Thursday , March 28 2024

Fermierul-poliţist din Siret, lăsat în libertate. Sefii de la APIA Botoşani, cu care a făcut înţelegeri pentru subvenţii, băgaţi în arest

Procurorii DNA au dispus cercetarea în libertate a lui Mihai Filipiuc, şeful poliţiei locale din Siret şi patronul firmelor Eco Plai Bucovina SRL şi Soimii Fermă SRL, prin care a obţinut, în localitatea Brăeşti, judeţul Botoşani subvenţii ilegale de peste 100.000 de euro pe terenurile arendate. Sase lucrători publici ce fac parte din conducerea APIA Botoşani dar şi primarul oraşului Săveni – Botoşani, Relu Petru Târzioru, au fost reţinuţi pentru 24 de ore

Sediul_APIA_Botosani [800x600]


Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus punere în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea, pentru 24 de ore a lui Liviu Stelian Zaharia, director executiv al Centrului Judeţean Botoşani din cadrul APIA, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite, în formă continuată şi luare de mită; reţinerea, pentru 24 de ore a lui Gabriel Tincu, şef Serviciu Măsuri Speciale şi IT al aceleiaşi instituţii, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite în formă continuată; reţinerea, pentru 24 de ore a lui Gheorghe Faraon, şef al Serviciului Control al aceleiaşi instituţii, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite în formă continuată, dare de mită şi luare de mită în formă continuată şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Relu Petru Târzioru, primar al oraşului Săveni, jud. Botoşani, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. S-a mai dispus de asemenea reţinerea lui Ovidiu Epuraş, şef al Serviciului Inspecţie Cota de Lapte şi Supracontrol în cadrul APIA Centrul Judeţean Botoşani, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite şi a lui Ilie Iulian Merticaru, administrator al S.C. AGROMER SRL Sadoveni, judeţul Botoşani, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
Din actele dosarului instrumentat de procurorii DNA suceveni rezultă că au fost desfăşurate activităţi cu încălcarea atribuţiunilor de serviciu, în scopul acordării de subvenţii în afara cadrului legal, unor fermieri aflaţi în sfera de interese a funcţionarilor APIA Botoşani, printre care şi Mihai Filipiuc din Siret, judeţul Suceava, şef la poliţiei locale din oraş şi concomitent patron al firmelor Eco Plai Bucovina SRL şi Soimii Fermă SRL, prin care a obţinut, în localitatea Brăeşti, judeţul Botoşani subvenţii ilegale de peste 100.000 de euro, rezultate din declararea unui teren de peste 200 de hectare, care ar fi fost lucrat şi care nu se regăseşte decât în evidenţele APIA Botoşani.
Potrivit procurorilor anticorupţie, Gabriel Tincu, şef de serviciu la APIA Botoşani, ar fi intermediar în tranzacţii cu terenuri pe raza judeţului Botoşani, un număr însemnat de persoane apelând la acesta pentru identificarea de posibili cumpărători. Utilizând datele de identitate ale proprietarilor de teren şi specimenele de semnături olografe, acesta întocmeşte, în fals, contracte de arendă pentru suprafeţele de teren pe care proprietarii ar fi dispuşi să le vândă, arendaş fiind o persoană din familia lui Tincu Gabriel. ontractele de arendă au fost înregistrate apoi la primăriile localităţilor pe raza cărora sunt situate terenurile, cu complicitatea unor angajaţi din cadrul instituţiilor respective, fără ca deţinătorii de drept, care sunt menţionaţi în contract ca şi arendatori, să fie înştiinţaţi despre încheierea acestora.
Totodată, există indicii potrivit cărora, Zaharia Liviu-Stelian ar fi zădărnicit un control ce viza legalitatea atribuirii de subvenţii unui fermier şi societăţii pe care o administra, demarat ca urmare a unei petiţii.
De asemenea, rezultă indicii în sensul obţinerii de către Faraon Gheorghe de avantaje materiale de la un fermier care a oferit diverse produse agricole în scopul evitării unor controale care urmau să stabilească legalitatea obţinerii subvenţiilor. Aceasta întrucât, pentru o mare parte din terenurile înscrise în declaraţiile de suprafaţă, fermierul nu deţinea documentele legale justificative care să facă dovada clară a exploatării suprafeţelor, existând şi indicii că acesta ar deţine contracte de arendă false ori încheiate în numele unor persoane decedate.
Totodată, există indicii din care rezultă că Epuraş Ovidiu, direct sau prin intermediul unor subordonaţi, a acordat în campania anului 2012, sprijin financiar mai mare decât li se cuvenea unor fermieri, raportat la numărul de ovine pe care îl deţineau. (N.R.)

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …