Saturday , April 20 2024

Firma Inter Kolb Trans, introdusă ca parte responsabilă civilmente în dosarul de spălare de bani al patronului Antemie

bani

Firma este deja în faliment, la faza valorificării de active u instanţa speră ca din vânzarea bunurilor acesteia să se acopere măcar o parte din paguba făcută de lotul Antemie – Sfichi băncilor, numai BCR având de recuperat un million de euro

 
In dosarul în care afaceristul rădăuţean Samoil Beniamin Antemie este judecat pentru spălare de bani, alături de partenerul său de afaceri Radu Sfichi din Gălăneşti a fost introdusă în cauză, în calitate de parte responsabilă civilmente, firma Inter Kolb Trans SRL Rădăuţi ce aparţine celui dintâi, prin lichidator judiciar MULTICONSULT IPURL Suceava. O nouă şedinţă de judecată în acest dosar a fost stabilită pentru data de 18 noiembrie a.c.. Decizia luată de judecătorii secţiei penale a Tribunalului Suceava vine după ce la secţia civilă a aceleiaşI instanţe s-a declanşat deja procedura de faliment a firmei lui Antemie, încă din anul 2011, aceasta fiind acum în faza vânzării de active. Judecătorii au apreciat că, pentru plata sumelor datorate de Antemie şI compania către băncile care au fost înşelate dar şi către alţi creditori, chemaţi să se constituie parte civilă în acest dosar, ar fi oportună obţinerea de bani din vânzarea activelor de la Inter Kolb Trans.
Reamintim că, pe lângă creditele angajate de către cei 49 de inculpaţi în dosarul cu pricina, au fost luate împrumuturi şi în numele societăţilor Inter Kolb Trans SRL Rădăuţi, aparţinând lui Samoil Antemie şi SC SFIVA SRL Gălăneşti, aparţinând lui Radu Sfichi. Firma Inter Kolb a lui Antemie a angajat credite bancare la BCR Siret în sumă de 112.500 euro, la Bank Post Rădăuţi – 76.000 de euro, la CEC Suceava 125.000 de euro şi aproximativ 800.000 de lei, dar şi un credit European Bank în sumă de 52.000 de lei. Firma lui Sfichi, mai modestă, avea angajate mai puţine credite –  unul în valută la BCR Siret, în cuantum de 42.000 de euro, altul în lei, la aceeaşi sucursală bancară, de 310.000 lei şi un altul, la Bank Post Rădăuţi, de 28.000 de euro.
Pe lângă bănci, cer banii înapoi de la lotul Antemie – Sfichi şi alte structuri financiare
In dosarul în care afaceristul rădăuţean Samoil Beniamin Antemie, gălăneşteanul Radu Sfichi şi compania au fost trimişi în judecată pentru spălare de bani, se înmulţesc părţile vătămate. Dacă la jumătatea lunii august anunţam că doar BCR s-a constituit parte civilă pentru recuperarea în total a sumei de peste un milion de euro de la inculpaţi, ulterior alte instituţii de credit au notificat Tribunalul Suceava că au de recuperat sume importante de la aceştia. In acest context, săptămâna trecută, instanţa judeţeană a introdus în cauză, în calitate de părţi vătămate SC KRUK INTERNATIONAL” SRL Bucureşti, SC CREDITEXPRESS FINANCIAL SERVICE” SRL Bucureşti, SC„ASIBAN” SA şi „SERAGHIS LOAN MANAGEMENT” LTD.
In dosarul în care afaceristul rădăuţean Samoil Beniamin Antemie este acuzat, alături de partenerul său de afaceri din Gălăneşti Radu Sfichi de spălare de bani, infracţiuni de fals, înşelăciune şi alte infracţiuni au mai fost trimise în judecată alte 47 de persoane pentru înşelăciune, fals în declaraţii şi uz de fals la începutul lunii aprilie a acestui an. In perioada 2005-2008, gruparea condusă de Antemie şi Sfichi a falsificat mai multe înscrisuri oficiale şi sub semnatură privată pe care le-a folosit pentru obţinerea de credite bancare, sens în care au fost făcute declaraţii nereale şi au fost induse în eroare unităţile bancare cu ocazia încheierii contractelor de credit. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava care au întocmit rechizitoriul au stabilit că valoarea totală a prejudiciilor cauzate Băncii Comerciale Române prin angajarea de împrumuturi ce nu au mai fost restituite era de 675.800 de euro, în lei şi valută.
BCR are de recuperat un million de euro
După ce la un termen din luna iunie a acestui an, Tribunalul Suceava care a preluat dosarul spre judecare a solicitat băncilor de unde cei 49 de inculpaţi au luat împrumuturi să prezinte o situaţie a acestor debite şi să precizeze dacă se constituie sau nu parte civilă în dosar, două unităţi bancare – Alpha Bank şi Cec Bank au comunicat că, pentru împrumuturile nerestituite, puţine la număr şi de valoare mică s-a apelat deja la executori judecătoreşti. Principalul păgubit, BCR a transmis instanţei faptul că se constituie parte civilă pentru recuperarea sumelor datorate de 32 dintre inculpaţii în dosar, reprezentând credit restant, credit curent, dobânzi şi comisioane. Valoarea totală a acestora este de 469.632 de euro şi 2.362.445 de lei. Transformată în întregime în euro la cursul zilei, aceasta înseamnă 1.000.500 euro. Grosul împrumuturilor angajate şi nerestituite au fost angajate de Samoil Antemie – 356.000 de euro şi Radu Sfichi – 61.956 euro, ceilalţi inculpaţi debitori având de plătit sume între 45.000 şi 150.000 de lei în cazul împrumuturilor nerestituite în moneda naţională şi între 13.000 şi 22.000 de euro în cazul împrumuturilor în valută.
Conform situaţiei prezentate de BCR, la fiecare împrumut făcut sunt înregistrate întârzieri la plată de aproximativ 1.700 de zile, adică mai bine de patru ani şi jumătate. Practic, din 2009, niciunul dintre inculpaţii din dosar nu şi-au mai plătit ratele la bancă. De aceea s-a ajuns, cu majorări şi penalităţi să fie obligaţi la plata unui milion de euro, de la un debit total estimat iniţial de 675.800 de euro. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Bucură-te de „Egg-straordinary Easter”, la Iulius Mall Suceava!

Poți câștiga un voucher de 1.000 de euro la ABAU – metal decor –, un …