Sunday , January 29 2023

FINUL MITROPOLITULUI: ÎPS Teofan l-a botezat pe cel de-al cincilea prunc al unei „familii minune” din Straja

Mare surpriză a trăit săptămâna trecută o familie de oameni simpli din Straja, după ce Mitropolitul a acceptat să le boteze mezinul, al cincilea copil. Micuţul nu este însă unul oarecare: potrivit oficialilor Mitropoliei, IPS Teofan a botezat acest prunc deoarece este izvorât practic dintr-o „minune”. Medicii i-au spus mamei că nu va putea avea niciodată copii, din cauza uneo malformaţii. Femeia însă s-a rugat Domnului cu insistenţă, iar în final a făcut nu unul, ci cinci copii. Pe ultimul dintre aceştia, Iosif, l-a botezat Mitropolitul Teofan duminica trecută. Minune sau nu, povestea familiei Pătrăucean este însă una de-a dreptul minunată.

ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei l-a botezat duminică, la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoșani, pe Iosif Pătrăucean, al cincilea copil născut într-o familie care fusese avertizată de medici că nu va putea avea copii.

Vasile și Maria Pătrăucean sunt din comuna Straja, județul Suceava. După avertizarea pe care medicul le-a făcut-o încă de la începutul căsniciei, au cercetat des mănăstirile și s-au rugat mult.

”Chiar de la începutul căsniciei lor, medicul ginecolog i-a avertizat că nu vor putea să aibă copii. Ei însă s-au rugat mult, Dumnezeu s-a milostivit și ei au ajuns acum la al cincilea copil: patru sunt în viață, iar unul a trecut la cele veșnice la scurt timp după naștere, având probleme de sănătate. Marea lucrare a lui Dumnezeu a fost că toți acești cinci copii au fost născuți prin cezariană. Acum, la a cincea naștere, mama era în maternitate, iar personalul medical insista să-i facă ceva calmante, gândindu-se că are probleme. Doamna Maria însă a refuzat, spunând că nu are nici o durere. La final, chiar și doctorița care a asistat-o la naștere i-a spus că, într-adevăr, poate să mai aibă și alți copii, văzând că este o minune a lui Dumnezeu lucrarea aceasta”, a declarat Părintele Arhimandrit Teodosie Pleșca, starețul Mănăstirii Zosin din Botoșani, citat de doxologia.ro.

Părintelele Pleșca a mai spus că familia Pătrăucean este apropiată de mai multe mănăstiri din judeţele Botoşani şi Suceava, ajutând atunci când au putut şi la Zosin, dar şi la Cămârzani. Crăiniceni sau Cozancea.

După ce a oficiat Taina Botezului, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a subliniat profunzimea acesteia.

Mare este Taina Botezului unui nou prunc! (…) Ne-am rugat lui Dumnezeu ca în pruncul nou-botezat chipul lui Hristos să se așeze ca o pecete. Acesta este Botezul: pecetea lui Dumnezeu se așază pe taina sufletului celui botezat. Așa cum punem o pecete pe prescură și lăsăm acolo înscrisurile cu inițialele Mântuitorului, așa este și Taina Sfântului Botez: Hristos ia chip în cel care se botează”, a spus ierarhul.

La final, după cuvântul de învățătură, IPS Părinte Teofan i-a oferit în dar pruncului Iosif o Sfântă Scriptură, pentru a-i fi călăuză şi ajutor în viaţa de creştin.

Nașii de botez ai lui Iosif sunt familia Nicolae și Adriana Barabaș. Pe frații în viață ai pruncului îi cheamă Teodosie, Efrem și Macaria.

Demersul de duminică al Înaltpreasfințitului Părinte Teofan dobândește semnificație sporită în contextul Anului omagial al pastorației părinților și copiilor.

Pe fondul declinului demografic din România, Mitropolia Moldovei și Bucovinei are un program special de sprijin concret pentru familiile numeroase, program pus sub ocrotirea Sfântului Stelian.

Totodată, Mitropolitul Teofan oferă distincții familiilor numeroase de preoți și mireni și participă la botezul fiecărui al cincilea copil născut în familiile preoților din Arhiepiscopia Iaşilor.

FOTO: basilica.ro
secretarasite

Vezi si

Aeroportul Suceava, locul doi într-un Top 40 aeroporturi din Europa, din punct de vedere al creșterii procentuale a numărului de pasageri

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat sâmbătă, 28 ianuarie 2023, că, într-un clasament …