Wednesday , December 7 2022

Fostul șef al Serviciului Rutier Suceava, comisarul Petru Jucan, a fost trimis în judecată

Comisarul Petru Jucan și agentul Ioan Stratu au fost trimiși în judecată pentru că nu au introdus în sistem mențiunea suspendării exercitării dreptului de a conduce a unui anume Cristian Marius Emandi pe o perioadă de 120 de zile 

jucan politist

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Ioan Stratu, agent de poliție în cadrul IPJ Suceava, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu având ca rezultat obținerea unui folost necuvenit. Polițistul Stratu este acuzat că, în cursul lunii noiembrie 2013, în calitate de agent de poliție în cadrul Serviciului Rutier al IPJ Suceava, nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu privind implementarea în aplicație electronică de evidență a abaterilor rutiere, neintroducând în sistem mențiunea suspendării exercitării dreptului de a conduce a numitului Cristian – Marius Emandi pe o perioadă de 120 de zile, începând cu data de 1 decembrie 2013.
Prin această faptă au fost vătămate interesele instituției din care fac parte inculpații Petru Jucan și Ioan Stratu, respectiv IPJ Suceava, prin crearea condițiilor ca sancțiunile dispuse să nu fie aplicate în funcție de interese sau relații personale și crearea totodată a unui pericol pentru respectarea legislației rutiere în materia siguranței circulației în municipiul Suceava, din moment ce șoferii percep faptul că pot încălca regulile rutiere esențiale fără teama ca sancțiunile contravenționale aplicate să fie puse efectiv în executare.
“Siguranța circulației rutiere este indisolubil legată de interesele IPJ Suceava, câtă vreme aceasta este una din atribuțiile de serviciu esențiale ale acestui organ de poliție, și câtă vreme neaplicarea sancțiunilor contravenționale dispuse în mod legal de agenții constatatori, se repercutează negativ și însemnat (important) în bunul mers al activității organului de poliție care prin maniera adoptată de inculpați a înregistrat prejudicii de imagine fiindu-i afectată credibilitatea in rândul cetățenilor; prin această faptă a fost obținut de către inculpatul Emandi Cristian – Marius folosul necuvenit constând în posibilitatea exercitării dreptului de a conduce autoturisme pe drumurile publice”, se arată într-un comunicat al DNA Suceava.
Inculpatul Petru Jucan, fost șef al Serviciului Poliției Rutiere Suceava, a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu având ca rezultat obținerea unui folos necuvenit. Ofițerul de poliție Jucan este acuzat că, în cursul lunii noeimbrie 2013, în calitate de șef al Serviciului Rutier din cadrul IPJ Suceava, l-a determinat pe subordonatul său, agentul Ioan Stratu să nu-și îndeplinească atribuțiile de serviciu, respectiv să nu introducă în aplicația electronică de evidență a abaterilor rutiere mențiunea suspendării a exercitării dreptului de a conduce a numitului Cristian – Marius Emandi. Comisarul Petru Jucan este acuzat și de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și inducerea în eroare a organelor judiciare, constând în aceea că la data de 10 iunie 2014 l-a determinat pe inculpatul Marius Cristian Emandi să întocmească înscrisul în cuprinsul căruia să menționeze că solicită amânarea suspendării dreptului de a conduce din motive medicale și să antedateze cererea cu data de 28 noiembrie 2014, fals interectual, deoarece a trimis un răspuns la solicitarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, în cuprinsul căreia a menționat în mod nereal că la data de 28 noiembrie 2013, inculpatul Cristian Marius Emandi s-a prezentat în audiență la Serviciul Rutier Suceava solictând amânarea perioadei de suspendare, motivând problemele de sănătate ale mamei sale, împrejurare în care i s-a comunicat că cererea a fost aprobată urmând ca după o perioadă de 90 de zile să se prezinte Serviciului Rutier Suceava, pentru a preda permisul de conducere. Petru Jucan a menționat în același răspuns că răspunsul la cererea formulată la Cristian Marius Emandi a fost transmis verbal în momentul depunerii acesteia.
Inculpatul Cristian Marius Emandi a fost trimis și el în judecată pentru comiterea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. El este acuzat că la data de 10 iunie 2014, la solicitarea lui Petru Jucan, a întocmit înscrisul în cuprinsul căruia a menționat că solicită amânarea suspendării dreptului de a conduce din motive medicale și a antedatat cererea cu data de 28 noiembrie 2013, încredințând apoi înscrisul suspectului Petru Jucan pentru a-l folosi în încercarea de a acoperi neimplementarea în baza de date a sancțiunii complementare având ca obiect suspendarea dreptului de a conduce autovehicule în cazul lui Cristian Marius Emandi. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava.
La mijlocul lunii octombrie 2015, comisarul Petru Jucan a fost suspendat din funcția de șef al Serviciului Rutier Suceava, după ce împotriva lui  fost începută urmărirea penală. Locul lui a fost ocupat la începutul acestei luni de comisarul șef Sorin Gabriel Ursachi, care a fost împuternicit pentru șase luni la șefia Serviciului Rutier Suceava. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

LUNGU: A fost finalizat proiectul de aducțiune a gazului metan la 30 de străzi din oraș

Miercuri, începând cu ora 11:00, au fost alimentate cu gaz metan străzile din cartierul Tineretului. …