Thursday , April 18 2024

Festivalul Obiceiurilor de Iarnă pe stil vechi a reunit, la Drăguşeni, formaţii din trei judeţe

Peste o mie de oameni au participat la cea de-a cincea ediţie a „Festivalului Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă pe stil vechi”, eveniment care are loc an de an la Drăguşeni şi care reuneşte mai multe formaţii din diferite localităţi situate în nordul Moldovei şi unde sunt comunităţi semnificative de credincioşi creştin ortodocşi pe stil vechi. La ediţia din acest an au partidipat 15 formaţii din 12 localităţi – nouă de la noi din judeţ, două localităţi din judeţul Iaşi şi una din judeţul Neamţ. Ca şi în anii precedenţi, pe drumul naţional a fost organizată o paradă, care nu a început însă chiar de la intrarea în localitate din judeţul Iaşi, ci mai de jos de Hanul de la Drăguşeni prin faţa Primăriei, până la Căminul Cultural, iar de acolo în spate, într-un parc în care este un platan vechi de aproape două sute de ani, parc în care a fost amenajată scena. Parada a fost iniţiată de formaţiile din Drăguşeni şi la final au fost oficialităţile între care preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, prefectul Florin Sinescu, senatorul Ovidiu Donţu, deputatul Ioan Stan, primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman şi consilierul judeţean Brînduşel Nichitean. Pe scenă, au evoluat, la început, nişte grupuri din Drăguşeni, mai întâi o grupă de copii care au urat. In acest timp, tot mai mulţi oameni veneau în parc, iar câţiva urători mascaţi l-au înconjurat pe Cătălin Nechifor şi au jucat în jurul său. Deliciul la scenă l-a făcut o formaţie din Forăşti, mai întâi cu un urător îmbrăcat în haine militare pentru ca, apoi, mai mulţi urători mascaţi în ţigani fierari şi un urător care se costumase în mireasă au stat tolăniţi pe scenă, iar din mijloc unul din ei a spus o urătură foarte lungă şi frumoasă, un pamflet în toată regula în care au fost ironizaţi ţiganii şi românii deopotrivă, feţele bisericeşti şi parlamentarii, avocaţii şi judecătorii etc. La final, urătorii mascaţi în ţigani s-au dezbrăcat până la brâu şi au dansat aşa pe scenă, vreo două minute minute.
Primarul comunei Drăguşeni, Vasile Cepoi, le-a mulţumit frumos şi i-a invitat să urce pe scenă pe Cătălin Nechifor, Florin Sinescu şi Ovidiu Donţu, în ideea de a rosti fiecare din ei câte un cuvânt. Despre primii doi, Vasile Cepoi a spus că vrea să le dea, la ediţia din 13 ianuarie 2016 a festivalului, titlul de cetăţean de onoare al comunei Drăguşeni. „E greu de spus multe în plus pentru că ceea ce au urat aceşti băieţi din banda de la Forăşti, ceea ce aţi pregătiţi afară, adică acest frumos spectacol de tradiţii, de obiceiuri populare este mult mai important. Aşa cum este firesc, vă spun: cele rele să se spele, cele bune să se-adune! Să dea Dumnezeu să avem un an frumos, un an bun! Semnele sunt foarte bune afară, e şi omăt pe câmp, e şi vreme frumoasă astăzi. Este şi vreme frumoasă la Drăguşeni. Vă mulţumesc pentru că aveţi putere să mergeţi în continuare cu tradiţia. Vreau să vă spun, ca un om care ştie bine România, că sunt judeţe, sunt localităţi în ţară care au pierdut complet acest filon de tradiţii. Aici, la Drăguşeni şi în Suceava avem foarte multe localităţi cu gospodari care ştiu să preţuiască şi cultura şi arta populară. Aici este un centru important şi vreau să vă mulţumesc pentru organizare şi colegilor din Centrul Cultural pentru că această activitate este organizată şi de Consiliul Judeţean, dar vreau să mulţumesc şi tuturor celor care s-au pregătit pentru a ne încânta”, a spus, celor peste o mie de oameni adunaţi la Drăguşeni, Cătălin Nechifor.
A urmat apoi prefectul Florin Sinescu, nu înainte ca primarul Vasile Cepoi să îl menţioneze şi pe deputatul Ioan Stan, pe care omisese să îl invite pe scenă, dar despre care a spus că a ajutat comuna cu un proiect de modernizare a unui drum. „La mulţi ani! Bine ne revedem în acest an nou! La Drăguşeni, văd că nu aţi uitat să păstraţi tradiţia. După această urătură a acelor din Forăşti, cum spunea şi domnul preşedinte, este greu să mai spui ceva. Important este că spiritul satiric şi, totodată, autocritica nu au dispărut din sufletul românilor şi important este să ducem mai departe aceste lucruri. Desigur că alături de domnul primar, alături de dumneavoastră, suntem o echipă şi în continuare avem un 2015 în care trebuie să rămânem o echipă. Vă urez tuturor un sincer <La mulţi ani!> şi un an 2015 plin de împliniri”, a spus, de asemenea prefectul Florin Sinescu. Dintre oficialităţi, el a primit primul în dar un colac şi o sticlă de palincă, precum şi un ştergar alb. După el, a primit un dar la fel şi Cătălin Nechifor.
Primarul Vasile Cepoi l-a invitat şi pe Ovidiu Donţu să ia cuvântul, amintindu-i că vine un an electoral greu. „Să nu creadă domnul senator că am uitat de dânsul, îi dăm şi dumnealui cuvântul! Ne-a mai făcut nişte promisiuni iar acum, pe final, s-a ţinut de vorbă. Aşa că să nu uite că este român, să nu uite că trece pe la noi, în drumul său spre Bucureşti şi noi l-am votat cu 84%. Aşa că patru ani de zile aveţi treabă şi veţi să daţi socoteală la aceşti oameni că vine vremea iarăşi peste vreun an”, i-a spus Vasile Cepoi, la scenă deschisă, senatorului Ovidiu Donţu.
Senatorul a luat cuvântul însă nu a abuzat de timp şi s-a rezumat, pragmatic, la a transmite mulţumirile şi felicitările de rigoare, precum şi aprecierile pentru cei care fac eforturi să menţină tradiţiile româneşti. „Este al treilea an consecutiv când vin şi se cuvine să adresăm felicitări fiecărei formaţii care evoluează pe această scenă şi pentru faptul că menţin vii tradiţiile populare româneşti. De asemenea, se cuvine să adresăm felicitări domnului primar pentru organizarea acestui eveniment, an de an, precum şi Consiliului Local, Consiliului Judeţean şi să ne vedem sănătoşi, la anul, la acelaşi eveniment! Fiecăruia dintre dumneavoastră <La mulţi ani!>, <Sănătate!> şi numai bucurii”, a spus senatorul Ovidiu Donţu. Si el a primit un colac, o sticlă de palincă şi un ştergar alb din mâna primarului. Toţi au procedat, după obicei, la împărţirea mai departe a colacilor, Cătălin Nechifor invitând zâmbitor pe toţi cei din preajmă – apropiaţi de-ai săi, urători, cetăţeni care au venit să asiste la spectacol – să guste din colac. Ca şi anul trecut, spectacolul a ţinut până seara târziu. (Dan PRICOPE)

Vezi si

18 percheziții la Hânțești și Vârfu Câmpului, într-un dosar de braconaj piscicol

Poliţiştii din Botoşani efectuează, miercuri dimineaţă, 18 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Botoşani şi Suceava, …