Thursday , March 28 2024

Festivalul Internaţional al Scolilor de Teatru poate deveni o emblemă a Sucevei

Intre 4 şi 11 iulie se desfăşoară, la Suceava, cea de-a doua ediţie a festivalului la care participă zece şcoli de teatru din România, Franţa, Republica Moldova, Polonia şi Serbia

fist [800x600]

La cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional al Scolilor de Teatru (FIST) ce se desfăşoară între 4 şi 11 iulie 2015 în municipiul Suceava perticipă zece şcoli de teatru din România, Polonia, Franţa, Republica Moldova şi din Serbia. Paul Chiribuţă, decanul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” din Bucureşti şi directorul FIST a explicat, într-o conferinţă de presă susţinută, sâmbătă, la Universitatea “Stefan cel Mare” Suceava, că festivalul îşi propune revigorarea culturală a municipiului reşedinţă de judeţ prin teatru, încurajarea debutului artistic, susţinerea tinerilor artişti şi promovarea artei contemporane.
Valentin Popa, rectorul Universităţii “Stefan cel Mare” Suceava a declarat că este bucuros că Festivalul Internaţional al Scolilor de Teatru a ajuns la cea de-a doua ediţie. “Deşi a fost pus, uneori, sub semnul îndoielii, această ediţie, până la urmă are loc, cu eforturile şi sprijinul Primăriei şi a Consiliului Judeţean Suceava, precum şi a Universităţii “Stefan cel Mare”, dar şi a celorlalţi colaboratori tradiţionali”, a declarat Valentin Popa, rectorul USV.
Rectorul USV a explicat că principalul efort făcut de unitatea superioară de învăţământ este cu privire la cazarea participanţilor, pentru care s-au pus la dispoziţie peste 60 de locuri de cazare pentru o săptămână.
De cealaltă parte, preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Ioan Nechifor s-a declarat mulţumit de realizarea acestui proiect, susţinând că, deşi eforturile au fost considerabile, este bucuros că s-a reuşit realizarea celei de-a doua ediţii . “Acum un an, când s-a născut această idee, părea un proiect greu de implementat, dar, cu foarte multe eforturi şi, evident că eforturile sunt mai mari atunci când vrei să continui, decât atunci când există o primă iniţiativă, am ajuns să începem şi cea de-a doua ediţie”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Ioan Nechifor. El a mai spus că se doreşte ca acest festival va deveni o emblemă a Sucevei.
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu speră că, cu ajutorul acestui festival, în timp, se va face şi la Suceava o şcoală de teatru. “In această vară, voi intra în Consiliul Local cu o propunere pentru a înfiinţa teatrul “Matei Vişniec” la Suceava şi, sigur o organigramă, iar cu timpul să putem angaja actori pentru a avea un teatru de sine stătător”.
Potrivit primarului municipiului reşedinţă de judeţ, pentru acest festival, Consiliul Local a aprobat suma de 100.000 de lei, bani cu care a fost organizat evenimentul.
Paul Ciribuţă, directorul FIST a declarat că se doreşte realizarea unui festival mondial, mai mult decât atât, în acest an au fost solicitări de participare din partea unor trupe de teatru din Mexic şi Brazilia, însă nu au putut fi incluse în programul festivalului deoarece au venit prea târziu. “Ambiţia noastră este să facem din acest festival internaţional, un festival mondial”, a spus Paul Chiribuţă, directorul FIST.
Directorul FIST a explicat că cea de-a doua ediţia a festivalului aduce în faţa publicului spectacole reprezentative interpretate de zece şcoli, din care şase din România, din Cluj Napoca, Târgu Mureş, Sibiu, Timişoara şi Bucureşti, iar patru din: Chişinău – Republica Moldova, Caen – Franţa, Varşovia – Polonia şi Belgrad – Serbia. “Vom avea un program destul de încărcat, în principiu sunt zile cu două spectacole, iar programul este producţia şcolilor de teatru prezentate”, a explicat Paul Chiribuţă.
Directorul FIST a mai spus că atât participanţii la festival, cât şi publicul larg pot lua parte, în fiecare dimineaţă de festival, la discuţii şi dezbateri. “Spectacolele selecţionate reprezintă direcţii de cercetare, direcţii estetice şi ne bucurăm să le putem prezenta aici şi să descoperim pentru publicul din Suceava şi din împrejurimi, cu o clipă mai repede şi tendinţele şcolilor de teatru şi tinerii actori pe care îi cresc”, a spus Paul Chiribuţă.
Dacă la prima ediţie a festivalului a fost un juriu de specialitate care i-a premiat pe participanţi, de această dată aceasta va lipsi, însă directorul FIST s-a gândit la o alternativă, prin care să desemneze un juriu onorific din public, care să participe la toate spectacolele, iar la final să se hotărască un “cel mai bun spectacol”.
Piesele de teatru se vor juca pe scenele de la: Dom Polski, la Auditoriumul Joseph Schmidt din cadrul USV, la Muzeul Satului Bucovinean şi la Muzeul de Stiinţe ale Naturii, pentru că, după cum a declarat Paul Chiribuţă, conducerea Casei de Cultură a Sindicatului a cerut un preţ prea mare, şi anume 1.000 de lei pe oră. “Nu se va mai juca pe scena Casei de Cultură din cauza preţului exagerat pe care l-au cerut, 1.000 de lei pe oră”, a spus directorul FIST.
Cu privire la organizarea celei de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional al Scolilor de Teatru, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu a spus că, dacă solicitările vor veni la timp, bugetul va fi mai mare.
“La nivelul municipalităţii, rugămintea mea este să vină o solicitare pentru acest eveniment la începutul anului, la fundamentarea bugetului”, a spus primarul Ion Lungu. (Iulia-Greta NIGA)

Vezi si

Un bărbat de 28 de ani și tatăl său au terorizat luni în șir o familie din Vama pentru o bucată de pământ. Tânărul a fost reținut

Polițiștii din Vama au în lucru un dosar dosarul penal privind comiterea infracțiunilor de tulburare …