Tuesday , April 23 2024

Flutur, la Putna, cu îndemnul ”Hai în Bucovina” țesut pe cămeșă: Să lăsăm răutatea, dușmănia și să avem mai multă încredere unii în alții

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur  s-a aflat  în fruntea coloanei de pelerini spre mormântul lui Ștefan cel Mare. ȚPelerinii sunt cu credința în suflet și credința ne ajută. Aici trebuie să lăsăm răutatea, dușmănia și să avem mai multă încredere unii în alții și în Bunul Dumnezeu iar noi, cei din Bucovina, suntem o zonă cu această toleranță născută în suflet și cu această credință în Dumnezeu. Uitați-vă la portul popular, uitați-vă la cum zâmbesc fațadele caselor, grădinile, florile de la poartă, costumele populare. Asta înseamnă bună dispoziție și asta înseamnă lumină, până la urmă”, a spus Gheorghe Flutur.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur s-a aflat în fruntea unei coloane de pelerini care au mers la Putna, pe data de 2 Iulie pentru a ajunge la mănăstire și a-i aduce un omagiu ctitorului acesteia, domnitorul Ștefan cel Mare. Precizăm că data de 2 iulie este cea la care, potrivit cronicilor, a încetat din viață în anul 1504 domnitorul Ștefan cel Mare, trupul său fiind depus la una din numeroasele sale ctitorii religioase, probabil cea mai cunoscută din țară și de peste hotare.

De mai mulți ani, Gheorghe Flutur a demarat așa numitul „Program Ștefanian” de promovare în perioada 24 Iunie – 2 Iulie a tradițiilor și istoriei locului și, an de an, pe data de 2 iulie merge la slujba de pomenire a lui Ștefan cel Mare care se face la Mănăstirea Putna. Cum în respectivul program este inclusă o deplasare pe jos din centrul comunei Putna la Mănăstirea Putna a mai multor gospodari din diverse zone ale județului, Gheorghe Flutur a considerat că este cazul ca și în acest an să meargă în fruntea coloanei respective din care nu lipseau o mare parte din primari, inclusiv cel din comuna Putna și cel din municipiul Rădăuți, dar și nou alesul primar al orașului Vicovu de Sus – Gheorghe Coroamă, Bogdan Loghin și Vasile Iliuță.

Toți erau îmbrăcați în costume populare sau măcar aveau o cămeșă cu motive tradiționale iar femeile care au mers în coloană sau care au așteptat la Putna erau îmbrăcate în ii tradiționale și purtau batic pe cap. De fapt, au fost câteva sute de pelerini – gospodari din tot județul Suceava, parte din ei s-au adunat în fața primăriei din Putna – care au mers în pelerinaj vineri dimineață către Mănăstirea Putna pentru a-l celebra pe marele domnitor român. Câțiva mai tineri au mers călare iar unii au mers pe jos, purtând cu fală steaguri tricolore și vreo câțiva aveau cu sine buciume.

Cum era de așteptat, Gheorghe Flutur nu a făcut „parte separată”, ci dimpotrivă a avut grijă nu doar să meargă în fruntea coloanei de gospodari, ci și ca pe cămeșa purtată să fie scris îndemnul „Hai în Bucovina!”, care în anii trecuți a fost titlul unui alt program de promovare turistică a județului nostru. Alături de Gheorghe Flutur și de ceilalți primari în drumul spre Mănăstirea Putna a venit și vicepreședintele CJ Suceava, Niculai Barbă.

„Mă bucur că și vremea este bună: după norul de dimineață a ieșit și soarele. Am venit din nou în pelerinaj la mormântul marelui Ștefan. A venit multă lume îmbrăcată în portul popular: este un semn de respect pentru înaintașii noștri iar Putna este „Ierusalimul neamului românesc” și, practic, noi ne gândim de pe acum la marea sărbătoare din 15 august când se împlinesc 150 de ani de la marea sărbătoare de la Putna unde venea Eminescu, Slavici, Ciprian Porumbescu. Vom face un eveniment ca să reedităm ceea ce a fost atunci, dar acum am venit cu smerenie ca să ne închinăm la mormântul marelui Ștefan, să participăm la slujbă și să încurajăm pelerinajul. Am dat și niște certificate de pelerini și copiilor și tinerilor care au curajul și vin aici și să nu uităm că de la Putna pleacă atât traseul via Maria, cât și via Transilvanica. Bornele de km zero sunt aici, unde îmi luați mie interviu. Aceste trasee îmi doresc să fie pline de pelerini spre Putna. Pelerinii sunt cu credința în suflet și credința ne ajută. Aici trebuie să lăsăm răutatea, dușmănia și să avem mai multă încredere unii în alții și în Bunul Dumnezeu iar noi, cei din Bucovina, suntem o zonă cu această toleranță născută în suflet și cu această credință în Dumnezeu. Uitați-vă la portul popular, uitați-vă la cum zâmbesc fațadele caselor, grădinile, florile de la poartă, costumele populare. Asta înseamnă bună dispoziție și asta înseamnă lumină, până la urmă”, a spus Gheorghe Flutur.

Mai întâi, coloana de pelerini în fruntea cărora s-a aflat Gheorghe Flutur a trecut pe la portalul închinat în memoria victimelor masacrului de la Fântâna Albă din 1 aprilie 1941, apoi s-au îndreptat spre poarta Mănăstirii Putna unde întreaga coloană a fost întâmpinată de starețul Mănăstirii Putna, Melchisedec Velnic. „Dragi gospodari ai satelor din Bucovina vă spunem tuturor bine ați venit la sărbătoarea Măriei Sale. Sunt 517 de ani de la trecerea sa la cele veșnice. Dar și 517 ani de când el s-a înveșnicit în conștiința acestui popor. În anul acesta serbăm și 150 de ani de când Mihai Eminescu, cu Slavici, cu Ciprian Porumbescu și generația numită „România Jună” a organizat la Putna primul Congres al Românilor de Pretutindeni. Serbarea din acest an se numește „Continuitatea unui ideal”. Nădăjduim că idealul tinerilor, a românilor de la 1871, așa cum s-a regăsit în 1904 când s-au serbat 400 de ani de la strămutarea lăcașului de veci a slăvitului voievod Ștefan, așa cum s-a regăsit și în 1926 și în 1957, când în plin regim comunist studenții ieșeni împreună cu tânărul Alexandru Zub, viitorul academician, s-au silit să ajungă la Putna când se împlineau de acum 500 de ani de la urcarea slăvitului voievod pe tronul Moldovei și apoi mai târziu în 1966 când s-au serbat 500 de ani de la punerea pietrei de temelie a acestei mănăstiri, nădăjduim că acel ideal al tinerilor să se regăsească și în sufletele românilor din ziua de astăzi. Și în mod deosebit dorim să se regăsească în sufletul tinerilor. Vă spunem încă o dată bun venit și vă poftim ca să participați împreună cu noi, ca împreună cler și popor să formăm împreună oastea Măriei Sale”, a transmis starețul Melchisedec Velnic.

Într-un mod care poate fi descris fără îndoială a fi cucernic, Gheorghe Flutur a sărutat icoana cu chipul lui Ștefan cel Mare. Toți pelerinii care plecaseră din centrul comunei Putna spre Mănăstire s-au îndreptat într-un loc din curtea mănăstirii care le-a fost rezervat și au ascultat slujba Sfintei Liturghii care a început în jurul orei 9 – până atunci fiind oficiate alte servicii religioase – alături de alți numeroși pelerini din județ Suceava și din țară care însă nu veniseră în coloana respectivă și cei mai mulți nu purtau nici costume tradiționale. Sfânta Liturghie a fost oficiată de arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului și Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

Tot vineri, la mănăstirea Putna, după Liturghia arhierească a avut loc un recital al Grupului Vocal-Tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” al Liceului Tehnologic „Ion Nistor” din orașul Vicovu de Sus, o ceremonie militară cu depunere de coroane și defilarea trupelor militare din partea Structurilor Ministerului Afacerilor Interne din județul Suceava și a delegației Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova. (D.P.)

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …