Thursday , February 9 2023

Flutur către Diaspora: Avem nevoie de modele pe care clasa politică nu le oferă. Modelele trebuie regăsite în sucevenii de succes plecați în străinătate

Sâmbătă, zeci de suceveni din diaspora au primit din partea administrației județene câte o trăistuță bucovineană, diploma și medalia ”Meritul Bucovinei”. “In ajunul Lunii Diasporei, este bine să ne întâlnim cu cei care au realizat lucruri frumoase acolo unde au plecat pe mapamond, cu care noi ne mândrim, față de care avem foarte multe obligații despre care s-a vorbit puțin sau deloc”, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur  Flutur cu Diaspora 2018-min

Luna Diasporei, manifestare inițiată în 2016 de președintele Consiliului Județean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, a debutat la Palatul Administrativ, sâmbătă, în prezența a câtorva zeci de suceveni care trăiesc de mulți ani în străinătate și au venit acasă în vacanță.

”Am pornit la drum un proiect curajos, în 2016. Mulți ne-au criticat. (…) Să știți că a ieșit, pentru că cei care ne-au ajutat să deschidem curse aeriene pe rute Londra, Italia, ne străduim acum spre Madrid, spre Bruxelles, au fost românii din diaspora, dar un pic organizați. (…) Anul acesta estimăm 350.000 de pasageri de pe aeroportul nostru. Gândiți-vă că, în 2016, când am venit eu, erau undeva la 20.000 pe an. Înseamnă că o deschidere spre lume se întâmplă”, a spus președintele CJ Suceava, la deschiderea evenimentului.

Sâmbătă, la Palatul Administrativ, 41 de suceveni din diaspora, veniți din SUA, Canada, China, Israel, Noua Zeelandă, dar și din Anglia, Germania, Franța, Spania, Italia, Belgia, Grecia, Austria, cu povești de succes, majoritatea fiind doctori, ingineri sau profesori, au primit din partea administrației județene câte o trăistuță bucovineană, diploma și medalia ”Meritul Bucovinei”. Printre alții, ordinul “Meritul Bucovinei” le-a fost conferit sâmbătă lui  Norman Manea, Cleopatra Cabuz, Mons. Dr. Ionuț Strejac, Nicole Vasilovschi, Mihai Bilauca,  Constantin Rusu Bucovineanu, Liviu Dospinescu, Camelia Boteză ș.a.

”Îmi exprim imensa bucurie că, într-o zi frumoasă de vară, ne întâlnim la Suceava cu o parte dintre oamenii dragi cărora le datorăm mult, care au povești de succes realizate acolo unde au plecat în lume. (…) În ajunul Lunii diasporei, este bine să ne întâlnim cu cei care au realizat lucruri frumoase acolo unde au plecat pe mapamond, cu care noi ne mândrim, față de care avem foarte multe obligații despre care s-a vorbit puțin sau deloc”, a spus Flutur.

El le-a transmis că ei pot reprezenta modele și i-a invitat să vină cu idei noi în promovarea de proiecte care să conducă la dezvoltarea economică a zonei.

”De foarte multe ori vorbim cu oameni și, în special, cu tineri, care spun că n-avem modele. (…) Da, e nevoie de modele și aici avem modele pe care tinerii ar trebui să le folosească. Din păcate, și o spun cu sinceritate, noi, clasa politică, nu prea oferim modele, așa că modele trebuie regăsite în dumneavoastră, cei care ați realizat performanță. (…) Sunt convins că și cu ajutorul dumneavoastră vom avea și mai mulți turiști. (…) Avansez invitația să veniți cu idei, cu sugestii pentru dezvoltarea economică a zonei. E frumos turismul, sunt frumoase tradițiile, dar totdeauna am spus că n-am cum să nu pun pe primul loc investițiile și dezvoltarea economică”, a afirmat Flutur.

Programul manifestărilor a mai inclus lansări de carte, vernisajul expoziției ”Dor de casă” și al uneia dedicate Marii Uniri, vizitarea Cetății de Scaun a Sucevei, precum și un spectacol susținut la Muzeul Satului Bucovinean de formații artistice din România, Polonia, Ungaria și Ucraina, participante la Festivalul Internațional de Folclor Întâlniri Bucovinene din acest an, ce s-a desfă­șurat în acest weekend la Câmpulung Moldovenesc.  (O.S.)

 

Vezi si

ISU Suceava: 10 incendii provocate de coșurile de fum necurățate sau neizolate în doar 24 de ore

Încă de la debutul sezonului rece, dar și pe toată perioada acestuia, Inspectoratul pentru Situații …

One comment

  1. Nu intelegi fanariotule ca din cauza celor ca tine au plecat…provoci mila !