Tuesday , March 19 2024

Flutur: Transferul producției de lactate LaDorna este o jignire

Președintele CJ Suceava a cerut Guvernului sprijin pentru a se putea reporni o serie de mici fabrici, precum și sprijin pentru înființarea de unități noi în județ, astfel încât laptele să fie procesat în județul Suceava. O delegație a Ministerului Agriculturii, condusă de George Scarlat, secretar de stat, responsabil pe domeniul zootehnie și industria alimentară, va fi prezentă în județ zilele acestea și va discuta cu furnizorii și procesatorii din industria laptelui. Lactalis a notificat deja, ieri, AJOFM Suceava că recurge la concedierea colectivă a 158 de angajați (din totalul de 216 de la fabricile Dorna Lactate din Vatra Dornei și Floreni), de la data de 1 septembrie 

Gheorghe Flutur, Obiectiv, Suceava
Gheorghe Flutur, presedintele Consiliului Judetean Suceava

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a solicitat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale întâlniri de urgență la Vatra Dornei și Suceava, ca urmare a anunțului surprinzător făcut de Lactalis privind închiderea unităților de producție din Floreni și Vatra Dornei.

Potrivit președintelui CJ Suceava, „transferul producției de lactate LaDorna este văzut ca o jignire”, iar Gheorghe Flutur a cerut Guvernului sprijin pentru a se putea reporni o serie de mici făbricuțe, precum și sprijin pentru înființarea de unități noi în județ, astfel încât laptele să fie procesat în județul Suceava.

Ca răspuns la solicitarea președintelui CJ Suceava, zilele acestea, o delegație a Ministerului condusă de George Scarlat, secretar de stat, res­ponsabil pe domeniul zootehnie și industria alimentară, va fi prezentă în județ și va discuta cu furnizorii și procesatorii din industria laptelui. “Județul Suceava este cel mai mare producător de lapte din țară și orice problemă care apare în acest domeniu trebuie discutată cât mai repede”, a mai declarat Gheorghe Flutur.

De asemenea, acesta a adăugat că se dorește o întâlnire și cu reprezentanții Lactalis pentru a vedea problemele cu care se confruntă.

Pe de altă parte, Agenția de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Suceava a anunțat, luni, că Dorna Lactate, parte a Grupului Lactalis, a notificat instituția în legătură cu o concediere colectivă a 158 de angajați, de la data de 1 septembrie a acestui an.

Potrivit AJOFM Suceava, la cele două fabrici din județ ale grupului francez Lactalis, de la Floreni și Vatra Dornei, Dorna Lactate are 216 angajați, fiind făcute demersurile necesare pentru ca dosarele de șomaj să fie depuse la angajator, de unde vor fi preluate de inspectorii AJOFM, astfel încât oamenii să nu mai fie nevoiți să vină până la Suceava.

“Vom oferi informare, consiliere și vom comunica permanent oferta de locuri de muncă pentru a veni în sprijinul celor afectați de închiderea fabricilor”, au inormat reprezentanții AJOFM.

Francezii de la Lactalis au anunțat printr-un comunicat de presă, la sfârșitul săptămânii trecute, decizia de a închide cele două fabrici mari din județul Suceava, unde era produs brandul LaDorna, precizându-se că LaDorna se va produce în continuare în județele Alba și Covasna, în celelalte unități locale ale grupului, respectiv la Alba­lact din Oiejdea și Covalact din Sfântu Gheorghe.

Potrivit Lactalis, societatea Dorna Lactate, preluată de în 2008, va continua să funcționeze, angajații afectați de măsura concedierii colective în fabricile din Floreni și Vatra Dornei urmând să primească sprijin pentru a găsi un alt loc de muncă în cadrul celorlalte societăți aparținând grupului francez din România sau în alte companii, dar vor primi și compensații salariale.

Totodată, francezii de la Lactalis susțin că decizia de transfer a producției din Bazinul Dornelor nu va afecta în niciun fel activitatea de colectare a laptelui de la producătorii locali, vor fi păstrate contractele încheiate cu fermierii români parteneri, iar laptele va fi direcționat către celelalte fabrici.

Dorna Lactate a fost înființată în 1998 de omul de afaceri elvețian Jean Valvis, care a construit fabrica de la Dorna Candreni și a lansat brandul LaDorna, iar în 1999 a construit fabrica din Vatra Dornei.

Jean Valvis a vândut afacerea, în 2008, către francezii de la Lactalis, la acel moment grupul LaDorna fiind format din firmele Dorna, Dorna Lactate și Dorna Helas, companie de distribuție înființată în Grecia.

Grupul Lactalis deține, în prezent, în România companiile Albalact, Covalact, Dorna Lactate, Rarăul, Lactate Harghita, Lactalis România, Parmalat România și Lactalis Logistic și are peste 2.300 de angajați.  (O.S.)

 

Vezi si

Bărbat de 78 de ani cu AVC transferat de la Bârlad, tratat cu succes de medicii Spitalului Clinic Județean. Nou apel la autorități pentru asigurarea resurselor umane și financiare

Centrul de tratament endovascular al AVC din cadrul Spitalului Clinic Județean Suceava (SCJU), singurul centru …

No comments

  1. O jignire e faptul ca nu ai autostrazi, desi promiteai domnule Flutur de 100 ani ca daca te votam pe tine sau pe Basescu (sunt Gheorghe Flutur si va spun, Traian Basescu-i cel mai bun!) sau Iohanis (garantul autostrazilor din Moldova). Sti tu Fluturas cat dureaza sa iti duci marfa la Bucuresti? Ce sa mai zic de Constanta?
    Jignire e drumul de la iesirea din Vatra Dornei. Oare nu apartine de CJ? Habar nu am, dar daca ai asa sosele, ce sa cauti in zona?
    O jignire e faptul ca forta de munca e total necalificata desi are facultati cu “N” diplome de la postliceala USV si vrea niste salarii nejustificate, o jignire e infractionalitatea din zona, ca au vazut oamenii ca pot trai mai bine din furat paduri decat din munca cinstita. Se pare ca si ZEUS are pensiuni facute asa.
    Concluzie? Discurs 100% populist.