Monday , May 13 2024

VIDEO | Firma care a declanșat uriașul control de săptămâna trecută la lemnarii din Marginea – Sucevița, prinsă cu un nou transport ilegal exact în ziua în care se încheiau verificările

Pe 1 mai, o mașină a firmei Holz Transport a fost filmată de oamenii din Sucevița cărând lemne spre Marginea. Cetățenii au chemat imediat Poliția, transportul fiind oprit n șoferul camionului n-avea niciun act, dar le-a spus polițiștilor că face doar „o manipulare” a lemnului între două depozite ale firmei respective. Interesant este că din filmări se observă cum șoferul este susținut chiar de unii lucrători silvici, chiar dacă legea prevede că orice „manipulare”/transport de lemn trebuie însoțită de acte. Luni, Poliția și Garda Forestieră au confiscat lemnul respectiv, considerând transportul ilegal . Mai mult, lemnul exploatat de Holz Transport în zona respectivă provine dintr-o parcelă din zonă pentru care aplicația www.inspectorulpădurii.ro  arată că nu s-a emis niciodată absolut niciun aviz 

Sute de polițiști și lucrători ai Gărzii Forestiere din Cluj și Vrancea, sprijiniți de un elicopter MAI au desfășurat  în perioada 27 aprilie – 1 mai o amplă acțiune având ca obiect prevenirea și combaterea delictelor silvice din zona Rădăuți, Sucevița, Marginea. Acțiunea de săptămâna trecută venea după ce ministrul Mediului, Costel Alexe, anunțase cu câteva zile înainte că Garda Forestieră capturase o cantitate de lemn importantă la Sucevița și că autoritățile vor lua măsuri ca lucrurile să nu mai continue astfel.

Captura la care făcea referire ministrul Alexe a fost prezentată pe larg de OBIECTIV și avusese loc pe 13 aprilie. Atunci, Poliția și Garda Forestieră au confiscat 61,70 mc lemn rotund rășinoase, după ce au prins un transport ilegal de lemn efectuat de firma Holz Transport Marginea. Instituțiile respective au continuat verificările privind stabilirea provenienței materialului lemnos în cauză. “Aceste verificări s-au făcut în zona de încărcare a materialului lemnos confiscat, respectiv, localitatea Sucevița, la locul numit Pârâul Rotari, unde în platforma primară din zona menționată a fost constatată și inventariată cantitatea de aproape 130 mc lemn rotund”, a anunțat triumfător ministrul Mediului, Costel Alexe.

Dar cum vorbele unui ministru se pare că nu mai impresionează pe nimeni, ziua de 1 mai a fost sărbătorită de patronii harnici de la Holz Transport SRL Marginea prin muncă, cărând pe drumuri ocolitoare lemnul „sucevițean”

Scăpați cu bine, de fapt ocoliți „miraculos” – spun cei mai bine informați – de controalele de săptămâna trecută ale celor de la Poliția Economică și Garda Forestieră, care au făcut risipă de efecte speciale (elicoptere, vizite la cetățenii din Sucevița – la sediile tuturor firmelor găsite pe RECOM cu CAEN-ul de lemn – fără vreo selectare minimă prealabilă etc.), patronii respectivi s-au apucat pe 1 mai de cărat bușteni prin pârâul Sucevița pentru a-i duce la Marginea.

Acțiunile celor de la Holz Transport au fost însă surprinse în două filmări realizate de cetățenii din zonă, care au sesizat situația la Poliția locală.

Din vizualizarea celor două filmări  se poate observa ușor un cumul de infracțiuni /contravenții săvârșite de angajații firmei din Marginea.

Astfel, în primul material video se observă un TAF pe marginea Drumului Național 17A, iar mai spre sfârșitul filmării vedem mașinăria plimbându-se prin pârâu. La sosirea agenților de Poliție, (la minutul 7,45 al fimării), șoferul de pe TAF spune senin că are 5 copilași și că lucrează de 2 zile, ajută pe cineva, necunoscând cine este patronul firmei.

În mod clar omul recunoaște, cu aer persiflator evident față de polițiști, că el lucrează la negru – contravenție gravă și, în unele cazuri, infracțiune făcută de Holz Transport. TAF-ul respectiv a  tras lemn prin pârâu sfidând legea de mediu, dar și prevederile Anexei 3  la caietul de sarcini al Direcției Silvice Suceava, art. 13 și 14 privind regulile complementare pentru lucrările de exploatare ce trebuie respectate în fondul forestier. De altfel, acest tip de contravenție este sancționabilă, conform art 96 din OUG195/2005 (protecția mediului) cu o amendă între 75.000-80.000 lei.

La minutul 11,20 al filmării se vede un șofer al firmei Holz Transport  lângă un autocamion, șofer care susține că nu are aviz de însoțire a mărfii, deoarece transportă lemnul de la depozitul secundar la depozitul primar al firmei (în limbaj fără jargon de lemnari înseamnă că îl duce de la depozitul unde se făcea exploatarea la depozitul central, principal al firmei de exploatare).

Pe parcursul celei de a doua filmări, în care transportul ilegal surprins este dus la Ocolul Silvic Marginea, se poate observa cum cei la firma respectivă se justifică în fața Poliției, susținând că este vorba doar de „o manipulare” a lemnului și că nu era nevoie de aviz. Din nefericire, se observă și faptul că reprezentanții firmei au fost sprijiniți de o serie de lucrători silvici în aceste susțineri aberante.

Spunem că este aberant ceea ce susțin pădurarii și inspectorii forestieri deoarece Guvernul a elaborat o serie de norme referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spațiilor de depozitare a materialelor lemnoase și al instalațiilor de prelucrat lemn rotund, dar există și măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligațiilor ce revin operatorilor care introduc pe piață lemn și produse din lemn.

Conform acestora, la art 3, alin 1 se spune explicit că “(2) Documentele ce fac dovada provenienței materialelor lemnoase sunt: (…)

  1. c)avizul de însoțire este și document de proveniență numai atunci când în baza lui se emite un alt aviz de însoțire; avizul de însoțire nu este document de proveniență dacă nu respectă condițiile de formă și de fond, iar materialele lemnoase pentru care este înscris ca document de proveniență nu au proveniență legală;

și art 6:

“Pe perioada transportului, materialele lemnoase trebuie să fie însoțite de următoarele avize de însoțire:

  1. a)avizul de însoțire primar, pentru materialele lemnoase expediate din parchetele de exploatare a masei lemnoase, care se emite în urma inventarierii materialelor lemnoase;
  2. b)avizul de însoțire secundar pentru materialele lemnoase, altele decât cherestelele sau cherestele, după caz, care provin din sursele prevăzute la art. 3, alin. 1),  b)și c) din prezentele norme;
  3. c)avizul de însoțire primar sau secundar, după caz, care se emite în condițiile prevăzute la art. 3, alin. (2),  c)din prezentele norme;
  4. d)avizul de însoțire primar sau secundar, care se emite în baza inventarului materialelor lemnoase confiscate sau reținute în vederea confiscării, din procesul-verbal prevăzut la art. 3, alin. (2),  f)din prezentele norme.

Coroborat cu art 69 și art 70 din Codul Silvic, aceste lemne, fără documente, se confiscă.

De altfel așa s-a întâmplat și cu acest transport: luni, 4 mai 2020, lucrătorii Poliției și ai Gărzii Forestiere au procedat la confiscarea întregului lot!

Schema din imaginile surprinse de cetățeni în filmările respective este simplă: se fac transporturi între depozite (secundar-primar) fără avize, apoi se valorifică lemnul la negru. Dacă iese “afacerea” – patronii sunt considerați în continuare negustori cinstiți, dacă sunt prinși pe drum, spun că “făceau manipulare între depozitele firmei”, cel secundar și primar, și s-au rătăcit avizele de însoțire, deci, iarăși – negustori cinstiți.

Schema aceasta ne dezvăluie poate și sursa banilor care au finanțat copios achiziția de active a companiei SC HOLZ TRANSPORT SRL. Reamintim că într-un articol precedent  am arătat diferențele contabile majore între activele și pasivele firmei care le finanțau, diferențe de 723.424 euro, sume IMPOSIBIL de explicat din datele contabile oficiale  ale firmei.

Epilogul întregii aventuri întrece însă orice închipuire. Lemnul filmat ca fiind tras prin apă și exploatat de Holz Transport provine dintr-o parcelă din zonă, de 11,3 ha, pusă în valoare prin APV nr 1548216-SV -375, la un volum brut de rășinoase de 244 mc. La o verificare sumară a avizelor de pe acest APV în aplicația www.inspectorulpădurii.ro rezultă că nu s-a găsit NICIUN AVIZ! Iar pe parcela respectivă, în loc de lemne, acum sunt doar cioate, suspiciunea de fraudă fiind mai mult decât evidentă. (O.S.)

Vezi si

UPDATE: Incendiu cu mari degajări de fum în Salcea, la o fabrică de termopane (VIDEO)

Duminică în jurul orei 10.30, un incendiu a cuprins o hală a unei firme cu …