Saturday , April 20 2024

Flutur: «Spitalul nostru începe să devină un spital regional, la fel ca Aeroportul sau ca Universitatea. Noi, Bucovina, căpătăm caracter regional»

Specialiști internaționali în domeniul radiologiei intervenționale, alături de președin­tele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate din România, prezenți la Spitalul Județean Suceava. Ei participă în aceste zile la Simpozionul Regional Multidis­ci­plinar de Tehnici Endovasculare, eveniment găzduit de spitalul sucevean. In des­­chi­­derea lucrărilor, președintele CJ, Gheorghe Flutur, a subliniat faptul că “spitalul nostru începe să devină un spital regional, la fel ca Aeroportul sau ca Universitatea. Noi, Bucovina, căpătăm caracter regional, chiar dacă mai greu vrea Bucureștiul lucrul acesta” . Vasile Cepoi, președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, a lăudat Spitalul Județean pentru că are “o politică de dezvoltare a sistemului de asistență medicală. Este o strategie, spitalul are o strategie”, a subliniat dr. Cepoi  

Ieri a debutat la Spitalul Județean Suceava un simpozion internațional pe tema piciorului diabetic și a tratamentului minim invaziv al acestuia. Acest eveniment este organizat cu sprijinul Asociației de Podiatrie în parteneriat cu Societatea de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România, sub numele de Simpozion Regional Multi­­dis­­ciplinar de Tehnici Endovasculare.

Gheorghe Flutur: «Adresabilitatea către cel mai mare spital din județ a crescut foarte mult în ultimii ani»

Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, a fost prezent la deschiderea oficială a evenimentului și a menționat că unitatea spitalicească suceveană “începe să devină un spital regional, la fel ca Aeroportul sau ca Universitatea. Noi, Bucovina, căpătăm caracter regional, chiar dacă mai greu vrea Bucureștiul lucrul acesta. Vorbim de caracterul regional. Este și internațional și regional”, a declarat Gheorghe Flutur, completând că adresabilitatea către cel mai mare spital din județ a crescut foarte mult în ultimii ani.

În urmă cu zece ani, la ambulatoriul integrat se prezentau aproximativ 47.000 de pacienți pe an, iar acum numărul prezentărilor a ajuns la peste 200.000 de pacienți pe an. Spitalul sucevean are în derulare un program de investiții în valoare de 34 de milioane de euro și se speră în încheierea unui acord între Casa de Sănătate din România și cea din Ucraina și Moldova pentru ca și pacienții din zona Cernăuți și din partea de nord a Republicii Moldova să poată beneficia de tratamente la Spitalul Județean Suceava.

Totodată, el a spus că speră să se materializeze un acord între Casele de Sănătate din România, Ucraina și Republica Moldova, pentru a putea be­neficia de tratament în spitalul de la Suceava și cei din zona Cernăuți, dar și din partea de nord a Republicii Moldova.

Vasile Cepoi: «Acest spital este un model pe care noi încercăm să-l promovăm»

Medicul Vasile Cepoi, președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, a fost și el prezent în calitate de invitat de onoare la evenimentul desfășurat la Spitalul Județean Su­ceava. Acesta și-a exprimat admirația față de unitatea spitalicească suceveană, menționând că spitalul nostru este un etalon pentru spitalele din țară. Acesta a mai explicat și faptul că a II-a categorie de acreditare, în care este încadrat spitalul sucevean, este cea mai ridicată din țară, în România nefiind spitale de categoria I, standardele internaționale nefiind atinse încă de vreo unitate spitalicească românească.

“Avem spitale care, cu aceeași finanțare, arată ca Spitalul Suceava, unde autoritățile locale s-au implicat și au făcut. După cum vedeți, aici este o politică de dezvoltare a sistemului de asistență medicală. Este o strategie, spitalul are o strategie. Eu urmăresc aceste lucruri cam din 2010, când am început aici prima dată cursuri de managementul calității. Este o echipă preocupată de aceste lucruri și atunci acest spital este un model pe care noi încercăm să-l promovăm. Nu sunt foarte multe în țară, sunt câteva, pe care noi încercăm să le promovăm și experiența lor să fie împărtășită și de alte unități sanitare și de alte autorități locale. Când s-a decis descentralizarea, am fost sceptic cu privire la rezultatele acesteia.Îmi mențin poziția de atunci, pentru că nu trebuia descentralizat decât acolo unde exista capacitate de preluare și chiar legea descentralizării prevede lucrul acesta. Partea asta nu a fost respectată și acolo unde capacitatea de a prelua nu a existat există acele spitale pe care le vedem noi mediatizate de unii și de alții, uneori mai pe nedrept, caută pe la subsol undeva un colț de igrasie și cu asta speră unii parlamentari să rezolve problemele sistemului sanitar”, a explicat doctorul Vasile Cepoi, președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate.

Vasile Rîmbu: «Mă bucur de prezența oaspeților de la Cernăuți și Chișinău, specialiști de mare marcă din Europa, din Turcia, Germania sau Italia. Ne bucură și ne onorează»

Managerul Spitalului Județean, economistul Vasile Rîmbu, a menționat și el faptul că este mândru de ceea ce se întâmplă la Suceava. «Este o zi specială pentru spitalul nostru pentru că evenimentul este patronat de trei instituții de elită: ­So­cie­tatea de Neuroradiologie și Radiologie Inter­­vențională din România în parteneriat cu Academia de Ştiinte Medicale și Universitatea de Me­dicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași.

Este impre­­sionantă și tematica. Tehnicile pe care dumneavoastră le aduceți în față sunt inovatorii pentru România. Mă bucur de prezența oaspeților de la Cernăuți și Chișinău, specialiști de mare marcă din Europa, din Turcia, Germania sau Italia. Ne bucură și ne onorează», a declarat ma­nagerul Vasile Rîmbu la festivitatea de deschidere a Simpozionului Regional Multidisciplinar de Tehnici Endovasculare.

Menționăm că la eveniment participă specialiști în domeniul radiologiei intervenționale, cum ar fi profesorul universitar doctor Muzaffer Olcay Çizmeli, profesor de Radiologie în cadrul Acibadem University, Turcia, doctorul Mariano Palena, directorul departamentului de Radiologie intervențională al Policlinicii Abano Terme, Italia și doctorul Rolf Dammrau, chirurg cardiovascular, Dueren din Germania. (Cristina RUŞTI)

 

Vezi si

ADU și-a lansat candidații la fucția de primar al Sucevei și președinte al Consiliului Județean

Alianța Dreapta Unită (ADU) Suceava a lansat oficial, la o ceremonie care a avut loc …