Wednesday , June 16 2021

Fostul primar al Rădăuțiului, Aurel Olărean, trimis în judecată într-un nou dosar

Procurorii Parchetului de pe  lângă Curtea de Apel Suceava l-au trimis în judecată pe Aurel Olărean dar și pe fostul secretar al primăriei rădăuțene, Haralambie Herghelegiu, pentru abuz în serviciu. Noul dosar are ca punct de plecare deciziile considerate abuzive luate de fostul primar Olărean împreună cu fostul secretar al municipiului Rădăuți pentru compromiterea carierei  fostei directoare a  Direcției de Asistență Socială a Primăriei Rădăuți, Marilena Paraschiva Mironescu  

Aurel olarean septembrie 2013 [800x600]

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava au dispus, ieri, trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Aurel Olărean, primar  suspendat din funcție al municipiului Rădăuți,  cu privire la săvârșirea unei infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, constând în aceea, în calitate de primar al municipiului, la diferite intervale de timp dar în realizarea aceleiași rezoluții, în exercițiul atribuției prevăzute de Legea nr. 215/2001, cu știință, „a îndeplinit în mod defectuos un act, prin aceea că a emis dispozițiile nr. 1119/07.10.2010, 1131/12.10.2010, 1273/23.11.2010, 1468/30.12.2010, 855/05.05.2011, 04/03.01.2012 și 10/10.01.2013 având ca obiect mutarea temporară a părții vătămate la un alt loc de muncă și destituirea acesteia din funcția publică pe care o deținea la data de 03.01.2011, dispoziții care au fost anulate de instanța de judecată, dar care au cauzat vătămarea intereselor legale ale persoanei vătămate”
In același rechizitoriu s-a dispus trimiterea în judecată a fostului secretar al primăriei municipiului Rădăuți, Haralambie Herghiligiu, cu privire la săvârșirea unei infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, „constând în aceea că, în calitate de secretar al municipiul Rădăuți, la diferite intervale de timp dar în realizarea aceleiași rezoluții, cu știință, a îndeplinit în mod defectuos un act, prin aceea că a avizat pentru legalitate dispozițiile nr. 1273/23.11.2010, 855/05.05.2011, 04/03.01.2012 și 10/10.01.2013, care ulterior au fost anulate de instanța de judecată dar care au cauzat vătămarea intereselor legale ale persoanei vătămate. Dosarul a fost trimis spre competentă soluționare Judecătoriei Rădăuți”, se arată în comunicatul de presă al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava.
Partea vătămată – fosta directoare a Direcției de Asistență Socială a Primăriei Rădăuți – Marinela Paraschiva Mironescu
Anul trecut, ziarul Obiectiv de Suceava a explicat pe larg că primarul suspendat al municipiului Rădăuți, Aurel Olărean, a fost obligat de înstanță să-i plătească fostei subalterne, Marinela Paraschiva Mironescu suma de 50.000 de lei noi (jumătate de miliard de lei vechi), într-un proces ce vizează o acțiune în răspundere delictuală prin care s-au solicitat daune morale. In acest dosar, deschis anul trecut la Judecătoria Rădăuți, Marinela Paraschiva Mironescu, fostă directoare a Direcției de Asistență Socială a Primăriei Rădăuți, destituită în mod nelegal de mai multe ori din funcția  ce o deținea la primăria rădăuțeană de primarul Aurel Olărean, i-a cerut chiar acestuia să-i plătească daune morale, iar judecătorii rădăuțeni i-au dat dreptate.
De știut că  în mai multe rânduri primarul Aurel Olărean a fost acționat în instanță de Marinela Mironescu, obținând mai de fiecare dată câștig de cauză, dar este pentru prima dată când cel dintăi a fost dat în judecată ca persoană fizică ce este responsabiă pentru o acțiune în răspundere delictuală. Pârâtul care va trebui, dacă sentința va rămâne irevocabilă, nu mai este de această dată primarul Aurel Olărean, ci persoana fizică ce poartă acest nume, deținut în arestul Poliției Capitalei și mai apoi, în Penitenciarul Gherla.
Din această postură, fostul edil șef al municipiului Rădăuți va trebui să achite suma indicată de magistrați pentru Marinela Paraschiva Mironescu, care a trebuit, după nenumărate șicane, să părăsească instituția primăriei Rădăuți și să își dezvolte o carieră în mediul privat, în profesia de mediator. Femeia nu a comentat decizia ultimă a instanței, confirmănd doar că așteaptă de la Aurel Olărean achitarea unei daune de 50.000 de lei.
Marinela Mironescu, “abonată” de patru ani la conturile lui Olărean
In ceea ce privește trecutul conflictual al  Marinelei Paraschiva Mironescu, cu primarul arestat Aurel Olărean, presa locală a arătat acum patru ani, în 2011, cum aceasta avea de  recuperat de la primarul Aurel Olărean, prin executare silită, aproape 1.800 RON. Acești bani reprezentau cheltuielile de judecată pentru unul din multele procese pe care le avea Marinela Mironescu cu Primăria Rădăuți.
Director la Direcția de Asistență Socială din subordinea Consiliului Local Rădăuți, ea s-a adresat instanței imediat după ce, la 8 octombrie 2010, primarul Aurel Olărean a semnat o dispoziție prin care era mutată temporar la Serviciul Impozite și Taxe. Această dispoziție a fost anulată în instanță, iar angajata Primăriei și-a recuperat cheltuielile de judecată, aproape 1.800 lei, prin intermediul executorului judecătoresc.
Se arăta atunci însă că acesta era doar primul proces câștigat de angajata Primăriei Rădăuți, alte câteva procese fiind în diverse faze procedurale.
După dispoziția din 8 octombrie 2010, la 12 octombrie 2010, primarul Olărean semnase o altă dispoziție prin care Marinela Mironescu își pierdea indemnizația de conducere, iar la 3 ianuarie 2011 era destituită din funcție. Si aceste dispoziții ale primarului au fost atacate în instanță, Marinela Mironescu fiind reangajată pe 3 mai 2011, pentru ca la 5 mai să fie mutată din nou temporar pe alt post. In cele din urmă, fosta directoare a Direcției de Asistență Socială a Primăriei Rădăuți a renunțat la slujba din instituție, a devenit mediator dar și-a continuat bătălia cu primarul Olărean, acum arestat, în instanță. La cei 1.800 de lei și alți 6.000 de lei obținuți în instanță în 2012, Marinela – Paraschiva Mironescu a mai adăugat o  sumă de 50.000 de lei pe care fostul edil șef al Rădăuțiului va trebui să i-o achite în contul acestei nou acțiuni în răspundere delictuală.
Un alt fost funcționar public din primăria Rădăuți, acum pensionar – Nicolae Bujdei și care a fost de asemenea tracasat de fostul primar Olărean și de fostul secretar Herghelegiu are mai multe procese câștigate împotriva celor doi, conflictul lui Nicolae Bujdei, fost director al Poliției locale rădăuțene cu Olărean și Herghelegiu începând din 2011, a dus la multe procese câștigate de Bujdei. Acum pensionar, Nicolae Bujdei privește cu interes evoluția proceselor în care este implicat Aurel Olărean, fostul primar al Rădăuțiului care i-ar fi compromis cariera, dar și Haralambie Herghiligiu, care a avizat măsurile considerate abuzive luate de Olărean.(Neculai ROSCA)

Vezi si

LUNGU: Investiții în valoare de 6 milioane de euro sunt în curs de derulare în cartierul Ițcani

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a anunțat miercuri că, în acest moment, sunt în curs …