Sunday , April 21 2024

Financial Times: Renault vrea sa fuzioneze cu Nissan si Fiat Chrysler

Constructorul auto francez Renault SA, proprietarul Dacia, intentioneaza sa relanseze discutiile in vederea unei fuziuni cu partenerul japonez Nissan Motor Co Ltd in urmatoarele 12 luni, acesta fiind primul pas spre crearea unui conglomerat auto mai mare care va implica o oferta comuna pentru preluarea Fiat Chrysler Automobiles NV, informeaza un articol publicat miercuri in cotidianul Financial Times care citeaza surse apropiate de planurile grupului francez.

Aceste planuri marcheaza o revenire la strategiile ambitioase promovate de Carlos Ghosn, fostul directorul general de la Renault si presedintele Nissan, care in luna noiembrie a anului trecut a fost arestat in Japonia pentru nereguli financiare.

Atat Renault cat si Nissan au declarat in mod public ca atentia lor este indreptata spre a face alianta sa mearga inainte de a relansa discutiile cu privire la modificarea structurii de capital a aliantei. Insa Financial Times sustine ca recenta creare a unui nou consiliu de administratie a aliantei Renault-Nissan, condus de presedintele Renault, Jean-Dominique Senard, a imbunatatit increderea ca cele doua parti pot sa progreseze cu planurile de fuziune.

Compania combinata rezultata in urma fuziunii dintre Renault si Nissan ar urma ulterior sa demareze noi achizitii care i-ar extinde afacerile in lupta pentru dominatia mondiala cu rivalii Volkswagen si Toyota.

Sursele citate de FT sustin ca in urma cu doi-trei ani Carlos Ghosn a purtat discutii in vedere unei fuziuni intre Renault si Fiat Chrysler insa aceste propuneri au fost oprite in urma opozitiei exprimate de Guvernul francez.

In prezent, Fiat Chrysler Automobiles NV cauta in mod activ un parteneriat sau o fuziune, iar presedintele FCA, John Elkann s-a intalnit cu mai multi rivali, inclusiv cu grupul francez PSA in incercarea de a cauta o posibila tranzactie care sa consolideze constructorul auto. Sursele citate de FT subliniaza ca este posibil ca FCA sa finalizeze cu succes o alianta cu un alt grup pana cand Renault si Nissan isi vor rezolva propriile lor probleme.

Chiar daca este un constructor auto de talie medie, care produce cinci milioane de vehicule pe an si detine marcile Jeep si Alfa Romeo, Fiat Chrysler Automobiles NV ar fi o tinta costisitoare pentru o preluare, cu o capitalizare de piata de peste 20 de miliarde euro. Comparativ, Renault, Nissan si cel de al treilea membru al aliantei, Mitsubishi, au impreuna o valoare de piata de peste 50 de miliarde euro.

Renault si Nissan au un parteneriat din 1999, in care Renault detine 44,3% din actiunile Nissan, in timp ce Nissan controleaza un pachet de 15% din actiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianta Renault-Nissan a fost extinsa in 2016 prin includerea Mitsubishi.

Compania Dacia a fost preluata de Renault in anul 1999. Relansata in 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucator de notorietate pe piata auto europeana.

Vezi si

Puternic incendiu la un depozit de materiale și o casă din Solca. Pompierii au salvat o femeie de 75 de ani pe care au găsit-o dormind într-o cameră

Pompierii militari ai Gărzii de Intervenție Solca și cei ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii …