Friday , March 29 2024

FIST – pentru opt zile, Suceava este capitala tinerei generaţii de actori

FIST - Chiributza, Nistor, Nechifor, Popa, Ursu 2 [800x600]

Prima ediţia a Festivalului Internaţional al Scolilor de Teatru a debutat, sâmbătă, la Suceava. Trupe din România, Republica Moldova, Ungaria, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi din Polonia participă la acest festival care ţine opt zile
Sâmbătă a debutat, la Suceava, prima ediţie a Festivalului Internaţional al Scolilor de Teatru (FIST). Manifestările sunt programate a se derula în perioada 5 – 12 iulie. Menţionăm că această primă ediţie este organizată de Consiliul Judeţean (CJ) Suceava prin Muzeul Bucovinei – de la administraţia judeţeană suceveană alocându-se evenimentului 150.000 de lei – alături de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” Bucureşti, Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava şi Institutul Cultural Român, iar partenerii manifestării sunt: Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni şi Teatrul „George Ciprian” din Buzău.
Din punctul de vedere al preşedintelui CJ Suceava, Cătălin Nechifor, FIST este un pas important pentru ca Suceava să devină capitală culturală europeană, într-o perspectivă medie ca timp.
Acţiunile vor avea loc la Universitatea „Stefan cel Mare”, Cetatea de Scaun, Muzeul Satului Bucovinean, Muzeul de Stiinţele Naturii şi Casa Culturii din Suceava. După cum au explicat, sâmbătă, reprezentanţii instituţiilor implicate în acest proiect cultural de la Suceava, FIST are pe de o parte o componentă ce ţine de competiţie, dar şi o parte care ţine de latura documentară ori de informare pentru publicul larg. Accesul la toate spectacolele va fi gratuit.
Astfel, pe de o parte, la FIST vor fi prezentate producţii ale unor şcoli de teatru din România, Marea Britanie, Polonia, Republica Moldova şi Ungaria – unii dintre organizatori exprimându-şi speranţa că anii viitori festivalul va căpăta o dimensiune care să treacă de graniţele Europei, în acest sens fiind menţionată o posibilă colaborare cu cunoscutul dramaturg Matei Vişniec şi nişte discuţii de-ale acestuia cu şcoli de teatru braziliene. In ce priveşte producţiile şcolilor de teatru prezente la prima ediţie a FIST, menţionăm că spectacolele considerate de juriu a fi cele mai bune vor fi premiate.
Din România vor participa cu producţii Facultatea de Teatru – UNATC „I.L. Caragiale” Bucureşti, Facultatea de Teatru şi Televiziune – Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi, Secţia de Artă Teatrală a Facultăţii de Litere, Istorie şi Jurnalism de la Universitatea ”Lucian Blaga” Sibiu. Din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord participă la prima ediţie a FIST Drama Centre London, iar din Polonia participă Scoala Poloneză de Film, Televiziune şi Teatru din Lodz – al treilea oraş ca mărime al Poloniei. Din Republica Moldova este prezentă la prima ediţie a FIST Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, iar Ungaria este reprezentată de Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică din Budapesta.
Cea de-a doua componentă, pe lângă cea a spectacolelor oferite de şcoli pe zona de competiţie jurizată, este cea a atelierelor de actorie de film, teatru documentar şi lupte scenice şi cascadorie. Tot în cadrul acestei prime ediţii a FIST, vor fi organizate şi întâlniri între publicul sucevean şi personalităţi marcante ale teatrului românesc, precum Ion Besoiu şi Dragoş Bucur.
Menţionăm că deşi Primăriile municipiilor Fălticeni şi Câmpulung Moldovenesc nu au fost cooptate ca partenere pentru acest eveniment, vor avea loc spectacole şi în cele două localităţi din judeţ. Astfel, pe 10 iulie, vor fi susţinute spectacole de teatru la Universitate, dar şi la Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” din Fălticeni şi la Casa de Cultură din Cîmpulung Moldovenesc. Referindu-se la colaborarea cu autorităţile locale, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor a menţionat că îşi doreşte foarte mult să includă, anul viitor, şi o posibilă colaborare cu Primăriile din municipiile Suceava, Fălticeni şi Câmpulung Moldovenesc.
In conferinţa de presă, organizată sâmbătă, la debutul primei ediţii a FIST, şeful administraţiei judeţene a declarat că prima ediţie „e un concept important, care integrează o zonă de cultură, zona teatrului”. „N-a fost uşor, însă cred că în Suceava sunt resurse importante, sunt oameni care au iubit şi iubesc teatrul şi cred că va fi găsit un public care să fie atras de teatru, care să fie activ în acest sens”, a spus Cătălin Nechifor, adăugând că iniţial era propusă aducerea a numai două trupe de teatru din afară, iar în final s-a reuşit aducerea unui număr de patru trupe de teatru.
„Acest eveniment este important pentru noi. Sperăm că va fi important şi pentru judeţul Suceava şi peste câţiva ani chiar pentru ţara noastră”, a declarat decanul Facultăţii de Teatru din cadrul UNATC Bucureşti, Paul Chiribuţă, adăugând că în România nu există un festival al şcolilor de teatru. „Sper ca timp de opt zile Suceava să devină capitala tinerei generaţii de actori din România şi nu numai”. a mai spus Paul Chiribuţă, care e şi directorul Festivalului Internaţional al Scolilor de Teatru de la Suceava.
După cum a explicat Cătălin Nechifor, Universitatea Stefan cel Mare este cea care a asigurat o mare parte din logistica necesară, din spaţiile de cazare şi o mare implicare emoţională în ce priveşte organizarea primei ediţii a FIST. „Sunt fericit să avem, în aceast săptămână, un campus universitar mai frumos ca niciodată. Avem mai bine de 100 de actori de teatru. Le-au fost puse la dispoziţie 55 de camere şi vom găzui câteva spectacole. Suntem onoraţi ca împreună cu ceilalţi parteneri să facem parte din acest proiect pe care noi îl considerăm educaţional. Ne străduim de mai mulţi ani să asigurăm o educaţie culturală în Suceava şi prin multitudinea de spectacol găzduite la noi la Auditorium şi prin trupa noastră de teatru amator”, a precizat, la începutul conferinţei de presă, rectorul Universităţii sucevene, Valentin Popa. El a adăugat că de prea mult timp Suceava nu are nici teatru şi nici cinematograf iar câteva spectacole sporadice la Casa de Cultură sunt prea puţine, dar s-a arătat optimist datorită tinerei generaţii şi a dat ca exemplu interesul manifestat în această direcţie de copiii săi şi de ce le este insuflat de şcolile sucevene.
Fiind un proiect ambiţios, nu au lipsit unele momente tensionate, în laboratoarele unde s-a pregătit acest proiect cultural. O scurtă aluzie cu privire la probleme de acest fel a făcut unul din cei care au participat la conferinţă, iar altul nu a fost prea încântat să mai facă vreo referire.
Preşedintele CJ Suceava a recunoscut că pentru el FIST este un proiect major gândit de la zero, având în faţă modelul de la Sibiu, dar încercând totuşi a nu copia respectivul model şi crede că a reuşit acest lucru prin colaborarea cu foarte mulţi parteneri cu experienţă în acest sens între care şi Asociaţia „Festivalul Internaţional al Scolilor de Teatru”, condusă de suceveanul Stelian Nistor.
Acesta însă, luând cuvântul, a făcut apel la înţelegere întrucât e posibil ca la această primă ediţie a manifestării să apară şi unele greşeli. „Obişnuiam să spun că provin din cultură, nu tind către ea. Nu a fost un vis al meu să se întâmple acest festival, dar poate fi de acum încolo. Am cerut, mai în glumă, mai în serios, înţelegere şi de aceea apelez şi la înţelegerea dumneavoastră. Am spus că ar fi indicat dacă am putea începe direct cu ediţia a doua pentru că la prima vor fi greşeli, vor fi scăpări. Nu ne aflăm aici ca să judecăm un act artistic. Ne aflăm aici ca să mecenăm, să sprijinim, să ajutăm fiecare dintre noi. Deci, lucrurile rele care se vor întâmpla, scăpările pe care le veţi descoperi să le ţinem pentru ediţia a doua”, a spus Stelian Nistor.
In schimb, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a fost mai concis, şi după ce a declarat că dorinţa sa de a se organiza un festival de teatru la Suceava s-a îndeplinit, a precizat, nu fără o oarecare supărare în voce, că este finanţator şi nu ar vrea să mai facă alte afirmaţii, exprimându-şi totuşi speranţa ca acest festival va avea prinză la public. „Anul trecut, după cele două zile de teatru la Suceava (un eveniment organizat în legătură cu dramaturgul Matei Vişniec, fiindu-i dat de primarul Ion Lungu şi titlul de cetăţean de onoare al Sucevei – n.red.), spuneam că mi-aş dori un festival de teatru în urbea noastră. Se pare că se întâmplă. Sigur, într-o formulă interesantă cu tineri şi pentru tineri şi nu numai pentru tineri, ci şi pentru alte generaţii. E un festival care sper să se bucure de succes. In calitate de principal finanţator am să mă opresc aici”, a spus Emil Ursu. „Nu mai finanţaţi?”, a întrebat, pe un ton de glumă, Paul Chiribuţă, reuşind totuşi să descreţească frunţile. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești (VIDEO)

Miercuri dimineață, pe rețeaua  Facebook, pe pagina ”Suceava Fail”, a fost postată o înregistrare video …