Wednesday , February 1 2023

Fetiţă de trei ani, în comă din cauza unei intoxicaţii cu ciuperci

Micuţa a fost transferată în stare gravă cu un elicopter SMURD la Spitalul “Sf. Maria” din Iaşi. In cursul săptămânii trecute, zece copii au ajuns la UPU intoxicaţi cu ciuperci. Direcţia de Sănătate Publică Suceava atrage atenţia populaţiei asupra consumului de ciuperci de origine necontrolată

elicopter [800x600]

Consumul de ciuperci de origine necontrolată continuă să facă victime, mai ales în rândul copiilor. Dacă în cursul săptămânii trecute, zece copii cu vârste cuprinse între un an şi 13 ani, au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Suceava intoxicaţi cu ciuperci, în după-amiază zilei de ieri, în jurul orelor 18,00, un elicopter SMURD a preluat un copil în vârstă de trei ani de la unitatea spitalicească suceveană, în stare de comă, pe care l-a transferat la Spitalul “Sf. Maria” din Iaşi.
Este vorba despre o fetiţă din localitatea Boroaia care a consumat ciuperci gătite în casă. “Din declaraţiile mamei a reieşit că micuţa a consumat ciuperci atât în după-amiaza de miercuri cât şi în cursul zilei de joi. S-a simţit rău, a avut convulsii după care a intrat într-o stare letargică, de comă. Mama a solicitat o Ambulanţă, iar în jurul orelor 15,00 fetiţa a fost adusă la Spitalul Judeţean”, am aflat de la doctorul Tiberius Brădăţan, director medical în cadrul Spitalului Judeţean Suceava. Medicii urgentişti au stabilizat-o şi au ţinut-o sub supraveghere, intubată, în secţia de Terapie Intensivă până când a fost preluată şi transferată spre Spitalul din Iaşi.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică fac apel la medicii de familie care au în evidenţele lor copii să consilieze părinţii cu privire la alimentaţia celor mici. Alimentaţia trebuie să fie adecvată vârstei, iar ciupercile ca aliment sunt greu diberabile şi provoacă de multe ori indigestii. Pentru prevenirea incidentelor provocate de consumul de ciuperci de origine necontrolată, conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Suceava recomandă populaţiei să nu consume ciuperci cumpărate la colţ de stradă ori culese din pădure chiar dacă ştiu să le deosebească pe cele comestibile de cele otrăvitoare. “Intoxicaţiile de ciuperci se produc accidental, prin consumarea de ciuperci recoltate din flora spontana. Pot fi cauzate atât de nedeosebirea corectă a tipurilor de ciuperci cât şi de fenomenul de încrucişare cu spori între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare. De aceea, Ministerul Sănătăţii recomandă consumul exclusiv de ciuperci din cultură şi nu din flora spontană a pădurilor. Toxicitatea ciupercilor depinde de zona de unde au fost recoltate, de vârsta lor, de anotimp, de cantitatea ingerata, de modul termic de preparare a lor şi de starea de sănătate anterioară a victimei. Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci, variază în funcţie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conţinută de acestea şi de durata perioadei de incubaţie (timpul scurs de la ingestie până la apariţia manifestărilor clinice). Intoxicaţiile cu perioadă de incubaţie scurtă (cazuri în care simptomele apar în minim 15 minute şi maxim 3 ore de la consumul ciupercilor) se manifestă prin scăderea tensiunii arteriale, halucinaţii, tulburari nervoase, salivaţie abundentă, lăcrimare, micşorarea pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpiraţii. Intoxicaţiile cu perioadă de incubaţie lungă (la care simptomele apar după cel puţin 12 ore de la consumul ciupercilor) se manifestă prin greţuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecţiuni hepatice, hipoglicemie. In aceste cazuri, după două zile de la ingestie poate apărea coma şi apoi decesul”, ne-a declarat inspectorul Adrian Popescu, purtător de cuvânt în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava.
Conducerea DSP recomandă populaţiei ca în cazul apariţiei simptomelor de intoxicaţie cu ciuperci să se prezinte urgent la Unitaţile de Primiri Urgenţe din unităţile spitaliceşti din judeţ sau să se adreseze Serviciului de Ambulanţă. (Cristina RUSTI)
 

Vezi si

Un tânăr de 18 ani din Bunești, prins de jandarmii din Fălticeni după ce a lovit un bărbat cu o bâtă

În data de 30 ianuarie a.c., pe timpul executării serviciului de patrulare, jandarmii din municipiul …