocarea modulelor mobile din județele Bistrița-Năsăud și Neamț, astfel ca la nevoie acestea să poată fi instalate și să acopere nevoile existente la momentul respectiv.

Sâmbătă, în judetul Botoșani, două corturi aparținând inspectoratului pentru situaţii de urgenţă au fost montate în Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca. Acestea vor fi folosite, la nevoie, de reprezentanții societății civile care doresc să sprijine cetățenii, sosiți din Ucraina, cu apă și alimente. Corturile sunt dotate cu mese și scaune, iar persoanele care tranzitează punctele de trecere a frontierei beneficiază de suport, primesc cazare și hrană.

În prezent, este în curs de operaționalizare o altă tabară mobilă în Sighetul Marmației, din județul Maramureș, în vederea oferirii suportului de bază persoanelor care au nevoie de sprijin în zona respectivă.

”În continuare, echipajele IGSU vor asigura suportul necesar autorităților locale implicate în gestionarea acestei situații, prin punerea la dispoziție a rezervei de personal și a mijloacelor tehnice necesare, conform competențelor.

Asigurăm populația că pompierii salvatori sunt și rămân la datorie și vor gestiona cu promptitudine orice solicitare de sprijin, conform atribuțiilor specifice zonei de competență și responsabilitate”, se arată într-un comunicat transmis de ISU Suceava.

Durata necesară ridicării sistemului de corturi este de aproximativ opt ore, iar spațiul necesar amplasării este de 1.800 – 2.500 mp.

Completul poate asigura condiții de cazare și hrănire pentru 201 persoane, fiecare tabără fiind prevăzută cu corturi, paturi pliante, sisteme de climatizare și de iluminat, saci de dormit, europubele și plase pentru asigurarea/ dirijarea circuitului persoanelor, precum și o bucătărie rulantă.


IGSU are în dotare 39 tabere mobile pentru sinistrați, cu o capacitate de 201 locuri/tabără. La nevoie acestea pot fi dislocate din alte județe către zonele care necesită suplimentarea unor astfel de unități. (O.S.)

Vezi si

Atenţionare meteo ANM de ploi torenţiale, vijelii şi grindină

Jumătatea de vest a județului Suceava și Transilvania,  Banatul, sudul Crișanei și în zonele montane …