Friday , April 19 2024

Flutur susţine că înfiinţarea ANPI demonstrează că „PDL înţelege să îi protejeze pe întreprinzătorii privaţi"

flutur A

  “Autoritatea Naţională pentru Protecţia Intreprinzătorului are drept principală misiune sancţionarea acelor instituţii care încalcă drepturile întreprinzătorului. Aceasta va fi o autoritate publică autonomă, sub control parlamentar, care se va autofinanţa din amenzile aplicate”, a precizat Gheorghe Flutur

PDL a depus la Camera Deputaţilor o iniţiativă legislativă prin care se înfiinţează Autoritatea Naţională pentru Protecţia Intreprinzătorului (ANPI). Ideea înfiinţării ANPI a venit, conform afirmaţiilor secretarului general al PDL, senatorul Gheorghe Flutur, ca urmare a nenumăratelor sesizări din partea angajatorilor privaţi din România profund afectaţi de modul în care statul îi tratează: li se încalcă frecvent drepturi şi libertăţi economice, se confruntă cu întârzieri majore în plata prestaţiilor sau lucrărilor efectuate pentru stat, cu penalităţi în plata arieratelor, cu abuzuri ale instituţiilor de control ale statului, cu neonorarea angajamentelor contractuale sau chiar cu nerespectarea legii.
„PDL înţelege să îi protejeze pe întreprinzătorii privaţi, cei care au creat trei milioane de locuri de muncă în România pe care se sprijină statul român. Ei sunt cei care au reuşit, în ultimii cinci ani, să menţină constant numărul de locuri de muncă în România, să plătească la termen impozitele şi taxele datorate statului, să producă, să exporte şi să crească economia românească. Economia se bazează pe întreprinzătorii privaţi, iar ei trebuie să fie protejaţi de abuzuri. întreprinzătorul din România nu a beneficiat niciodată de nici un fel de protecţie împotriva abuzurilor statului. Carta Contribuabilului, elaborată de ANAF, nu oferă nicio şansă întreprinzătorului de a se apăra împotriva abuzurilor” a declarat Gheorghe Flutur. In opinia sa, iniţiativa legislativă depusă de deputaţii PDL prevede expres drepturile şi libertăţile întreprinzătorului român, obligaţiile acestuia şi modalităţile prin care poate fi protejat de abuzuri.
Legea stabileşte un cod de conduită clar al statului în raport cu întreprinzătorii privaţi: face plăţile în termenii stabiliţi de contract în caz contrar plătind penalităţi de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere; Statul decontează TVA în termenul legal în caz contrar plătind penalităţi de 0,01% pe zi; Statul are obligaţia de a onora, la timp, cererile de rambursare pe proiectele europene cu finanţare nerambursabilă şi plăteşte despăgubiri întreprinzătorului privat în caz contrar; Statul nu poate aplica penalităţi unui întreprinzător privat faţă de care este dator şi care nu şi-a achitat taxe şi impozite; Statul nu poate conduce controale abuzive prin autorităţile de control fiscale, sanitare, inspectorate de muncă sau de altă natură; Statul înştiinţează întreprinzătorul asupra controalelor fiscale sau ale altor autorităţi publice.
„ANPI are drept principală misiune sancţionarea acelor instituţii care încalcă drepturile întreprinzătorului. Aceasta va fi o autoritate publică autonomă, sub control parlamentar, care se va autofinanţa din amenzile aplicate”, a precizat Gheorghe Flutur. ANPI este condusă de un Consiliu Director compus din 11 membri – cinci desemnaţi de confederaţii patronale, cinci numiţi de Parlament la propunerea grupurilor parlamentare, un reprezentat al Consiliului Concurenţei. Atribuţiile principale ale ANPI sunt legate de monitorizarea permanentă a mediului de afaceri din România, de reprezentarea intereselor întreprinzătorilor la toate nivelurile, de ameliorarea cadrului normativ naţional şi, mai ales, este autoritatea care verifică şi soluţionează sesizările legitime ale întreprinzătorilor.
Conform proiectului PDL, ANPI decide prin vot sancţiuni îndreptate împotriva celor care au produs prejudicii pentru întreprinzători, modul de recuperare a prejudiciilor şi răspunderea în solidar a funcţionarului şi instituţiei care a produs prejudiciul. Valoarea amenzilor variază între 10.000 lei şi 500.000 lei. Amenzile rămân în bugetul ANPI şi asigură funcţionarea instituţiei. ANPI este sesizată de întreprinzători dacă în termen de 30 de zile nu au obţinut un răspuns favorabil de la instituţiile competente. Sesizarea se depune în scris sau pe baza unui formular online. Totodată, ANPI comunică în 30 de zile întreprinzătorului metode de minimalizare a pierderilor şi are termen 180 de zile pentru a înlătura toate cauzele ce afectează întreprinzătorul, a aplica amenzi unde este cazul şi a recupera prejudiciul adus întreprinzătorului privat. (D.P.)

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …