Thursday , October 5 2023

Fetiță de doi ani din Vama, în stare gravă la ATI, la Iași, cu sindrom post-COVID. Micuța nu prezentase simptome de boală

Iris Zenayda Ioana Andrei, o fetiță în vârstă de doi ani, din Vama – Suceava, se află în stare gravă la Spitalul „Sf. Maria” din Iași, la secția Anestezie și Terapie Intensivă. Fetița a fost infectată cu Coronavirus, fiind asimptomatică, iar acum suferă de sindromul post-COVID care îi afectează ficatul și plămânii.

Marți, Obiectiv de Suceava a publicat un apel la donare de sânge pentru o fetiță de doar doi ani din comuna Vama, aflată în stare gravă la Spitalul Sf. Maria din Iași. Jurnaliștii ieșeni de la BZI.ro au vorbit cu mama fetiței și cu medicii și au aflat că micuța a fost internată, până a ajunge la Iași, la spitalele din Câmpulung Moldovenesc și Suceava, fiind inițial suspectă de hepatită A.

În urmă cu o lună, micuța Zenayda a început să se simtă rău, prezentând anumite simptome, cum ar fi febră și amețeli. Fetiței i-au apărut pe corp niște pete de culoarea albastră, moment în care părinții au dus-o la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc pentru niște investigații. De acolo a fost transferată la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan Cel Nou” Suceava și în cele din urmă a ajuns la Spitalul „Sf. Maria” din Iași, unde medicii au descoperit faptul că fetița de doi ani suferă de sindromul post-COVID.

Foto: BZI.ro

„Am mers în trei spitale până acum. Am fost la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, unde medicii au spus că fetița mea are probleme la ficat. Într-adevăr, are probleme la ficat, dar asta tot din cauza sindromului post-COVID. Diagnosticul pus de către medici a fost cel de hepatita A. După aceea am fost transferați la Spitalul Județean de Urgență «Sf. Ioan Cel Nou» Suceava, unde am stat o săptămână. Din nou, medicii nu și-au dat seama ce are fetița mea, cu toate că s-au făcut zeci de analize. Abia când am fost transferați la Iași, la Spitalul «Sf. Maria», medicii au spus că este posibil să aibă sindromul post-COVID. Acum se află într-o stare gravă la spital, are plămânii afectați și ficatul”, a declarat pentru BZI mama fetiței, Oana Lăcrămioara Andrei.

Sindromul post-COVID la copii este o afecțiune relativ nouă și cercetătorii încă încearcă să înțeleagă mai bine cauzele și simptomele acestuia. „Este un sindrom care nu poate fi pus în evidență chiar din prima etapă. Să zicem că zarurile au fost de partea noastră sau, mai bine, de partea copilului. Cel mai important este că s-a pus diagnosticul, urmează terapia și încercăm să facem tot ceea ce este necesar pentru acest copil. Acest sindrom este unul inflamator multisistemic și este un sindrom cu risc. Până la urmă, este în funcție și de particularitatea cazului, este un copil de vârstă mică și acest sindrom se întâlnește la copii și la grupa de vârstă mică, unde se încadrează și pacienta. Partea dificilă este că este un sindrom nou și nu poate fi descoperit atât de ușor”,  a declarat dr. Solange Tamara Roșu, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sf. Maria”.

Iris Zenayda Ioana Andrei a fost infectată cu Coronavirus, însă acest lucru nu a fost știut de nimeni. Micuța nu a prezentat simptome, iar din acest motiv s-a aflat greu faptul că suferă de un sindrom post-COVID care în prezent îi afectează ficatul și plămânii.

„Noi avem o lună de când umblăm prin spitale. Dacă medicii din Suceava își dădeau seama ce problemă are fetița mea, poate starea Zenaydei nu se înrăutățea. Fata mea a luat COVID, nu știm de unde, pentru că nimeni din familie nu a avut, dar este posibil să fi luat din locurile de joacă. Ea acum nu mai are, dar are sindromul post-COVID, are anticorpi care se înmulțesc și îi atacă corpul. Am avut noroc de medicii de la Iași, care și-au dat seama ce are și o ajută, își dau foarte tare interesul”, le-a mai spus ziariștilor ieșeni mama fetiței, Oana Lăcrămioara Andrei.

Fetița în vârstă de doi ani este internată în Spitalul „Sf. Maria” din Iași de 12 zile, iar cei care doresc să o ajute se pot prezenta la orice centru de donare sânge și trebuie să menționeze numele complet al fetei. (O.S.)

Vezi si

Doi tineri, răniți într-un accident în care au fost implicate trei mașini, la Zvoriștea (FOTO, VIDEO)

Miercuri seara, trei autoturisme au fost implicate într-un accident pe raza comunei Zvoriștea.  Doua persoane, …