Wednesday , February 1 2023

Femeie de 48 de ani cu atac cerebral, salvată de medicii de la Spitalul Județean. Dr. Lulciuc: S-a reușit extragerea cheagului de sânge  în mai puțin de 45 de minute. Timpul înseamnă creier

O echipă multidisciplinară din cadrul Spitalului Județean Suceava a reușit zilele trecute, în urma unei intervenții contracronometru, salvarea vieții unei femei de 48 de de ani care suferise un accident vascular cerebral ischemic acut.
”Pacienta a ajuns în timp util la Serviciul de Radiologie Intervențională și s-a reușit extragerea cheagului de sânge din vasul blocat (artera bazilară) în mai puțin de 45  de minute. Acum, femeia poate comunica și mișca toate membrele. Timpul înseamna creier!”, a spus medicul Cătălin Lulciuc.
Conform acestuia, pacientul tipic pierde 1,9 milioane de neuroni în fiecare minut în care accidentul vascular cerebral nu este tratat, iar acest tip de infarct, în distribuția arterei bazilare, este poate cel mai de temut și mai devastator dintre toate accidentele vasculare cerebrale ischemice.
Echipa multidisciplinară care a efectuat operația a fost compusă din dr. Cătălin Lulciuc, dr. Alexandra Husar, dr. Gabriel Mircea (radiologi intervenționiști), dr. Ioana Boarescu (Neurologie), dr. Mara Sbiera (ATI), dr. Diana Munteanu  (UPU), dr. Gabriela Micliuc (Radiologie UPU), as. Andreea Cornea, as. Alexandru Serediuc (Radiologie intervențională) și as. Aura Adochitei (ATI).
Medicul Cătălin Lulciuc a ținut să reamintească semnele unui AVC ischemic acut: cefalee (durere de cap) severă fără o cauză cunoscută; amorțeală sau slăbiciune a feței, brațului sau piciorului, în special pe o parte a corpului; confuzie; probleme de vedere la unul sau ambii ochi; dificultăți de mers, amețeli, pierderea echilibrului sau a coordonării. ”Dacă un membru al familiei sau un apropiat manifestă aceste simptome, sunați  imediat la 112!”, a mai transmis medicul sucevean. (O.S.)

Vezi si

 Activități desfășurate de polițiștii suceveni pentru prevenirea violenței în mediul școlar (FOTO)

În perioada 30 ianuarie –  3  februarie 2023, polițiștii organizează o serie de activități suplimentare …