Saturday , April 20 2024

Flutur: “Din cele 2.430 de școli fără autorizație sanitară de funcționare din țară, aproape un sfert se află în județul Suceava”

Senatorul sucevean Gheorghe Flutur a cerut ministrului dezvoltării, Vasile Dâncu, să identifice soluții și să aloce fonduri pentru ca în parteneriat cu administrațiile locale să se realizeze conectarea școlilor din județul Suceava la rețelele de apă potabilă și canalizare  

flutur

Senatorul PNL de Suceava Gheorghe Flutur a adresat o interpelare ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Vasile Dâncu,  cerând soluții și fonduri pentru autorizarea sanitară a școlilor din județul Suceava. Gheorghe Flutur a arătat în interpelarea adresată ministrului Dâncu, faptul că în județul Suceava gradul de conectare la sistemul centralizat de apă potabilă este de circa 60%, iar la sistemul de canalizare sub 50%. Această situație are consecințe grave asupra stării de sănătate a populației fiind  afectate comunități întregi, în special în mediul rural.
„Doresc să trag un semnal de alarmă în ceea ce privește consecința lipsei rețelelor de apă și canalizare asupra funcționării școlilor din județul Suceava. Un indicator elocvent în acest sens îl reprezintă procentul foarte mare de unități școlare care nu au autorizație sanitară de funcționare”, a arătat Gheorghe Flutur, care a arătat în continuare că  județul Suceava are cele mai multe școli neautorizate. “Conform Inspectoratului Scolar Județean Suceava, la începutul anului școlar 2015-2016, doar 291 unități școlare dintre cele 794 au autorizație de funcționare. Potrivit Ministerului Educației, din cele 2.430 de școli fără autorizație sanitară de funcționare din țară, aproape un sfert se află în județul Suceava”, a arătat Gheorghe Flutur care a mai explicat că  fostul ministru al Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, afirma la începutul anului 2015 că una din prioritățile sale era  „reabilitarea tuturor unităților de învățământ din întreaga țară care nu dețin autorizație sanitară de funcționare”.  După o evaluare în teritoriu la nivelul fiecărui județ, urma ca, la sfârșitul lunii martie, să se centralizeze datele, ca apoi să înceapă, din aprilie, alocarea resurselor financiare, încheierea contractelor de reabilitare și începerea lucrărilor. Obiectivul declarat era acela ca, pe parcursul anului școlar 2015-2016, toate școlile să obțină autorizație sanitară de funcționare.
„Ce s-a întâmplat în Județul Suceava cu aceste autorizări? Ca de obicei, Guvernul PSD nu s-a ținut de cuvânt nici în acest caz. În ultimi 3 ani doar 45 unități școlare au fost autorizate. În acest ritm Guvernul PSD ar fi reușit autorizarea școlilor sucevene în jumătate de secol! De altfel, domnul Cîmpeanu recunoștea, la deschiderea anului școlar că, față de anul trecut, la nivel național doar unu la sută clădiri au obținut autorizație de funcționare. În timp ce în București unii dintre elevi vor avea tablete și manuale digitale, mii de copii din sate învață în școli care nu au autorizație de funcționare”, a arătat senatorul sucevean Gheorghe Flutur,  care a informat prin interpelarea adresată ministrului Vasile Dâncu, că în Suceava, „două treimi din școlile sucevene nu au autorizație de sanitară de funcționare. Majoritatea acestora nu îndeplinesc condițiile impuse din cauza lipsei apei curente sau canalizării”. Pe de altă parte, statul are obligația să rezolve această situație mai ales că majoritatea cazurilor se află în comunitățile mici, acolo unde există și probleme financiare.
„În vederea asigurării condițiilor elementare de igienă, vă solicit, Domnule Ministru să identificați soluții și să alocați fonduri astfel încât, în parteneriat cu administrațiile locale să se realizeze conectarea școlilor din județul Suceava la rețelele de apă potabilă și canalizare, aceasta fiind și principala condiție pe care trebuie să o îndeplinească pentru a fi autorizate sanitar”, a transmis senatorul sucevean Gheorghe Flutur, care a cerut un răspuns în scris din partea ministrului Vasile Dâncu. (O.S.)

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …