Thursday , March 28 2024

Firma “Grossmann Engineering”, administrată de cumnatul lui Ponta, a făcut bani buni şi pe la Suceava

iuliamn hertanu [800x600]

Firma Grossmann Engineering Group, administrată de cumnatul premierului, a avut două contracte cu Consiliul Judeţean Suceava, pentru proiectarea lucrărilor de modernizare la Ambulatoriul SJU şi Muzeul de Istorie, proiecte finanţate prin POR, dar şi cu administraţii din alte judeţe din ţară.

SC Grossmann Engineering Group SRL, al cărei administrator este Iulian Herţanu (foto), cumnatului premierului Victor Ponta, a câştigat licitaţiile organizate de Consiliul Judeţean Suceava în anul 2009 pentru servicii de proiectare pentru “modernizarea, dezvoltarea şi echiparea Ambulatoriului integrat” de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) “Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, valoarea contractului fiind de 42.000 de lei.
Aceeaşi firmă a câştigat şi lucrările de proiectare pentru lucrări de modernizare la Muzeul de Istorie din Suceava, valoarea contractului fiind de 862.086 de lei.
Ambele proiecte au avut finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale.
Astfel, pentru modernizarea Ambulatoriului SJU Suceava, contractul de finanţare a fost semnat în februarie 2010 de ministrul Dezvoltării Regionale din acea perioadă Elena Udrea, bugetul total al proiectului fiind de 4,6 milioane lei, din care 3,28 milioane lei contribuţia Uniunii Europene.
Pentru modernizarea Muzeului de Istorie al Sucevei, contractul de finanţare, în valoare de 60,67 milioane de lei, din care 42,67 de milioane de lei contribuţia UE, a fost semnat în martie 2014 de Ministerul Dezvoltării.
Directorul Spitalului Judeţean Suceava, Vasile Râmbu, a declarat că serviciile de proiectare pentru ambulatoriul integrat fuseseră deja contractate când a preluat el conducerea spitalului, iar lucrarea a fost fina-lizată potrivit contractului, fiind recepţionată la 1 aprilie 2011.
În ceea ce priveşte modernizarea Muzeului de Istorie Suceava, lucrările au început în toamna anului trecut şi ar urma să fie finalizate la sfârşitul acestui an.
Lucrările pentru extinderea canalizării din oraşul Comarnic fac obiectul unui dosar penal instrumentat de DNA şi în care marţi dimineaţă au fost făcute percheziţii la mai multe firme.
Una dintre firmele la care au fost făcute percheziţii este SC Exfin SRL, punctul de lucru din Bucureşti, firmă fondată de Cornelia Naum, mama premierului Victor Ponta, care este controlată în prezent de către sora şi cumnatul primului ministru, Alexandra şi Iulian Herţanu.
De asemenea, au avut loc percheziţii şi la locuinţa familiei Herţanu, tot din Bucureşti.
Aceleaşi surse au declarat pentru agenţia de presă Mediafax că în acest dosar este vizată şi SC Grossman Engineering Group SRL, firmă la care Iulian Cristian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, este administrator de drept şi, începând din 25 aprilie 2014, administrator de fapt, el fiind şi angajat al SC CVR Asfalt Construct Group SRL Dobroeşti, judeţul Ilfov.
Anchetatorii îi suspectează pe reprezentanţii SC Grossman Engineering Group SRL – SC Euroconstruct Trading 98 SRL şi SC Hidro Prahova SA Ploieşti că şi-ar fi însuşit importante sume de bani din proiectul de la Comarnic, prin schimbarea ilegală a destinaţiei fondurilor obţinute şi prin sustragerea de la plata contribuţiilor datorate către stat, respectiv prin evidenţierea unor cheltuieli nereale sau operaţiuni fictive în documentele societăţilor pe care le-au controlat.
La grupul infracţional ar fi aderat şi Liviu Munteanu, care a fost numit administrator al SC Grossman Engineering Group SRL, începând din 25 aprilie 2014, se mai arată în documentele citate.
Sursele citate au mai declarat, că în acest dosar, care vizează infracţiuni de fraudare a fondurilor UE, anchetatorii suspectează că s-ar fi deturnat aproximativ 54 la sută din fondurile dintr-un proiect european, banii fiind însuşiţi în interes propriu. De asemenea, în cauză sunt suspiciuni şi cu privire la comiterea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, printre care şi fapte de evaziune fiscală.
Prejudiciul produs ar fi fost estimat la 7,8 milioane de lei, la care s-ar adăuga un prejudiciu de 2,5 milioane de lei, din evaziune fiscală, au precizat sursele citate.
Iulian Herţanu a fost asociat al SC Grossmann Engineering SRL alături de cetăţeanul german Grossmann Reinhold Karl şi de Liviu Munteanu, până în 7 mai 2014.
În Adunarea Generală de la acea dată s-a decis ca părţile sociale deţinute de Iulian Herţanu şi reprezentând 59,97% din capitalul social să fie cesionate către Liviu Munteanu. De asemenea, Iulian Herţanu i-a cesionat părţi sociale reprezentând 0,01% din capitalul social şi cetăţeanului german Grossmann Reinhold Karl. În aceste condiţii, la SC Grossmann Engineering SRL au rămas asociaţi doar Grossmann Reinhold Karl şi Liviu Munteanu. Conform Mediafax, potrivit unor documente ale anchetatorilor, în prezent Iulian Herţanu este admi-nistrator al SC Grossmann Engineering SRL. (O.S.)

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …