Sunday , February 5 2023

Festivaluri ale obiceiurilor de iarnă pe stil vechi la Drăgușeni și la Slătioara – Râșca. Niculai Barbă: Programul Crăciun în Bucovina din acest an este peste cel din 2019, de înainte de pandemie

Vineri, 13 ianuarie, în ajunul Anului Nou pe stil vechi, la Slătioara – comuna Râșca și la Drăgușeni au avut loc festivaluri în care au fost prezentate datini și obiceiuri de iarnă, precum și parade ale urătorilor, ale grupurilor și cetelor de mascați, manifestări care au încheiat Programul ”Crăciun în Bucovina” din acest an.
La Drăgușeni, în jurul orei 11,  parada la care au participat mulți localnici,  grupuri de urători din zonă, dar și din județele Neamț și Iași, a plecat din fața Primăriei spre parcul din localitate, unde, pe scena special amenajată, cetele de urși, capre și mascați au susținut un frumos spectacol de datini și obiceiuri pe stil vechi.
După-amiază, la Slătioara, în comuna Râșca,  la Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă au fost prezente următoarele formații: Urșii de la Bogdănești, Ceata de la Boroaia, Cerbul de la Corlata, Ansamblul folcloric „Străjerii” din Dolheștii Mici, Grupul folcloric „Obcina Stânișoarei” din Mălini, Formația de Urși de la Vadu Moldovei, Formația de obiceiuri de iarnă de la Ostra, Formația de obiceiuri de iarnă Râșca și Ansamblul „Izvoarele Borcutului” Borca, județul Neamț.
Prezent la manifestările de la Slătioara, Niculai Barbă, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava,  consideră că Programul Crăciun în Bucovina din acest an este peste cel din 2019, anul dinaintea debutului pandemiei.
”Este foarte important că am reușit să depășim perioada cu restricții fără ca aceste obiceiuri și tradiții să aibă de suferit. Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina, sprijină formațiile și grupurile din toate zonele etnofolclorice pentru menținerea obiceiurilor și tradițiilor specifice sărbătorilor de iarnă, așa cum doar în Bucovina se întâmplă. Am văzut oameni veniți nu doar din comună sau din județ, ci și din județele învecinate, din întreaga țară și chiar din diaspora, care au spus cu emoție că își doresc ca aceste evenimente să continue. Vom avea în vedere ca aceste evenimente să fie incluse și în programele anilor viitori”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Suceava. (O.S.)

Vezi si

Circulație în condiții de iarnă, fără probleme deosebite, pe drumurile naționale din județ. Recomandări ale polițiștilor pentru șoferi

Prefectura Suceava a informat, duminică dimineață, că Secția Drumuri Naționale Suceava a acționat cu utilajele …