Thursday , February 9 2023

Formarea timpurie a deprinderilor de securitate și sănătate în muncă

Elevii clasei a V-a ai școlii Gimnaziale Adâncata au participat împreună cu profesorul Ştefan Leonte la Proiectul „AVE – Asta Vreau Eu!” desfășurat în colaborare cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava.

Proiectul a fost conceput pentru elevii înscriși în ciclul gimnazial pornind de la ideea că, prin învățarea timpurie despre securitate și sănătate în muncă, aceasta va deveni o parte firească a modului în care vor reacționa la contactul cu pericolele, iar această atitudine îi va însoți pe tot parcursul vieții profesionale. Potrivit unui comunicat semnat de inspectorul șef Romeo Butnariu, în cadrul proiectului elevii au participat la mai multe activități, cu scopul de a conștientiza comportamentul și atitudinea preventivă, cu accent pe aspectele practice și orientarea lor în carieră spre diferite meserii: prezentarea noțiunilor de bază privind securitatea și sănătatea în muncă, idei și filme de desene animate despre modul în care pot avea grijă de ei înșiși și unii de ceilalți, precum și despre modul în care pot recunoaște pericolele. Conform sursei citate, prezentarea profesiilor, a elemen­telor importante în alegerea profesiei, a etapelor de parcurs pentru dobândirea unei profesii; lecție practică deschisă, desfășurată cu participarea reprezentanților ITM, cu prezentarea mai multor sortimente de echipament individual de protecție, cu care elevii s-au putut echipa.

Un echipaj SMUD a prezentat modul de acordare a primului ajutor și au făcut demonstrații practice la care elevii au participat în mod direct; vizita la agentul economic BETTY ICE SRL Suceava, producător de înghețată; concurs de creații artistice pe teme de securitate și sănătate în muncă și pre­venirea incendiilor – desene, interpretarea unei scenete. Elevilor participanți li s-au oferit premii și diplome de participare. Activitățile proiectului au fost concepute pe baza tendințelor și cerințelor europene care arată că, în contextul noului mediu al muncii, este foarte important ca atunci când intră pe piața forței de muncă, oamenii să înțeleagă deja implicațiile securității și sănătății în muncă. (D.P.)

 

Vezi si

ISU Suceava: 10 incendii provocate de coșurile de fum necurățate sau neizolate în doar 24 de ore

Încă de la debutul sezonului rece, dar și pe toată perioada acestuia, Inspectoratul pentru Situații …