Thursday , May 23 2024

Ford este ajutat de SUA şi alte state în încercarea de a reduce datoriile

Grupul Ford, singurul producător auto american care nu s-a regăsit în situaţia de a fi salvat de autorităţile SUA în 2009, primeşte ajutor de la Washington şi de la alte guverne în condiţiile în care încearcă să reducă datoriile şi să îmbunătăţească ratingul de credit, potrivit Wall Street Journal.
Directorul executiv al Ford, Alan Mulally, şi directorul financiar, Lewis Booth, încearcă să readucă ratingul de credit al grupului în categoria ” investment-grade” până la finele anului 2011 sau în 2012, potrivit unor surse apropiate situaţiei. Eforturile au şanse mari de reuşită având în vedere profitul de 7,3 miliarde de dolari realizat de grup de la începutul anului trecut.
Ratingul Ford a ieşit din categoria “investment-grade” în 2005. Un calificativ mai bun reduce, în mod normal, costurile împrumuturilor. Ratingurile Fitch pentru Ford sunt cu trei trepte sub limita “investment-grade”.
Vânzările constructorului auto au urcat în acest an cu 22%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2009, ritm cu mult superior performanţelor General Motor sau Chrysler.
Ford rambursează tot mai multe datorii înainte de scadenţă, datorită, în parte, garanţiilor guvernamentale care-i permit să acceseze mai ieftin credite. Grupul utilizează aceste fonduri acoperite de guvern pentru investiţii în operaţiuni şi foloseşte lichidităţi proprii pentru plata anumitor tipuri de obligaţiuni.
Datoriile producătorului auto sunt legate în principal de decizia luată în 2006, înainte de declanşarea crizei financiare, de a împrumuta 23,5 miliarde de dolari pentru finanţarea schimbării strategiei. Decizia a ajutat Ford să evite falimentul, însă a lăsat grupul cu datorii pentru care a plătit dobânzi de 318 dolari pentru fiecare autovehicul produs în al doilea trimestru.
Cei doi rivali ai grupului, General Motor şi Chrysler, au datorii mai mici, datorită reorganizării finanţate de guvern.
Datoria Ford pe segmentul auto totaliza, la finele lunii iunie, 25,8 miliarde de dolari, faţă de 32,6 miliarde de dolari la sfârşitul primului trimestru.
Casa Albă a anunţat săptămâna trecută garanţii de 250 de milioane de dolari pentru Ford acordate prin intermediul U.S. Export-Import Bank, pentru finanţarea exporturilor către Canada şi Mexic.
În iunie, guvernul britanic a dat undă verde unor garanţii de 572 de milioane de dolari pentru a facilita accesul Ford la un împrumut de 715 milioane de dolari primit de la Banca Europeană de Investiţii (BEI). Scopul finanţării este acela de dezvolta maşini mai eficiente din punct de vedere al consumului.
În ianuarie, BEI a anunţat că va asigura un credit de 527,6 de milioane de dolari pentru a ajuta Ford să producă mai multe modele în România.
În România, Ford Motor a achiziţionat în 2007 un pachet reprezentând 72,4% din acţiunile Automobile Craiova, pentru 57 milioane euro.

Vezi si

Gheorghe Flutur, întâlniri cu alegătorii din trei zone ale orașului Rădăuți

 Președintele PNL Suceava, Gheorghe Flutur, a avut miercuri întâlniri cu electoratul în trei zone ale …