Thursday , February 9 2023

Flutur la Cernăuți: “Slava Ukraini!”

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, s-a deplasat miercuri dimineata la sediul umanitar din regiunea Cernăuți (la stadionul Olympia) pentru a avea o discuție la fața locului cu șeful Administrației Regionale de Stat Cernăuți, Serhii Osaciuc, referitoare la ajutoarele transmise și depozitate, precum și la eventuale cantități necesare care ar trebui suplimentate.

Pe tot parcursul vizitei, Gheorghe Flutur a fost însoțit, cum de altfel este și firesc, de consulul general al României la Cernăuți, E.S. Irina Loredana Stănculescu, dar și de alți reprezentanți ai administrației, între care și adjunctul său, Arthur Muntean.

Frecvent, șeful administrației județene sucevene se interesa inclusiv de la consulul general despre anumite situații pe care le întâlnea sau le auzea. Serviciile de traducere au fost asigurate de o altă persoană din cadrul Consulatului general al României la Cernăuți, de fiecare dată când șeful administrației județene comunica în timpul scurtei sale vizite cu guvernatorul Serhii Osaciuc, dar și la briefingul de presă organizat chiar la respectivul centru umanitar.

Serhii Osaciuc a spus că mulțumește Guvernului României, poporului român, grănicerilor pentru ajutoarele aduse și a precizat că acestea vor fi redistribuite, mai departe, de la Cernăuți și spre alte zone afectate de războiul cu Federația Rusă.

De altfel, guvernatorul Cernăuților a spus că l-a întâmpinat pe Gheorghe Flutur la frontieră cu salutul „Slavă Ucrainei!” care a fost rostit în Parlamentul European cu o zi mai devreme, iar la finalul declarației de presă a lui Serhii Osaciuc, Gheorghe Flutur i-a strâns mâna și l-a salutat, public, spunându-i „Slavă Ucrainei”, ceea ce pe guvernatorul de la Cernăuți l-a încântat în mod vizibil.

În timpul respectivului briefing, Gheorghe Flutur a spus că nu poate altfel începe declarația sa de presă fără salutul „Slavă Ucrainei!” și cu un mesaj din partea sa, dar și din partea Guvernului și premierului român, de „îmbărbătare, încurajare și apreciere față de eroismul poporului ucrainean”. „Am venit astăzi la Cernăți pentru că noi avem legături vechi, un vechi parteneriat cu regiunea Cernăuți. Îi mulțumesc domnului Osaciuc pentru implicare. Îi mulțumesc doamnei consul general de la Cernăuți pentru efortul general uriaș pe care noi îl facem”, a declarat Gheorghe Flutur.

El a anunțat că de la începutul ostilităților pe teritoriul Ucrainei, 47.000 de cetățeni ucraineni au trecut granița româno – ucraineană. „Vreau să spun că 47.000 de oameni au trecut deja granița româno-ucraineană, din care 30.000 sunt cetățeni ucraineni (probabil este o aluzie fină a șefului administrației județene sucevene la faptul că restul ar fi tot cetățeni ucraineni, dar au și un pașaport românesc ca urmare a faptului că au redobândit cetățenia română – n.r.). Trebuie să știți, să nu vă faceți griji: oamenii sunt bine, i-am preluat, i-am cazat în România sau unii au plecat mai departe; s-au mobilizat autoritățile Statului Român, societatea civilă. Am văzut foarte mulți copii și avem grijă de ei pentru că afară este frig. Avem microbuze și autocare care îi iau imediat și îi transportă acolo unde doresc. Le transmit celor de aici să fie liniștiți, că frații și familiile lor sunt în regulă în România. Sun primari care îi iau cu autobuzele sau microbuzele în satele lor, unde sunt așteptați cu o masă caldă pentru că e frig. Cel mai important este că ne-am concentrat pe grija pentru copilași și mame… Nu aș vrea să vorbesc mai mult pentru că este vremea faptelor”, a spus el, asigurându-i că autoritățile vor rămâne vigilente la frontieră și receptive la nevoile de peste graniță.  (D.P.)

 

Vezi si

ISU Suceava: 10 incendii provocate de coșurile de fum necurățate sau neizolate în doar 24 de ore

Încă de la debutul sezonului rece, dar și pe toată perioada acestuia, Inspectoratul pentru Situații …

2 comments

  1. Pfff, dupa “SUNT GHEORGHE FLUTUR si va spun: Traian Basescu-i cel mai bun” hop acuma cu SLAVA UKRAINE.
    Stiu cum se numeste atitudinea asta, dar si asa nu prea are cum sa treaca de cenzura comentariul.

  2. E vorba de un ajutor pt ucrainieni sau reclamä lui Fluturi ?