Wednesday , February 1 2023

Flutur: Investiţiile din judeţ, blocate sau abandonate de Guvernul PSD

Senatorul PNL de Suceava, copreşedinte al PNL Suceava şi secretar general naţional a formaţiunii Partidului Naţional Liberal, Gheorghe Flutur a adresat, ieri, în Senat, o interpelare pe această temă. El a trecut în revistă lunga listă cu investiţii din judeţ care nu au fost terminate, pentru unele existând riscul de a trebui să se restituie banii europeni cheltuiţi deja 

flutur 20 nov 2014 [800x600]

Senatorul PNL de Suceava, Gheorghe Flutur, a adresat, ieri, o interpelare în Senatul României, adresată Guvernului PSD pe care îl consideră restanţier pe linie la investiţii în judeţul Suceava. El a făcut în acest cadru o trecere în revistă a investiţiilor în infrastructura judeţului Suceava care au fost blocate sau abandonate de Guvernul PSD.
Senatorul Gheorghe Flutur, copreşedinte al PNL Suceava şi secretar general naţional a formaţiunii Partidului Naţional Liberal a arătat în interpelarea sa că cele mai importante lucrări de investiţii din judeţul Suceava sunt blocate. “Programul de guvernare al PSD pentru judeţul Suceava s-ar putea numi „Bucovina uitată”. Judeţul pare încremenit după ce PSD a sistat finanţările şi a blocat lucrările la toate investiţiile începute. Ruta ocolitoare a Sucevei, modernizarea DN18 Iacobeni-Borşa, reabilitarea DN 17B Vatra Dornei – Broşteni – judeţul Neamţ, şoselele de centură din Rădăuţi şi Fălticeni, Aeroportul Suceava, pârtia de schi de la Câmpulung Moldovenesc, izolarea termică a clădirilor, asfaltarea de străzi şi drumuri, investiţiile în şcoli şi spitale sau lucrările la reţelele de apă şi de canalizare, lucrări de prevenire a efectelor inundaţiilor sunt obiective abandonate, la care trebuie să completez refuzul Guvernului PSD de lua în calcul Autostrada Siret-Suceava-Bucureşti. Sunt lucrări importante de investiţii abandonate deşi se aflau în stadii avansate de execuţie” a concluzionat Gheorghe Flutur, care a apreciat în continuare că blocarea investiţiilor de către Guvernul PSD înseamnă un adevărat dezastru pentru ţară iar acest lucru este simţit de fiecare investitor, dar şi fiecare cetăţean care spera la un loc de muncă, precum şi primăriile care îşi făceau calcule pentru venituri la bugetul propriu ca urmare a dezvoltării unor obiective de investiţii. “O consecinţă a dezastroasei guvernări este falimentarea primăriilor ca urmare a nefinanţării unor investiţii”, a transmis în interpelare senatorul Flutur.
Parlamentarul sucevean a atras atenţia asupra faptului că, aşa cum se manifestă actuala guvernare PSD, va ajunge să scoată de pe harta investiţiilor judeţul Suceava şi Bucovina. In acest sens a realizat şi o listă a investiţiilor care, în opinia sa, nu s-au terminat în judeţul nostru, deşi erau îndeplinite toate premisele ca acestea să fie duse la bun sfârşit.
“Guvernul PSD a abandonat lucrările la şoseaua de centură a Sucevei”
Senatorul liberal, a arătat că  ruta ocolitoare a municipiului Suceava ar fi trebuit să însemne, în principal, devierea traficului greu. “Există cartiere în municipiul Suceava unde maşini de mare tonaj trec pe lângă locuinţe, provocând avarii şi fiind un real pericol pentru trecătorii din zonele respective” . Flutur a explicat colegilor săi din Senat că  doar tronsonul al treilea al centurii, cel care face legătura dintre Scheia şi Pătrăuţi a fost finalizat în luna martie, după ce, timp de un an, reprezentanţi ai CNADNR sau ai administraţiei judeţene au anunţat de zeci de ori deschiderea traficului. Este greu în acest context de anticipat când se vor finaliza celelalte două tronsoane, de la Moara şi Scheia. “Se discută despre necesitatea unei expertize privind stadiul lucrările începute şi abandonate, urmând să se refacă licitaţia, pentru finalizarea lucrărilor neterminate. Sunt declaraţii contradictorii cu privire la reluarea lucrărilor şi la termenul de finalizare. în mod normal nu ar fi nevoie de mai mult de trei luni pentru a termina lucrările pe cele două tronsoane rămase, în condiţiile în care 88% dintre acestea sunt finalizate” a arătat Gheorghe Flutur care a arătat că în anul 2011 s-a lucrat din plin, apoi a venit guvernarea PSD, care, “una a declarat şi alta a făcut, aşa că în perioada 2012 – 2014 nu s-a mai făcut mare lucru”. El a spus că pentru anul 2015 sunt prevăzute doar 5 milioane de euro din necesarul pentru finalizarea lucrărilor, aşa cum rezultă din fişa investiţiei. Consecinţa este că nici în 2015 nu se vor face lucrări pentru a se reuşi, în sfârşit, finalizarea rutei ocolitoare el apreciind că în acest ritm, lucrarea se va termina în 20 de ani.
“Nu ar fi pentru prima dată când PSD nu se ţine de cuvânt. A făcut-o de nenumărate ori, minţind sucevenii, minţind românii fără nicio jenă. Minciuna, aroganţa şi incompetenţa sunt cei trei piloni pe care PSD şi-a construit pseudo-guvernarea. Ignorarea unei nevoi stringente a municipiului Suceava şi a celor care tranzitează zona, este încă o dovadă în acest sens. Pentru ca guvernarea PSD a întârziat în mod repetat continuarea lucrărilor în vederea finalizării investiţiei, am atras atenţia în repetate rânduri, prin declaraţii publice, apoi prin depunerea de amendamente la Legea Bugetului în anii 2013, 2014 şi 2015”, a mai transmis senatorul Gheorghe Flutur.
Risc maxim de a da  zeci de milioane de euro  înapoi, dacă lucrările de la Aeroport nu se vor finaliza la termen
Senatorul Flutur a mai arătat în interpelarea sa faptul că în opinia lui, guvernarea PSD reprezintă un paradox perpetuu. “Pe de o parte, Uniunea Europeana finanţează cu 40 de milioane de euro Aeroportul din Suceava, care se adresează atât zonei de nord a României, cât şi Regiunii Cernăuţi şi unor judeţe din Republica Moldova, iar pe de alta parte Guvernul PSD îl ignoră”, spune parlamentarul suce-vean.
Arătând că Aeroportul “Stefan cel Mare” Suceava reprezintă o poartă principală de intrare pentru judeţele din nordul ţării fiind un pilon în dezvoltarea regională prin stimularea afacerilor în zonă, după îndeplinirea condiţiilor, a fost certificat ca aeroport destinat traficului internaţional, iar în prezent este cuprins în strategia Comisiei Europene privind dezvoltarea infrastructurii de transporturi, fiind în derulare un proiect POS-T. “Aeroportul sucevean este parte a unui lanţ logistic integrat prin care se va realiza o legătură între calea ferată şi aeroport, prin realizarea Centrului intermodal de transport marfa Dărmăneşti, obiectiv finanţat din fonduri europene prin programarea 2014-2020, finanţare aprobată de Comisia Europeană”.
“Recentele evaluări arată că au fost efectuate 65% din lucrări. în acest ritm, până la sfârşitul lunii august, când s-a anunţat finalizarea investiţiei, aceasta abia va fi terminată în proporţie de 80%, fiind necesare încă 175 de zile până la finalizarea investiţiei. Există şi un avertisment major, fiind vorba, în mare parte, de bani europeni. Dacă lucrările nu se termină până la sfârşitul lunii noiembrie există riscul ca banii să fie returnaţi. Conform contractului încheiat, data finalizării lucrărilor este 31 iulie 2015, urmând ca de la data de 1 august 2015 compania Tarom să redeschidă cursele regulate”, a transmis Gheorghe Flutur.
Pârtia de schi de la Câmpulung a devenit pârloagă
In aceeaşi intervenţie, senatorul Gheorghe Flutur a mai arătat că pârtia de schi de pe masivul Rarău de la Câmpulung Moldovenesc rămâne pârloagă, arătând că actuala guvernare PSD a abandonat construcţia la investiţia “Pârtie de schi şi transport pe cablu în masivul Rarău, Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava” care ar fi fost de importanţă majoră pentru municipiul Câmpulung Moldovenesc, pentru judeţul Suceava şi pentru întreaga zonă. “Pârtia este primordială pentru promovarea zonei, în vederea atragerii de turişti şi investiţii. Finalizarea obiectivului ar fi condus la crearea de noi locuri de muncă, la creşterea veniturilor la bugetul de stat şi la bugetul local. Municipiul Câmpulung Moldovenesc a fost declarat staţiune turistică de interes naţional în anul 2005. Proiectul a fost aprobat în aprilie 2009, printr-o Hotărâre de Guvern şi urma să fie finanţat din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, prin programul „Schi în România”. Investiţia este realizată în proporţie de 80%, Guvernul PDL a alocat în perioada 2009 – 2011 peste 10 milioane de Euro. Cei de la PSD nu au mai prevăzut nici un leu în Buget, lucru recunoscut de Ministerul Finanţelor. Primăria ar fi încercat să continue investiţia din fonduri proprii, dar administraţia locală a primit o somaţie de plată si apoi un titlu executoriu pentru o datorie de 500.000 de euro, o rată a creditului contractat de Consiliul Judetean Suceava” spune în interpelare parlamentarul sucevean care mai pune în discuţie încă un necaz al câmpulungenilor: “în 2004 Primăria Câmpulung Moldovenesc a fost inclusă în Proiectul “Suceava, Utilităţi şi Mediu la Standarde Europene”, alături de alte 61 de localităţi din judeţ. Realitatea a dovedit că la baza proiectului nu a existat o strategie bună, aşa că majoritatea localităţilor nu au beneficiat în vreun fel de acel credit”. Oricum, iniţierea proiectului pârtiei de schi de pe Masivul Rarău a determinat mai mulţi investitori în turism să deschidă unităţi de cazare şi de alimentaţie publică în zonă, pentru care aceştia au luat credite, dar din cauză că Guvernul PSD a refuzat să mai finanţeze din 2012 lucrările, investitorii au acum de suferit.
“Pârtia din masivul Rarău, abandonată de Guvernul PSD şi care urma să devină una dintre cele mai atractive din ţară, se află inclusă într-un top al celor 15 megaproiecte ratate ale României. PSD nu are nicio scuză atunci când dă cu piciorul la sume importante care au fost alocate pentru investiţiile realizate în proporţie de peste 50%.”, a concluzionat senatorul Gheorghe Flutur. (O.S.)

Vezi si

Un tânăr de 18 ani din Bunești, prins de jandarmii din Fălticeni după ce a lovit un bărbat cu o bâtă

În data de 30 ianuarie a.c., pe timpul executării serviciului de patrulare, jandarmii din municipiul …