Thursday , March 28 2024

Fostul senator Teodor Haucă, ridicat de DNA pentru că ar fi intermediat afacerile unor traficanţi basarabeni cu un judecător ieşean

UPDATE – : Fostul senator sucevean Teodor Haucă va fi cercetat sub control judiciar în dosarul în care judecătorul Dan Anton de la Curtea de Apel Iaşi a fost reţinut de procurorii DNA pentru mai multe acuzaţii, între care trafic de influenţă, instigare la abuz în serviciu şi violarea vieţii private. Traian Andronachi, avocatul omului de afaceri, a declarat că procurorii DNA au dispus ca Teodor Haucă să fie cercetat sub control judiciar, având interdicţia de a părăsi ţara. El a precizat că Haucă a fost audiat de procurori mai multe ore, până în jurul orei 2.00 noaptea, acesta fiind acuzat de trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi instigare la uz de fals.

 

Fostul senator PD în legislatura 1996-2000 ar fi un apropiat al judecătorului Dan Anton, de la Curtea de Apel Iaşi, săltat şi el ieri de DNA pentru mai multe fapte de corupţie, dare şi luare de mită.  “Am intrat şi eu în lumea bună”, a declarat telefonic fostul senator Haucă, înainte de a fi preluat de forţele de ordine şi trimis cu duba către DNA Bucureşti, pentru audieri. Conform unor surse, Haucă ar fi fost contactat de un basarabean judecat pentru trafic de ţigări, individ pe care l-ar fi pus în legătură cu judecătorul ieşean Dan Anton, pentru a obţine o sentinţă favorabilă. “Victimă colaterală” a operaţiunii pare a fi o tânără din Rădăuţi, procuroare la Darabani – Botoşani, care dorea să vină acasă cu serviciul şi ar fi apelat la acelaşi judecător ieşean Dan Anton

HAUCA [800x600]

Fostul senator sucevean Teodor Haucă, care a activat în Parlamentul României în perioada 1996-2000, acum om de afaceri ajuns la o vârstă venerabilă, a primit ieri dimineaţă vizita procurorilor anticorupţie, la firmele sale şi ale familiei, dar şi la domiciliul său din Rădăuţi. Căutările procurorilor şi poliţiştilor vizau obţinerea de probe pentru un caz pe care îl au în anchetă dar despre care Teodor Haucă susţinea ieri dimineaţă, la puţină vreme după percheziţii şi cu puţină vreme înainte de a fi ridicat de anchetatori pentru a fi dus la audieri, că nu are ştiinţă. “Este real faptul că s-au făcut percheziţii la sediile firmelor familiei, este adevărat că au fost făcute percheziţii şi la domiciliul meu şi este posibil că există o legătură cu afacerile pe care le desfăşurăm la Chişinău”. a spus Teodor Haucă. El a mai spus că “mi s-a dat o listă cu numele unor persoane şi am fost întrebat dacă recunosc sau nu acele nume de pe listă. Am recunoscut un nume, cel al judecătorului de la Iaşi Dan Anton şi am spus acest lucru celor care au făcut percheziţia”, a mai adăugat fostul senator Haucă, care a remarcat că în acest fel reintră în atenţia opiniei publice, după mai bine de 15 ani. “Am intrat în lumea bună”, a comentat fostul demnitar, care la puţină vreme după aceea a fost ridicat de acasă şi transportat către sediul central al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la Bucureşti.
Ieri dimineaţă Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat că a demarat 10 percheziţii în judeţele Iaşi şi Suceava, într-un dosar care vizează fapte de corupţie din perioada 2014-2015. Conform acelui comunicat DNA, procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, asimilate celor de corupţie şi a unor infracţiuni contra libertăţii persoanei, comise în perioada 2014-2015. Se mai arăta că în cursul zilei de 21 octombrie a.c., ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 10 locaţii situate în judeţele Iaşi şi Suceava, reprezentând domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor societăţi comerciale.
In judetul Suceava, percheziţiile au vizat, în principal, sediile unor firme aparţinând fostului senator PD de Suceava Teodor Haucă. De asemenea, în tot în dimineaţa zilei de ieri a fost perchezitionat şi domiciliul din Rădăuţi al lui Haucă.
Cum am arătat deja, după primul val de vizite, fostul senator, septuagenar acum, îşi permitea să facă glume fără să ştie că, doar câteva ceasuri mai târziu va fi săltat de poliţişti şi condus către DNA Bucureşti, pentru a da explicaţii într-un dosar care pare a fi unul dintre cele mai complexe, dată fiind valoarea cifrei avansate într-un dosar de corupţie – peste 250 de milioane de euro, dar şi numele principalului suspect – fostul prim ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat.
Judecătorul Anton, intermediar între afacerişti şi premierul moldovean
Judecătorul de la Curtea de Apel Iaşi, Dan Anton, dar şi sediile mai multor societăţi comerciale din capitala istorică a Moldovei  au fost de asemenea percheziţionate în dosarul instrumentat de DNA Bucureşti în care principala infracţiune vizată este traficul de influenţă.
Si judecătorul Curţii de Apel Iaşi a fost urcat ieri după amiază într-o dubă a Jandarmeriei şi dus la Bucureşti pentru a fi audiat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
Procurorii DNA au făcut percheziţii, miercuri, la locuinţa judecătorului Dan Anton şi la biroul acestuia de la Curtea de Apel Iaşi. Conform unor surse judiciare, magistratul ieşean este suspectat de trafic de influenţă.
Judecătorul Dan Anton de la Curtea de Apel Iaşi, care a fost adus la audieri la DNA Bucureşti, este acuzat că a promis oamenilor de afaceri italieni Fiorenzo Polloni şi Del Gatto Renato că va interveni la fostul premier al Republicii Moldova Vlad Filat pentru a-i ajuta să intre pe piaţa financiar-bancară din această ţară, potrivit unor surse judiciare.
Potrivit surselor citate, judecătorul Anton Dan şi concubina sa, Marina Moglan, care avea dublă cetăţenie româno-moldovenească, au avut mai multe întâlniri şi convorbiri telefonice cu cei doi oameni de afaceri. În august 2015, Renato del Gatto i-a promis judecătorului ieşean “o sumă consistentă, dar neprecizată de bani, pentru sine, şi un post de director de bancă pentru concubina să”, la Chişinău, în schimbul intervenţiei acestuia pentru obţinerea autorizărilor necesare desfăşurării de activităţi bancare pe teritoriul Republicii Moldova.
În cursul discuţiilor, Anton Dan a acceptat promisiunea de a primi banii menţionaţi şi a ocupării postului de director de banca de către concubina sa, “angajându-se că va interveni pe lângă numitul Vladimir Filat, fost prim-ministru al Republicii Moldova, deputat în cadrul  Parlamentului Republicii Moldova, la momentul săvârşirii faptelor, cât şi pe lângă membrii ai Guvernului Republicii Moldova”, potrivit surselor citate.
Judecătorul ieşean este acuzat că a instalat şi aparatură de înregistrare video, disimulată într-un ceas electronic, în apartamentul pe care concubina sa îl deţinea cu fostul sau soţ, pentru a obţine detalii legate de viaţa privată a acestuia, astfel încât să îl poată şantaja.
În plus, acesta şi-ar fi ajutat concubina să treacă graniţa cu cei doi copii minori, deşi nu avea acordul fostului soţ.
 Fostul senator Haucă, încurcat de basarabenii traficanţi de ţigări
Conform unor informaţii obţinute pe surse, Teodor Haucă a intrat în colimatorul structurilor anticorupţie şi va trebui să dea explicaţii în faţa procurorilor după ce un basarabean a apelat în mai 2014 la fostul senator pentru a facilita soluţionarea favorabilă a unui dosar cu trafic de ţigări. Haucă ar fi intermediat o întâlnire la un hotel din Iaşi între judecătorul Dan Anton şi basarabean. Surse judiciare au precizat că în cadrul acelei întâlniri, Dan Anton i-a asigurat pe cei doi că va interveni pe lângă doi judecători de Curtea de Apel Iaşi pentru soluţionarea favorabilă a dosarului. În schimb, Anton a primit servicii hoteliere şi de transport în oraşele Bălţi şi Chişinău.
Astfel, judecătorul Dan Anton este acuzat că, prin intermediul fostului senator PD Teodor Haucă, s-a întâlnit cu Sergiu Cavcaliuc şi cu Ion Picicurov, ambii cu dublă cetăţenie, româno-moldovenească, şi le-a promis acestora că poate interveni pe lângă doi judecători în privinţa apelului la sentinţa prin care Picicurov fusese condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru trafic cu ţigări provenite din contrabandă.
În contrapartidă, Teodor Haucă şi Sergiu Cavcaliuc i-ar fi asigurat judecătorului, în octombrie 2014, cu titlu gratuit, servicii hoteliere şi de transport pe raza oraşelor Bălţi şi  Chişinău din Republica Moldova.
O tânără procuroare originară din Rădăuţi, cu serviciul la Darabani –Botoşani intrată şi ea în cauză, victimă colaterală
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au efectuat ieri dimineaţă percheziţii şi la domiciliul din Rădăuţi a unui procuror al parchetului de pe lângă Judecătoria Darabani, Mihaela Juravle. Tânăra magistrată a intrat se pare  în marele vârtej în care sunt implicate nume sonore din politica transnaţională locală pentru că ar fi dorit să prindă un loc de muncă mai apropiat de casă. Tânăra juristă, fostă avocat, ar fi preferat să nu mai facă naveta zilnică zeci de kilometri dus şi zeci de kilometri întors de la Rădăuţi Suceava la Darabani şi retur, fiind dispusă să accepte să fie ajutată în acest sens. Ea ar fi apelat tot la acelaşi judecător Anton, care nici nu i-a rezolvat problema dar a băgat-o în belea, tânăra magistrată neştiind că telefoanele pe care le dă acestuia sunt ascultate. (N.R.)

Vezi si

Senatorul Cadariu: PNL a dat startul unei mobilizări și organizări interne în perspectiva alegerilor din acest an

Biroul Politic Național al PNL a stabilit, marți, coordonatorii echipelor de campanie ale Partidului Național …