Sunday , January 29 2023

Flutur, despre Schengen: „Se dovedește în aceste momente de mari provocări că suntem o țară sigură, cu frontiere sigure”

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, este de părere că Franța manifestă respect pentru ceea ce face, în această perioadă, România în sprijinul Ucrainei. Afirmația a fost făcută după vizita, în cursul zilei de vineri, a ministrului de interne francez, Gérald Darmanin, în tabăra mobilă de refugiați de la Siret și la Punctul de Trecere al Frontierei de la Siret. „Franța, care deține președinția Comisiei Europene (de fapt, este vorba despre președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, funcția de președinte al Comisiei Europene este deținută de Ursula von der Leyen – n.r.) este extrem de aproape de România în acest efort umanitar și prezența ministrului de Interne francez arată o preocupare deosebită și o formă de respect pentru ce face România pentru Ucraina și faptul că au venit la Siret unde este cel mai mare punct (de trecere al frontierei) cu cel mai mare aflux de refugiați arată preocupare. Am și avut ce le arăta”, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava.

Mai mult de atât, după cum s-a exprimat chiar șeful administrației județene sucevene după vizita oficialului francez, „s-a discutat și despre sprijinul pe care Franța îl dă României pentru a intra în Schengen”, confirmând în acest fel afirmațiile făcute într-un briefing de presă de ministrul de Interne Lucian Bode, dar care nu au fost comentate în niciun fel de omologul său francez. Cu toate acestea, Gheorghe Flutur a arătat – probabil încercând o explicație suplimentară a acelor afirmații ale lui Lucian Bode – că noi suntem o țară sigură, cu frontiere sigure. „Se dovedește în aceste momente de mari provocări: 150 de mii de oameni au trecut prin acest punct de trecere al frontierei și nu au fost evenimente nedorite. De la amprentarea celor fără documente până la fluxul corespunzător pentru a nu sta oamenii în frig nu au fost (evenimente nedorite) și înseamnă o notă bună, credem noi, pentru România”, a spus Gheorghe Flutur. Totuși, președintele CJ Suceava a recunoscut că „avem treabă în continuare” și a explicat despre discuția cu Franța că va convoca un nou Consiliu de Miniștri JAI – Justiție și Afaceri Interne – și „acolo cred că vor lua niște măsuri în ceea ce privește mecanismele de sprijin pentru țările din estul Europei care să sprijine Ucraina pentru că avem un număr foarte mare de refugiați”. (D.P.)

Vezi si

Peste 4.000 de cereri de azil, înregistrate anul trecut la Centrul Regional de la Rădăuți. 3.086 de permise de ședere, acordate ucrainenilor refugiați

Peste 4.000 de cereri de azil au fost gestionate în anul 2022 de polițiștii de …