Tuesday , February 27 2024

Fost padurar, retinut pentru ca ar fi coordonat o intreaga retea de hoti de lemne

Ieri, 11 iunie 2020, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Vatra Dornei, sprijiniți de polițiști din cadrul Poliției municipiului Rădăuți, luptători ai Serviciului Acțiuni Speciale și lucrători din cadrul IJJ Suceava, au pus în aplicare 6 mandate de percheziție domiciliară în localitățile Cîrlibaba, Rădăuți și Vicovu de Jos, ocazie cu care s-au ridicat mai multe documente cu regim special, documente contabile și un dispozitiv confecționat artizanal ce a fost folosit la marcarea ilegală a arborilor pentru tăiere.

Perchezițiile au fost efectuate de către polițiști sub coordonarea procurorului de caz într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de „tăiere ilegală de arbori”, „furt de arbori” și „folosirea dispozitivelor speciale de marcat fără drept sau cu nerespectarea reglementărilor specifice în vigoare”.

Din cercetările efectuate și documentarea activității infracționale, polițiștii au constatat că la data de 06.11.2019, polițiștii Postului de Poliție Cârlibaba au efectuat verificări împreună cu personal silvic, în fondul forestier administrat de Ocolul Silvic Cârlibaba, sesizându-se  din oficiu cu privire la faptul că din pădurea proprietatea statului, au fost tăiați fără drept și sustrași 34 arbori esență molid.

Ulterior, cu ocazia extinderii cercetărilor prin dispunerea unor controale de fond împreună cu personal silvic s-a constatat tăierea ilegală  a 671 de arbori, cu  un volum total de 422,3 m3. La acea data, padurarul care raspundea de zona din Carlibaba, un barbat de 57 de ani, domiciliat in Vicovu de Jos, a fost concediat de la Directia Silvica  Suceava.

S-a mai descoperit ca o parte a materialului lemnos care a provenit din tăierile ilegale și care însumează cantitatea totală de 422,3 m3, pentru a fi introdus în circuitul legal și  a crea o aparență de legalitate, a fost transportat prin intermediul unor societăților comerciale cooptate în activitatea infracțională.

Aceste societăți comerciale, profitând de faptul că aveau partizi autorizate spre exploatare pe raza cantonului, au emis avize de însoțire aferente transportului de material lemnos din respectivele partizi licitate legal, dar parte din ele neexploatate (lemn de calitate inferioară),  substituind materialul lemnos, pentru a-l transporta în mod ilegal.


Din concluziile raportului de constatare criminalistică, dispus în cauză, a rezultat că pe suprafața exterioară a mai multor cioate rămase la fața locului, au fost identificate impresiuni circulare ce par a fi create de un dispozitiv de marcare confecționat artizanal. Prin comiterea faptelor a fost cauzat un prejudiciu total de 189.666 lei.

Urmare a probatoriului administrat, în cursul zilei de ieri au fost desfășurate 6 percheziții domiciliare, fiind găsit și ridicat pentru cercetări inclusiv dispozitivul confecționat artizanal ce a fost folosit la marcarea ilegală a arborilor pentru tăiere

Ieri s-a dispus reținerea pentru 24 ore a fostului silvicultor din Vicovu de Jos, acuzat că a organizat și coordonat activitatea infracțională și  a  fost prezentat astazi instanței competente cu propunere de arestare preventivă.

Vineri, judecatorii au dispus plasarea acestuia in arest la domiciliu pentru 30 de zile.
Vezi si

FOTO. 13 pisici și 3 câini, ținuți în cuști mici, fără să se poată mișca, au fost descoperiți în curtea unei femei de pe strada Cernăuți

13 pisici și 3 câini ținuți în condiții îngrozitoare într-o gospodărie de pe strada Cernăuți …