Monday , October 3 2022

Flutur, noi demersuri la București pentru autostrăzi în Moldova. Singura șansă pentru a fi finanțate cu fonduri europene rămâne modificarea Master-Planului

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, solicită abordarea cu prioritate a realizării Autostrăzii A7, care traversează întreaga Moldova de la Nord la Sud, de la Siret- Suceava, legătură cu Bucureștiul:  „Vom susține ca această rută rapidă să fie profilată ca autostradă, având în vedere intensitatea traficului. Dezvoltarea Regiunii de Nord-Est este strâns legată de construirea acestei autostrăzi”. „Vom susține, în egală măsură, realizarea Autostrăzii A8, Iași – Târgu Mureș, precum și a Autostrăzii Nordului, care face legătura Suceava – Vatra-Dornei – Bistrița – Satu Mare”, a mai declarat președintele Consiliului Județean Suceava

Președintele Consiliului Județean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, continuă seria demersurilor începute de mai multă vreme privind realizarea infrastructurii rutiere de mare viteză, a autostrăzilor, în zona Moldovei. Astfel, potrivit unei informări a CJ Suceava, la București are loc marți, 26 mai, o dezbatere pe această temă la care CJ Suceava va fi reprezentat și la care vor fi prezenți Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Nicolae Bode și Ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș.

Conform sursei citate, președintele Gheorghe Flutur solicită abordarea cu prioritate a realizării Autostrăzii A7, care traversează întreaga Moldova de la Nord la Sud, de la Siret- Suceava, legătură cu Bucureștiul. „Vom susține ca această rută rapidă să fie profilată ca autostradă, având în vedere intensitatea traficului. Dezvoltarea Regiunii de Nord-Est este strâns legată de construirea acestei autostrăzi. De asemenea, susținem realizarea acestei autostrăzi pe fonduri europene”, a declarat Gheorghe Flutur. La ora actuală, majoritatea trosnoanelor dintre Ploiești și Siret sunt licitate pentru proiectare ca drum expres (DX 5), ceea ce presupune că abia peste 8-10, cel mult 15 ani, dacă traficul o va impune, se va putea trece la realizarea unei autostrăzi în locul drumului expres. Lucrul nu este imposibil având în vedere că standardul românesc pentru drumuri expres este unul destul de ridicat care face ca un astfel de drum să arată, la final, ca o autostradă cu două benzi a câte 3,5 metri lățime pe fiecare sens, bandă mediană despărțitoare de sensuri, dar totuși fără bandă de urgență largă de minim 2,5 metri, ci cu un acostament de 1,5 metri.

De asemenea, șeful administrației județene nu pare să renunțe la ceea ce cotidianul Obiectiv de Suceava a prezentat-o, la începutul anului, ca fiind marea țeapă moștenită de la precedenta guvernare: iluzoria Autostradă a Nordului. „Vom susține, în egală măsură, realizarea Autostrăzii A8, Iași – Târgu Mureș, precum și a Autostrăzii Nordului, care face legătura Suceava – Vatra-Dornei – Bistrița – Satu Mare. Îmi exprim speranța că se vor discuta lucruri concrete cu prefigurarea unor soluții în sensul celor dorite de noi pentru investițiile în infrastructura rutieră de mare viteza, pentru realizarea acestor autostrăzi extrem de importante pentru zona Sucevei”, a declarat Gheorghe Flutur.

Reamintim că realizarea Autostrăzii Nordului este imposibilă în condițiile în care nu a fost prevăzută în Master Planul General pentru Transporturi, la fel cum nici între Ploiești și Siret nu a fost prevăzută autostrada A7 în MPGTR, aceasta fiind însă un mai vechi deziderat exprimat relativ anemic încă din perioada legilor care consacrau planurile naționale de amenajare a teritoriului. Totuși, dacă în privința sectorului de drum de la Ploiești la Siret este prevăzut un drum expres, ceea ce potențează semnificativ șansele ca într-un orizont de timp mediu spre lung să fie realizată o autostradă, pe așa numita Autostradă a Nordului este prevăut în MPGTR doar un drum expres (DX 4 și, parțial, DX4A) de la Satu Mare la Baia Mare și de acolo mai departe coboară spre Dej iar de la Dej spre Suceava este un TransRegio ceea ce, de cele mai multe ori, înseamnă doar că un sector de drum deja existent va avea anumită îmbunătățiri iar cel mai ilustrativ exemplu în acest sens este drumul dinspre Bucovina spre Maramureș care în MPGTR figura ca TransRegio și care, în final, a însemnat modernizarea lui DN18. Chiar dacă, în funcție de fondurile disponibile, este posibilă realizarea unui drum nou, un TransRegio nou nouț nu va fi altceva decât un alt DN17 ca va trece prin localități, nu va avea bandă separatoare de sensuri ca la drumuri expres și autostrăzi și, în definitiv, nu va putea fi niciodatătransformat în autostradă.

Practic, șansele ca județul Suceava să aibă măcar drum expres spre zona de vest a României țin de o eventuală modificare a MPGTR pentru că altminteri este chiar greu de crezut că vor fi disponibilizate fonduri de la bugetul de stat pentru o autostradă de la Suceava la Baia Mare. Deși este în desfășurare o licitație pentru realizarea unor studii de fezabilitate pentru TransRegio Suceava – Vatra Dornei și TransRegio Vatra Dornei – Bistrița (ambele incluse în așa numitul „Drum rapid Baia Mare – Suceava” din care doar Baia Mare – Dej este drum expres) un demers pentru a facilita pe viitor accesarea de fonduri europene pentru un drum expres sau chiar o autostradă care să taie munții (Suhard spre Rodna) este soluția cu adevărat progresistă. Celelalte sunt un fel de frecții la picior de lemn. (D.P.)

Vezi si

Flutur, la “Târgul Laptelui” și “Drumul Lemnului”: Cât de curând se va decide subvenția la lapte și plafonarea prețului la lemn de foc

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a participat duminică, 2 octombrie, la Câmpulung Moldovenesc unde …

No comments

 1. Vă rog nu vă luați de dl. doctor Flutur…a făcut ceva…a facut o stație de colectare a gunoiului la Mestecăniș…pe bani europeni…în vîrf de munte…suntem unicați în lume cu așa ceva….rușine d.le Flutur….

 2. master minciuno plan

  doctore, tu vii in 2020 si ne spui ca singura solutie ar fi ca sa fie modificat master planul?
  noi acum de dezbateri avem nevoie?!
  dar pana acum ce-ai facut fluture?
  master planul asta a fost lucrat in secret pana acum?
  fluture, ai transformat CJ in trust de presa. zilnic intoxicati opinia publica cu fantasmagorii si minciuni. tot felul de articole si comunicate, care de care mai mincinoase!
  baaaai! opinia publica are si memorie si s-a saturat de voi!
  am ajuns un judet neadministrat, carantinati ca ultimii oameni, praf dpdv economic, fara drumuri, fara sanatate, fara DSP, fara Prefectura, dar cu unii dintre cei mai bogati politicieni din tara!
  baaaai, vine scadenta intr-o zi!
  de unde aveti voi atatia bani si atata bunastare?
  cum se face ca institutiile publice sunt capusate de cumatri, amante, nepoti, nasi si fini? si majoritatea regi ai arogantei si analfabeti cu diploma!
  pe astia toti cine ii tine in spate si cum de nu s-a prins nimeni dintre astia ca la Bucuresti se face master planul care ne ocoleste din toate punctele de vedere?
  si in tot acest context mizerabil, flutur zice ca isi exprima speranta!
  daca la anul vor fi si disponibilizari, sau iar vreo carantina, sa vedeti voi atunci speranta la suceava, cu politica voastra mincinoasa!
  sa vedem atunci cum o sa va mai ascundeti averile si la ce-or sa va mai foloseasca!

 3. Flutur isi continua campania (pe banii de la buget) de spalarea imaginii si vine iar cu promisiuni mincinoase cum face de peste 20 ani , aducandu-ne , impreuna cu acolitii sai, judetul la sapa de lemn , au inchis toate societatile industriale , fara nici o dezvoltare economico-sociala si scoatem absolventi doar pentru ai trimite in sclavie pe alte meleaguri ……
  Din pacate unii se complac in aceasta afundatura iar altii nu constientizeaza !!!

 4. frectiile nordului

  dl. flutur, am mai vazut si alti ministri care au venit la sv, au mancat si au baut bine si… atat.
  avem ministrul culturii de la sv. n-aveam noi nevoie de cest minister.
  pana nu vom avea ministrul transporturilor un sucevean sau ministrul dezvoltarii un sucevean vom sta cu ochii in soare, pt. ca nu se va intampla NIMIC.
  nici pe infrastructura, nici pe dezvoltare. chiar de s-ar burica toti parlamentarii de suceava.
  priviti ce marlanii face ion stefan.
  acest ion stefan bate cu pumnul in masa pt. bani in vrancea, da din cap aprobator in fata prim-min, dar face tot cum vrea el.
  NE-AM SATURAT DE DEMERSURI, DE VOM SUSTINE, VOM FACE!!!
  pricepi d-le flutur? asa nu mai merge! sunt in toate institutiile din sv oameni f. pregatiti, f. motivati, f. patrioti si care stiu sa bata cu pumnul in masa pt. Bucovina.
  acestia si vor, dar si pot multe intelectual. totusi nu sunt PATRIHOTI!
  acesti oameni au fost marginalizati doar pt. ca au refuzat sa-si plateasca taxa de protectie politica si asa am ajuns cu totii aici!
  fata de alte zone din tara, in jud. Sv nu s-a facut nimic!
  totul doar pt. buzunarul de partid si interesul politic personal! NU MAI MERGE CU VOM FACE SI VOM SUSTINE!
  ion stefan le rade-n fata altora si rupe cu banii pt. vrancea! si-a pus oamenii lui peste tot prin agentii si se misca cu viteza maxima sa scoata bani pt. vrancea.
  la noi inca sunt fosile comuniste la conducerea unor institutii sucevene, bravi dictatori cu subordonatii lor, directori care se misca profesional cu viteza melcului si dumneata vii si spui ca vom sustine?!
  pai astia iti pun bete-n roate pe la toate lojele si ministerele si dumneata TOTUSI ii sustii in functii. dar dai comunicate de presa fara numar ca te zbati pt. oameni. care oameni?!
  prea s-a rasturnat caruta cu incompetenti la suceava!
  prea multa coruptie, de asta n-avem drumuri dar avem saracie! de asta am stat carantinati o luna!
  musamalizari, parandarat si coruptie!
  peste tot directori batuti in dovleac, perimati profesional, dar buni pt. ca vireaza taxa de sclav la partid.
  ASA NU MAI MERGE!!! tot minciuni cu master planuri, dar in realitate, SUCEAVA A AJUNS DE RASUL ROMANIEI!

 5. S-a zbatut Flutur 20 ani si tot nimic nu a facut pentru judetul asta. Doar gargara. In schimb daca e adevarat ce se zice despre AVEREA LUI, acolo s-a descurcat FOARTE BINE. Oare fraudele de care a vorbit presa cu licitatii trucate sa fi contribuit? Posibil.
  E clar ca buna ziua ca ZEUS cauta capital electoral dupa ce a dat cu mucii in fasole cu COVIDUL asta, cand s-au dovedit ANGAJARILE NULITATILOR pe criterii politice, tratamete preferentiale in spital, cand ZEUS a stat in rezerva singurel in timp ce medicii sinfectati sau asistentele se chinuiau 20-30 pe salon, etc.

 6. Domnul Flutur nu are nicio sansa singur in aceasta lupta…mai ales dupa ce autoritatile centrale au plasat intreaga vina asupra autoritatilor locale in criza Covid 19. Ca sa aiba sanse la autostrada, Moldova trebuie sa aiba o voce puternica formata din toti politicienii (indiferent de culoarea polititca) acestei zone. Dar dupa cum se vede …politicienii Moldovei se gandesc doar la interesul personal nicidecum la interesul cetatenilor! Moldova nu va avea autostrada in urmatorii 20 de ani…asta e f clar! Ne meritam caracterizarea pe care ne-o fac cei din sud adica : esti moldovean (adica muncesti mult pe bani f putini si nu ai pretentii de la viata ….adica fraier!)