Sunday , April 28 2024

Fermierii amenință cu reluarea protestelor dacă nu vor fi demiși cei responsabili de lipsa din Vama Siret a cântarului pentru TIR-uri

Fermierii anunță reluarea protestelor în cazul în care Executivul nu îi va demite pe cei responsabili de lipsa cântarelor la punctele de trecere dinspre Ucraina spre România, în special în Vama Siret, și dacă măsuri urgente nu vor fi implementate la toate punctele de trecere vamală prin care intră produse agricole din țara vecină.

Într-o scrisoare deschisă adresată președintelui Klaus Iohannis și Executivului, Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR) își manifestă “îngrijorarea și indignarea față de ultimele informații apărute în spațiul public, legate de modul în care este monitorizat tranzitul cerealelor din Ucraina prin România”.
“De fapt, în lumina ultimelor declarații publice, reiese tot mai clar că suspiciunile transmise constant de noi s-au dovedit a fi reale. Faptul că nu se monitorizează, în mod real, acest tranzit și mai ales că, în punctul cel mai nevralgic al accesului acestor cereale în România, nu se cântăresc camioanele care intră în țară de aproape 2 ani, contribuie la atingerea apogeului stării de nervozitate pentru membrii noștri. Revenim asupra revoltei fermierilor, adesea greșit înțeleși de cei care decid soarta lor. Această mânie rezultă din dezamăgirea în fața promisiunilor false și din uimirea în fața birocrației care li se impune constant (…). După ce, timp de aproape 2 ani, ni s-a transmis că se iau toate măsurile în România pentru ca sistemul de monitorizare să funcționeze, aflăm cu stupoare, în urma declarațiilor funcționarilor vamali, că la punctele de trecere dinspre Ucraina spre România, în special în punctul Vama Siret, aceste cântare nu există”, se arată în documentul citat de Agerpres.
În cazul în care Executivul nu va lua urgent măsuri concrete, spune FAPPR, fermierii vor reacționa ferm, pasivitatea decidenților fiind o dovadă că agricultorii sunt “bătaia de joc a unor funcționari care nu au înțeles că tot ceea ce ne dorim este un sistem de monitorizare reală pentru produsele agricole care intră în țara noastră din Ucraina”.
“Prin măsuri concrete înțelegem demiterea de urgență a tuturor celor responsabili pentru această situație gravă, care se perpetuează de atâta timp, cu știrea și implicarea mai multor instituții publice. În mod cert, următoarea etapă va fi reluarea acțiunilor în stradă, în cazul în care măsuri urgente nu vor fi implementate la toate punctele de trecere vamală prin care intră produse agricole din Ucraina. Așa cum am demarat un protest în primăvara 2023, credem că nu va exista cale de întoarcere dacă soluțiile propuse de autorități nu sunt exemplare de data aceasta. O primă parte a soluției este demiterea tuturor celor implicați în procesul de intrare în România prin punctele vamale a produselor agricole cu origine ucraineană”, afirmă fermierii.
Aceștia cer decizii concrete, cu impact direct la nivelul fermelor din România.
“Fermierii din România nu vor ieși în stradă pentru a cere ajutoare financiare, pentru a beneficia de acele facilități fiscale care ne-au fost oprite după un an, deși erau anunțate că vor fi efectiv valabile până în anul 2028. Fermierii din România nu vor ieși în stradă pentru că vor mai multe subvenții sau pentru că vor legi care să-i favorizeze față de alte categorii profesionale. Fermierii din România vor ieși în stradă pentru că se simt trădați într-un stat de drept care eșuează constant în a crea și menține un cadru legal și fiscal coerent”, avertizează FAPPR.
Membrii organizației subliniază în scrisoarea deschisă că nu doresc protecție și servicii “speciale”, ci vor să se simtă protejați și egali în fața legii.
Fermierii precizează că, deși au atras în mod repetat atenția că există lacune mari în sistemul de monitorizare (cântărire, control sanitar veterinar etc.), că importurile de cereale ucrainene au pătruns adânc în piața locală și au exportat efectele războiului, contribuind la erodarea afacerilor din agricultură, de fiecare dată au primit asigurări ferme că se lucrează pentru ei și pentru un sistem de monitorizare eficient.
Mai mult, în opinia lor, o asemenea dotare deficitară a vămilor românești nu face decât să argumenteze, în mod negativ, discuțiile privind o posibilă aderare a României la spațiul Schengen.
“Nu putem pretinde că suntem pregătiți să fim parte a zonei Schengen în aceste condiții!”, afirmă reprezentanții FAPPR.
În continuare, fermierii subliniază că nu au militat niciodată pentru închiderea căilor de acces a cerealelor din Ucraina, ci chiar au fost printre primii care au acordat ajutor cetățenilor ucraineni după izbucnirea războiului.
“Atragem atenția asupra pericolului real ca, în situația actuală, în care mulți producători români își anunță falimentul, demiterea funcționarilor responsabili de acest haos și aplicarea urgentă de măsuri pentru implementarea unui sistem viabil de monitorizare sunt singurele acțiuni care vor reține fermierii din a ieși din nou în stradă și a cere respectarea angajamentelor reale în interesul acestora”, se mai spune în scrisoare.

Vezi si

CE Szeged. Canotorii suceveni Florin Arteni și Florin Lehaci, argint european la dublu rame. Ancuța Bodnar, doar bronz alături de Simona Radiș la dublu vâsle

Campioanele olimpice en titre la dublu vâsle feminin, suceveanca Ancuţa Bodnar şi botoșăneanca Simona Radiş, …