Sunday , January 29 2023

Focar de pestă porcină africană în Capu Codrului. Urmează restricții vreme de 30 de zile

În cursul zilei de miercuri, 24 noiembrie, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Suceava s-a întrunit într-o ședință după ce pe raza satului Capu Codrului din comuna Păltinoasa a fost depistat un caz de pestă porcină africană (PPA). Membrii CLCB au fost adoptat prin hotărâre a Unității Locale de Decizie un plan de măsuri. Potrivit unui comunicat al Instituției Prefectului – Județul Suceava, respectivul plan de măsuri include atât o campanie de informare a tuturor crescătorilor de suine cu privire la măsuri de prevenire și combatere a PPA, cât și un recensământ al tuturor categoriilor de porci din localitatea în cauză; urmat de „interzicerea mișcării porcilor din zonă timp de 30 de zile”, cu excepția autorizării autorității competente.

S-a instituit, totodată, obligativitatea declarării oricărui porc mistreț mort din fondurile de vânătoare afectate. Concomitent, vor fi interzise organizarea de târguri de animale, aglomerări de animale, expoziții sau orice alte evenimente de asemenea natură. De altfel, în scopul prevenirii și combaterii comercializării ilegale a animalelor vii și a produselor de origine animală vor fi organizate ceea ce în comunicatul de presă a fost calificat ca fiind „activități specifice”.

O altă măsură care va fi luată este gestionarea eficientă a câinilor fără stăpân din zona infectată. „Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, împreună cu Inspectoratul de Poliție al județului Suceava și Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava vor efectua controale în trafic pentru verificarea respectării planului de măsuri aprobat”, se mai specifică în comunicatul Prefecturii. (D.P.)

Vezi si

Peste 4.000 de cereri de azil, înregistrate anul trecut la Centrul Regional de la Rădăuți. 3.086 de permise de ședere, acordate ucrainenilor refugiați

Peste 4.000 de cereri de azil au fost gestionate în anul 2022 de polițiștii de …