Sunday , February 5 2023

Fetita de cinci ani, grav accidentata la Moldova Sulita, transferata cu elicopterul la Iasi

Accidentul s-a produs ieri la orele dimine]ii, `n comuna Moldova Suli]a n feti]a s-a desprins din m=na tat\lui care o conducea la gr\dini]\ [i a intrat `n plin\ strad\, moment `n care a fost izbit\ de o autoutilitar\ n dup\ dou\ drumuri, la Spitalul Municipal C=mpulung [i la Spitalul Jude]ean de Urgen]\ Suceava, victima a fost transferat\, la orele amiezii, cu un elicopter SMURD la Ia[i, unde a suferit o opera]ie de evacuare a hematomului cranian
Un grav accident s-a petrecut, ieri, `n comuna Moldova Suli]a, `n urma c\ruia o feti]\ de numai cinci ani [i [apte luni a ajuns `n stare critic\ la spital. Tragicul eveniment a avut loc `n jurul orei 07.00 diminea]a, `n timp ce feti]a [i surioara sa erau conduse de c\tre tat\l lor c\tre gr\dini]\, respectiv [coal\. Mama feti]ei a povestit cum `n acel moment, micu]a a dat drumul m=inii tat\lui [i a `ncercat s\ traverseze strada printr-un loc nemarcat, f\r\ s\ se asigure, pentru ca `n urm\toarea clip\ s\ fie izbit\ de o autoutilitar\ care circula regulamentar.
Conform datelor comunicate de Inspectoratul Jude]ean de Poli]ie Suceava, autoutilitara era condus\ de Gheorghe P., sucevean din comuna Bilca, `n v=rst\ de 32 de ani. Acesta se deplasa cu o remorc\ ata[at\ pe DJ 175, din direc]ia de mers Pojor=ta-Izvoarele Sucevei, iar la kilometrul 30 a suprins-o [i accidentat-o pe minora B.A. Conform examin\rii f\cute de medicii urgenti[ti `n Camera de Stabilizare a Unit\]ii de Primire Urgen]e Suceava, impactul nu a fost unul puternic. “Se pare c\ victima nu a fost izbit\ cu putere, pentru c\ nu prezenta nicio alt\ julitur\. ~n accidente de genul acesta, la `n\l]imea unei feti]e de cinci ani, ar fi trebuit s\ apar\ leziuni la nivelul bazinului, dar `n acest caz, se pare c\ leziunile suferite la cap s-au datorat mai mult c\z\turii”, a declarat dr. Tiberiu Br\d\]an, purt\torul de cuv=nt al Spitalului Jude]ean Suceava [i medic urgentist `n Unitatea de Primire Urgen]e.
Victima a fost transportat\ de urgen]\ la Spitalul Municipal C=mpulung Moldovenesc, cu o autosanitar\ a Serviciului Jude]ean de Ambulan]\. La primul examen medical, medicii i-au stabilit diagnosticul de traumatism cranio-cerebral [i facial, plag\ parietal\ st=ng\ [i com\ de gradul III. Feti]a aflat\ `n stare de incon[tien]\ a fost intubat\ de urgen]\ [i transportat\, din cauza st\rii critice, la Spitalul Jude]ean de Urgen]\ Suceava, unde s-a `ncercat stabilizarea victimei pentru mai bine de dou\ ore. Dr. Tiberiu Br\d\]an a declarat c\ micu]a `n v=rst\ de numai cinci ani s-a prezentat cu un hematom de dimensiuni importante. “Am f\cut toate investiga]iile necesare, inclusiv tomografie computerizat\, [i am constatat c\ principala leziune se afl\ la nivelul craniului. Victima are o fractur\ a calotei craniene [i un hematom extradural de dimensiuni mari. La momentul actual feti]a este `n com\, dar respir\ spontan, ceea ce e un semn bun, [i este de dorit s\ r\m=n\ c=t mai lini[tit\, pentru a se putea interveni chirurgical”, a precizat Br\d\]an.
Cu toate c\ interven]ia chirurgical\ pentru evacuarea hematomului putea fi realizat\ [i `n Spitalul Jude]ean de Urgen]\ Suceava, `n timp mai scurt [i mai sigur pentru via]a pacientei, familia acesteia a solicitat transferul la o unitate medical\ din Ia[i. Un elicopter SMURD a fost chemat pe stadionul Areni din Suceava, de unde victima a fost preluat\ de pe ambulan]\ `n jurul orei 13.00. Aceasta a fost transportat\ la Spitalul Clinic de Neurochirurgie din Ia[i, unde a fost operat\ de urgen]\ pentru evacuarea cheagului de s=nge format `ntre creier [i oasele craniene.
Agen]ii de poli]ie care au sosit la locul accidentului l-au testat cu aparatul etilotest pe conduc\torul autoutilitarei. Rezultatul a fost negativ [i ulterior i s-au recoltat [i probe biologice de s=nge, `n vederea stabilirii alcoolemiei. {oferul s-a ales cu dosar de cercetare penala pentru s\v=r[irea infrac]iunii de „v\t\mare corporal\ din culp\”. (Andreea DIACONU)

Vezi si

Programul detaliat al manifestărilor organizate de Primărie la împlinirea a 635 de ani de la atestarea documentară a Sucevei

Primăria municipiului Suceava a anunțat, sâmbătă dimineață, programul detaliat al manifestărilor prilejuite de sărbătorirea împlinirii …