Fata de 15 ani gravidă și bătută cu biciul de iubitul său a fost luată din familie și internată într-un centru de primire minori

reportersite
18 februarie 2020, 7:45

Psihologii au reușit să o convingă să plece din casa concubinului său, cu care este însărcinată în luna a V-a. Ea a fost internată într-un centru de primire minori. In zilele următoare o instanță va decide dacă va fi mutată în Centrul maternal sau va fi plasată în grija unui asistent maternal. Denisa a terminat clasa a VII-a și le-a spus reprezentanților DGASPC că vrea să-și continue școala. Drama fetei de 15 ani a ajuns la urechile autorităților după ce un fost iubit al mamei sale a postat pe o rețea de socializare o filmare în care se vede clar cum fata este bătută cu bestialitate de iubitul ei de 19 ani. Chiar dacă la început s-a vehiculat ideea că mama fetei ar fi filmat toată grozăvia, fata le-a povestit reprezentanților DGASPC că un frate al concubinului ei a fost cel care a înregistrat totul 

Denisa S., în vârstă de 15 ani, însărcinată în luna a V-a, din comuna Horodnic de Sus, a fost ieri luată din familie și internată într-un centru de primire minori în regim de urgență. În cursul dimineții de ieri, o echipă mixtă formată din polițiști, asistentul social din cadrul Primărie și reprezentanți ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului s-a deplasat la domiciliul fetei și a convins-o că cel mai bine, atât pentru ea, cât și pentru copilul pe care îl așteaptă este să părăsească locuința concubinului său. Drama fetei de 15 ani a ajuns la urechile autorităților după ce un fost iubit al mamei sale a postat pe o rețea de socializare o filmare în care se vede clar cum fata este bătută cu bestialitate de tânărul de etnie rromă. Fata este însărcinată în luna a V-a, iar iubitul său ar fi suspectat-o că îl înșeală și acela a fost modul său de a o pedepsi.

Chiar dacă la început s-a vehiculat ideea că mama fetei ar fi filmat toată grozăvia, fata le-a povestit reprezentanților DGASPC altceva. “Fata ne-a povestit că un frate al concubinului a fost cel care a filmat tot, iar săptămâna trecută Denisa a reușit să deblocheze telefonul acestuia și i-a trimis mamei sale filmarea, cerându-i ajutor”, a povestit Nicoleta Daneliuc, purtătoare de cuvânt în cadrul DGASPC Suceava.

Gabriel Litră, de 19 ani, a bătut-o pe fată cu biciul, i-a băgat mâinile în jar încins, a lovit-o cu pumnii peste față și a pus-o să stea în genunchi în fața lui.

Reamintim că polițiștii suceveni s-au mișcat exemplar în acest caz și chiar dacă fata minoră, Denisa S., și mama acesteia, Simona Samson, au refuzat să depună vreo plângere, bătăușul a fost sâmbătă reținut pentru 24 de ore, iar duminică a primit mandat de arestare pentru 30 de zile. Ceea ce au făcut polițiștii suceveni a fost o premieră la nivel național. Oamenii legii au arătat că pot interveni în astfel de cazuri și pot găsi soluții pentru a ajuta, chiar dacă victima încearcă să îl scape de vină pe agresor pentru că este speriată și nesusținută de familie. “În arestul IPJ a ajuns un tânăr de 19 ani din comuna Horodnic de Sus care și-a maltratat concubina de 15 ani, însărcinată în cinci luni. Deși tânăra, dar și mama ei au încercat să-l protejeze pe concubin și să îl exonereze de orice vină, polițiștii au pus mai presus legea și au aplicat-o în spiritul și în ­li­tera sa. Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Rădăuți, împreună cu procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți au demonstrat că Legea 217/2003 privind prevenirea și combaterea violenței în familie nu este doar un act normativ, ci un instrument legislativ, care permite intervenția fermă și concretă în situații de risc. Polițiștii suceveni au realizat o premieră. Au dispus reținerea unui agresor în lipsa unei plângeri prealabile, dar asigurând un probatoriu solid. Felicitări tuturor colegilor care au muncit peste 24 de ore pentru a arăta tuturor că familia este mediul în care trebuie să simți siguranță și res­pect, iar desconsiderarea valorilor și a legii sunt noțiuni pedepsite nu doar de accepțiunea populară, ci și de normele juridice”, a declarat ­comi­sarul șef Ionuț Epureanu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Suceava.

Fata însărcinată se află acum într-un centru de primire în regim de urgență, iar în zilele următoare se va decide în instanță dacă aceasta va fi mutată în Centrul maternal sau va fi plasată în grija unui asistent maternal. “Este o fată puternică. A terminat clasa a VII-a și vrea să se întoarcă din septembrie la școală, pentru a face clasa a VIII-a. Am discutat și cu directorul școlii din Rădăuți unde a învățat și ne-a spus că fata avea rezultate bune la învățătură. Va beneficia de terapie psihologică și va fi înscrisă și la un medic de familie. În decizia care se va lua în ceea ce o privește va conta mult și opinia ei”, a completat Nicoleta Daneliuc, purtătoare de cuvânt în cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava. (Cristina RUŞTI)