Tuesday , April 16 2024

Fostul primar al comunei Slatina, Ilie Gherman, solicită Curții Supreme recurs în casație pentru a scăpa de pușcărie

Procesul cu mutarea romilor de la Mironu la Slatina, pentru a-l vota, a fost strămutat de la Fălticeni la Botoșani. Strămutarea dosarului la Botoșani l-a obligat pe Gherman, care vrea să scape de pușcărie, la promovarea căii extraordinare de atac împotriva condamnării mai vechi, de doi ani cu suspendare, pentru abuz în serviciu în “afacerea” cu directorii de la Scoala Herla  gherman 1

Inalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) va judeca în data de 4 decembrie a.c. recursul în casație solicitat de fostul primar al comunei sucevene Slatina, Ilie Gherman. Fostul edil local a fost de câteva ori reținut, chiar și păstrat în arest în două dosare penale. Intr-un prim dosar, Gherman a primit o condamnare, rămasă definitivă, de 2 ani de închisoare cu suspendare, cu interzicerea unor depturi, soluția definitivă fiind dată în data de 28 februarie a.c.. El a fost condamnat definitiv pentru abuz în serviciu, cu pedepse complementare: interzicerea  exercitării dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și dreptul de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, pe o durată de 1 (un) an. Instanța supremă a dispus însă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o durată de 2 ani. Pe durata termenului de supraveghere inculpatul trebuia să res­pecte următoarele măsuri: să se prezinte la Serviciul de Probațiune Suceava, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa; să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență: să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probațiune sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate; să presteze pe o perioadă de 60 de zile o muncă neremunerată în folosul comunității la Primăria munici­piului Fălticeni sau la Primăria comunei  Cornu Luncii. Este vorba despre cunoscutul scandal din anul 2013, când fostul primar al comunei Slatina a dispus numirea unui director nou, fără respectarea normelor legale în vigoare la școala din satul Herla. Pedeapsa fiind cu suspendare, n-ar fi fost mare lucru pentru Ilie Gherman să o accepte, dacă nu s-ar fi pus în mișcare o nouă acțiune penală împotriva sa.

 

Strămutarea dosarului la Botoșani l-a obligat pe Gherman, care vrea să scape de pușcărie, la promovarea căii extraordinare de atac împotriva condamnării mai vechi

 

El a fost trimis în judecată anul acesta pentru ilegalități electorale. Concret, Ilie Gherman, fostul primar din Slatina, a fost trimis în judecată fiind acuzat că ar fi mutat ilegal mai mulți rromi din satul Mironu, comuna Cornu Luncii, în Slatina, pentru ca aceștia să îl voteze la alegerile locale din 2016. Chiar și cu această manevră, Ilie Gherman nu a reușit să obțină un nou mandat, vărul său, Vlad Gherman, câștigând fotoliul de primar al comunei Slatina cu cinci voturi în plus. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Ilie Gherman pentru infracțiunile de „fals intelectual în formă continuată”, „participație improprie la săvârșirea infracțiunii de fals intelectual în formă continuată sub forma instigării”, „instigare la săvârșirea infracțiunii de uz de fals în formă continuată”, „instigare la săvârșirea infracțiunii de fals în declarații în formă continuată” și „instigare la săvârșirea infracțiunii de fraudă la vot în formă continuată”.

 

Anchetatorii au stabilit că, în perioada martie – aprilie 2016, în vederea câștigării unui număr mai mare de voturi, Ilie Gherman, fostul primar din comuna Slatina, a abordat direct sau indirect un număr de 11 persoane pe care le-a convins să își stabilească reședința în Slatina, pentru a dobândi astfel drept de vot în această localitate, sens în care împreună cu doi funcționari din cadrul Primăriei comunei Slatina a emis un număr de 11 adeverințe care atestau în mod nereal că titularii acestora dețin fiecare câte un imobil tip locuință pe raza localității Herla, din comuna Slatina, cu care figurează înscriși în evidențele primăriei.

 

Persoanele menționate în aceste adeverințe și care au calitatea de inculpați în dosar s-au prezentat la Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor al Municipiului Fălticeni, unde au solicitat stabilirea reședinței în satul Herla, comuna Slatina, cererilor tipizate fiindu-le atașate adeverințele menționate, întocmite în fals, iar acestea au fost admise și făcute mențiunile necesare în baza de date, apoi în actele de identitate.

 

La data de 5 iunie 2016, zece inculpați au votat în cadrul Circumscripției Electorale nr. 93 Slatina, deși nu aveau acest drept, având în vedere modul fraudulos în care au obținut reședința în această localitate.

 

Pe acest fond, situația lui Ilie Gherman s-a complicat în această toamnă. Doi judecători de la Fălticeni au fost recuzați și în aceste condiții procesul a fost strămutat la Judecătoria Botoșani, conform unei decizii din 16 noiembrie a.c. Pe acest fond – magistrații desemnați să judece cauza nemaifiind din instanța de la Fălticeni, cunoscuți în bună parte ai fostului primar de la Slatina -,  cu pericolul unei a doua condamnări planând asupra lui, Gherman a apelat la o cale extraordinară de atac împotriva celui dintâi dosar în care a fost condamnat cu suspendare. O nouă condamnare l-ar băga după gratii, având în vedere că mai are una. Cum am spus, primul termen este programat la ICCJ pe data de 4 decembrie a.c. (N.R., D.Z.)  ‘

Vezi si

Patru proiecte ale studenților Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor Suceava, premiate la ”Cadet INOVA’24”

Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu a organizat, în perioada 11 – 13 aprilie …