Wednesday , December 7 2022

Fiat a preluat Chrysler după refuzul Renault de a se implica şi pare că a câştigat pariul

Directorul general al Fiat, Sergio Marchionne, pare că a câştigat pariul făcut în 2009, când a acceptat să salveze Chrysler cu concursul guvernului american, după ce Renault, prin vocea şefului Charlos Ghosn, a decis că ar fi prea riscant să se implice, potrivit unei analize Bloomberg.

Ghosn a refuzat la sfârşitul anului 2008 şansa de a prelua Chrysler, pregătind practic terenul pentru intervenţia Fiat, care a primit 20% din acţiunile companiei fără să fie nevoie să plătească cash, în schimbul expertizei în management şi tehnologie.
“Ne-am retras deoarece asistam la desfăşurarea unei crize foarte dramatice. Consider că am luat cea mai rezonabilă decizie”, a afirmat Ghosn luna trecută într-un interviu.
În ultimii doi ani, Marchionne a făcut tot posibilul să-i demonstreze rivalului său că a greşit. Italianul a început o campanie rapidă de integrare a Fiat şi Chrysler, care va include folosirea arhitecturii de bază a autovehiculelor pentru mai multe mărci din grup, combinarea managementului şi construcţia de maşini la comun în aceleaşi fabrici.
Fiat şi-a mărit săptămâna trecută participaţia la Chrysler la 53,5%, ajungând acţionar majoritar cu doi ani mai devreme decât preconiza în 2008.
Chiar şi înaintea scandaului de spionaj industrial din Franţa, care i-a afectat reputaţia, Ghosn a exclus “pentru moment” o integrare mai profundă între Renault şi grupul japonez Nissan, membri ai unei alianţe vechi de 12 ani. Renault deţine 43,4% din Nissan, iar compania japoneză are 15% din acţiunile grupului francez. Înainte de a se retrage din discuţiile pentru preluarea Chrysler, Ghosn afirmase că atragerea unui partener în SUA “ar avea sens”. Anterior, în 2006, discuţiile dintre Renault, Nissan şi General Motors pentru includerea grupului american în alianţă au eşuat.
“Ghosn pare că s-a oprit la jumătatea drumului, în timp ce Marchionne vrea cel puţin să meargă până la capăt. (Şeful Fiat) încearcă ceva diferit, şi până acum pare să aibă dreptate”, comentează Erich Hauser, analist al Credit Suisse Londra.
Acţiunile Fiat au urcat cu 91% din iunie 2009, când a preluat efectiv controlul Chrysler, timp în care titlurile Renault au urcat cu numai 52%. Grupul francez aren prezent o capitalizare de 11 miliarde euro, cu 39% mai mică decât valoarea participaţiilor sale la Nissan, Volvo şi Daimler, evaluate la 18 miliarde euro. Între timp, capitalizarea Fiat a ajuns la 9,1 miliarde euro.
Marja operaţională a Fiat, excluzând operaţiunile industriale vândute la începutul anului, a fost de 3,1% din vânzărui anul trecut, în timp ce randamentul Renault a fost de 2,8%.

Vezi si

Ioan Balan cere miniștrilor Sănătății și Energiei soluții urgente în vederea găsirii unui furnizor de energie  pentru Spitalul Județean Suceava

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a depus o interpelare adresată ministrului Sănătății și ministrului …