Friday , April 19 2024

Focar de hepatită la Mitocu Dragomirnei

scoala mitocul dragomirnei [800x600]

Opt copii au fost diagnosticaţi cu hepatită acută virală de tip A. Focarul a izbucnit la începutul acestei luni, iar copiii diagnosticaţi au între un an şi 12 ani. Rezultatele probelor de apă de la fântânile din gospodării dar şi de la cele din curtea şcolii au ieşit necorespunzătoare, atât din punct de vedere chimic cât şi bacteriologic. La secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Suceava sunt internaţi pentru tratament cinci pacienţi

Inspectorii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava au identificat la începutul acestei luni, un focar de hepatită acută virală de tip A în comuna Mitocu Dragomirnei, când s-au înregistrat trei cazuri de îmbolnăvire la copii cu vârste cuprinse între un an şi 12 ani, în prezent fiind opt copii diagnosticaţi cu hepatita A, cunoscută şi sub numele de «boala mâinilor murdare». “Aceştia sunt membri ai unor familii învecinate între care există legături de rudenie şi care se vizitează. Cinci dintre aceşti copii sunt internaţi în secţia de Boli infecţioase a Spitalului Judeţean Suceava, urmând tratament de specialitate. Am distribuit în această comună 100 de doze de vaccin antihapatic de tip A şi vor fi vaccinaţi de către cei doi medici de familie din zonă, contacţii acestor cazuri. S-au recoltat probe de apă din fântânile familiilor de unde provin îmbolnăvirile, dar şi de la Scoala Mitocu Dragomirnei. Deoarece rezultatele tuturor probelor sunt necorespunzătoare atât chimic cât şi bacteriologic, am informat primăria în vederea luării măsurilor de avertizare a populaţiei privind pericolul consumului de apă din aceste surse şi necesitatea efectuării dezinfecţiei acestora”, a declarat doctorul Cătălina Zorescu, director adjunct în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava. După externarea din spital, copiii trebuie să mai stea acasă încă aproximativ 30 de zile pentru a se reduce riscul de a da boala mai departe.
DSP a distribuit substanţele dezinfectante necesare în această comunitate, mai ales că riscul de răspândire al bolii e ridicat acum că a început şi un nou an şcolar iar unitatea de învăţământ din Mitocu Dragomirnei nu este avizată sanitar, neavând sursă de apă curentă. Mai mult, rezultatul probelor de apă recoltate de la şcoală sunt necorespunzătoare, atât din punct de vedere chimic cât şi bactereologic. “Calitatea necorespunzătoare a apei reprezintă un factor suplimentar de risc în apariţia şi extinderea îmbolnăvirilor de tip digestiv, dar nu şi cauza actualului focar de hepatită. Medicii de familie vor continua supravegherea clinico-epidemiologică ai contacţilor familiali ai cazurilor depistate. Pentru că a început şi un nou an şcolar, iar unitatea de învăţământ din această localitate nu are sursă de apă curentă, nefiiind autorizată sanitar, am distribuit gel antiepidemic, săpun, dezinfectant. Copiii au fost avertizaţi să-şi aducă apă de acasă şi să nu consume sub nici o formă apă de la şcoală”, a completat Cătălina Zorescu.
Chiar dacă elevii de la Scoala Mitocu Dragomirnei nu au apă curentă şi toalete civilizate, primarul acestei cumune a inaugurat anul trecut un Cămin Cultural nou care, culmea, are şi apă şi canalizare. Scoala din centrul comunei Mitocu Dragomirnei funcţionează în două corpuri de clădire, dintre care doar unul a fost termoizolat şi are calorifere. Oricum, nici nu mai conteaza, pentru că la iarnă tot lemnele din sobă le vor ţine de cald celor 800 de elevi şi profesori. Asta deşi, în 2010, primăria a vrut să pună centrală în şcoală şi chiar a construit o clădire separată pentru aceasta
Numai că la trei ani de la demararea investiţiei, centrala nu a fost cumpărată, racordurile nu au fost făcute, iar caloriferele existente sunt piese de mobilier “Investiţia în şcoală a fost de un milion de lei. Am reabilitat termic unul dintre corpurile de clădire, am pus calorifere şi ne-a rămas centrala, pentru care nu am avut bani. Am făcut totul din venituri proprii. Centrala ar costa 80.000 de lei”, a declarat Dănuţ Solcan, primarul comunei. Dacă toate tentativele de modernizare a şcolii au eşuat, proiectul primăriei de modernizare a Căminului Cultural a fost unul de succes. Clădirea care găzduieşte atât primăria, cât şi sala de nunţi sau spectacole, are apă curentă, canalizare şi încălzire termică. Primarul se laudă cu edificiul în care s-au investit milioane de lei din banii contribuabililor. Se vede cu ochiul liber pe holul primăriei unde stau atârnate la loc de cinste câteva fotografii cu cladirea.
„Da, căminul are apă şi canalizare, iar şcoala nu are. Poate că aveţi dreptate, poate trebuia să terminăm mai întâi şcoala, dar pentru cămin mai aveam nevoie de 20.000 de lei, în timp ce pentru centrală, de 80.000 de lei”, a spus primarul Dănuţ Solcan. (Cristina RUSTI)

Vezi si

UPDATE: Puternicul incendiu de la Marginea s-ar fi produs din cauza unui scurtcircuit (FOTO, VIDEO)

În noaptea de miercuri spre joi, un incendiu violent a cuprins un adăpost de animale …