Thursday , April 25 2024

Familia Sfarti, chemată de stat să acopere din propria avere prejudiciile de la STARMOD şi MEFITEX

Solicitarea a fost făcută de către ANAF prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava la Tribunalul Suceava şi se va judeca la toamnă. Starmod  – fosta Confecţia- şi Mefitex, fostele ateliere ale PCR din Zamca, conduse de cuplul Livia şi Victor Sfarti sunt în insolvenţă, respectiv faliment, iar Statul Român reclamă prejudicii de milioane de lei de la cele două entităţi falimentare, pe care ar dori să le recupereze din averea celor doi administratori  

Starmod 005 [800x600]

Saptezeci de solicitări depuse în ultimele două luni la Secţia Civilă a Tribunalului Suceava privind antrenarea răspunderii materiale a creditorilor privind pagubele produse firmelor intrate în faliment, au, cu puţine excepţii, decizii de amânare a judecării cauzei până în luna septembrie a acestui an, în condiţiile în care lunile iulie şi august ale fiecărui an sunt atragerea răspunderii materiale a creditorilor. Aceştia sunt reprezentanţi îndeobşte de către firmele de lichidare, executorii judecătoreşti ori de fisc.
Fiscul, repezentat prin ANAF – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava, este cel care a depus, înainte de vacanţa judecătorească începută pe data de 1 iulie a.c., , un număr important de cereri de atragere a răspunderii  materiale pentru patroni care, apreciază organul fiscal, au determinat în mod deliberat intrarea în faliment a firmelor pe care le-au condus.
Persoanele cele mai cunoscute care au deţinut ori deţin în continuare funcţii de conducere a unor societăţi comerciale de anvergură din municipiul Suceava, sunt Lidia Sfarti, administrator la SC STARMOD SA Suceava dar şi soţul ei, Victor Sfarti, fost administrator la SC MEFITEX SA Suceava. Intâmplător sau nu, în cursul lunii trecute, ANAF, prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava a cerut deschiderea unor procese de atragere a răspunderii materiale a administratorilor, pentru fiecare din cei doi soţi, care sunt acum acuzaţi de Fisc  că au condus în mod deliberat către faliment firmele pe care le-au administrat.
STARMOD, firma condusă spre insolvenţă de Lidia Sfarti
sfarti-lidia [800x600]Curtea Constituţională a declarat ca fiind neconstituţionle prevederile articolului 6 din Legea 241/2005 privind combaterea evaziunii fiscale. Consecinţa directă a fost iminenta achitare a directoarei SC STARMOD SA, Lidia Naila Sfarti, condamnată anul trecut la un an de închisoare cu executare. Articolul 6 din legea sus-amintită prevede pedeapsa cu închisoare pentru “reţinere la sursă” adică reţinerea din salariile angajaţilor a unor sume datorate bugetului de stat şi nevirarea acestora către bugetul statului. Insă, această operaţiune nu mai este, conform Curţii Constituţionale, infracţiune şi drept urmare Lidia Sfarti ar urma să fie achitată, la instanţa superioară. Am arătat la acea vreme că la Bucureşti, Curtea Constituţională nu s-a pronunţat dar nici nu este interesată de modul în care angajaţii de la STARMOD Suceava vor putea obţine drepturi de asiguări sociale – şomaj, sănătate, pensii, etc., dacă banii reţinuţi nu au fost viraţi către bugetele de profil. Pentru directoarea Starmod Lidia Sfarti este important că, de vreme ce Curtea Contituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate depusă, condamnarea la închisoare va rămâne fără obiect şi instanţa superioară, Curtea de Apel Suceava, va trebui să ia act de achitarea sa.
In data de 17.03.2015, Lidia Sfarti a primit o sentinţă de condamnare mai puţin obişnuită – condamnare fără acord de recunoaştere. Conform sentinţei din acea dată, Judecătoria Suceava a condamnat-o atunci pe Lidia Naila Sfarti, la o pedeapsă de un an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută şi pedepsită de art. 6 din Legea nr. 241/ 2005, cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod pen. 1969, cu aplicarea art. 5 alin. 1 N.C.pen. constând în reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă. A fost admisă în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Statul Român- Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava prin care Lidia Naila Sfarti, a fost obligată în solidar cu partea responsabilă civilmente, SC Starmod SA Suceava, la plata către aceasta a sumei de 219.457 de lei, precum şi la plata accesoriilor fiscale aferente acestei sume, până la data plăţii efective. Pe aceste ultime considerente, Fiscul cere atragerea răspunderii patrimoniale a Lidiei Sfarti dar şi a subalternilor săi, Marta Nicolau şi Mioara Morar. In dosarul deschis de Finanţe, judecătorii au decis amânarea unei decizii până în luna septembrie, după vacanţa judecătorească.
 STARMOD în insolvenţă la cererea DGFP, de acum 5 ani
In data de 7 septembrie 2010, DGFP Suceava a depus la Tribunalul Suceava o cerere de deschidere a procedurii insolvenţei împotriva SC STARMOD SA, pentru că societatea datora la acea vreme statului suma de14,76 milioane de lei noi (147,6 miliarde de lei vechi)  reprezentând TVA, impozit pe venituri din salarii, impozit pe profit, contribuţii CAS angajator şi contribuţii CAS asiguraţi. Se mai adăugau la această sumă contribuţii nevirate de către angajator pentru fondul de şomaj, de asigurări de sănătate şi o multitudine de astfel de debite care nu au fost achitate de ani întregi de către SC STARMOD SA. Tribunalul a respins, anul trecut, cererea de deschidere a procedurii insolvenţei formulată de DGFP, însă hotărârea a fost infirmată de instanţa superioară. Se aşteaptă ca, de acum încolo, pe adresa instanţei – Secţia Civilă a Tribunalului Suceava să vină mai multe cereri din partea creditorilor care au de încasat bani de la  fabrica de confecţii suceveană.
MEFITEX-ul decedat, fostul administrator, Victor Sfarti, pus la pachet cu nevasta de la STARMOD sa raspunda cu averea
In dosarul SC MEFITEX SA, societate care a intrat în insolvenţă şi mai apoi în faliment cu multă vreme înainte de SC STARMOD SA, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava a înaintat, aproape în aceeaşi zi cu acţiunea deschisă pe numele Liviei Sfarti, o altă cerere de atragere a răspunderii materiale a fostului administrator şi pentru Victor Sfarti, soţul celei dintâi şi fost administrator al firmei MEFIEX. Si într-un caz, şi în celălalt, cererile reprezentanţilor ANAF vor fi judecate în toamnă, după ce se va termina vacanţa judecătorească. Este cert că în dosarul MEFITEX, Victor Sfarti este acuzat că ar fi prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ 70 de miliarde de lei vechi, într-un dosar de evaziune fiscală datând de la începutul anului 2000, iar în 2003 s-a deschis de către instanţă, la cererea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice  un dosar de insolvenţă, ulterior de faliment, pentru SC MEFITEX SA, firma condusă de Victor Sfarti. Acesta a fost acuzat că a făcut mai multe afaceri cu fier vechi cu felurite firme, care ulterior au făcut obiectul unor dosare penale încă nefinalizate.
Foşti patroni de buticuri, obligaţi să plătească din averea proprie sute de mii de lei creditorilor 
Până la intrarea în vacanţa judecătorească, magistraţii suceveni au  dat, luna trecută, câteva sentinţe importante, în dosarele în care s-a cerut atragerea responsabilităţii materiale a foştilor administratori de firme, consideraţi responsabili pentru trimiterea către faliment a acestora. Concret, în suita de aproximativ 70 de dosare de faliment în care s-a cerut de către lichidatori, de către Fisc sau de către creditori luarea acestor măsuri, depuse la Secţia Civilă a Tribunalului Suceava în luna dinaintea intrării oficiale a magistraţilor în vacanţă, peste 60 au fost amânate pentru judecată în toamnă, câteva au fost respinse iar altele, puţine, au primit soluţie. De remarcat că soluţiile date, cu puţine excepţii au fost în favoarea creditorilor şi au vizat acceptarea cererii de atragere a răspunderii materiale a foştilor administratori.Prezentăm mai jos trei asemenea cazuri:
Tribunalul Suceava a admis cererea formulată de GENERAL INSOLV IPURL n calitate de lichidator judiciar al debitorului SC ECOWOOD SRL, cu sediul social în Sat Demacuşa, comuna Moldoviţa, şi l-a obligat pe fostul administrator al firmei,  Munteanu Viorel, cu domiciliul în localitatea Baranca, Comuna Hudeşti, judeţul Botoşani, să suporte pasivul debitorului în cuantum de 682.045 lei. Sumele astfel recuperate vor intra în averea debitorului şi vor acoperi pasivul stabilit în tabelul definitiv consolidat.
Aceeaşi instanţă admis cererea de antrenare a răspunderii materiale formulată de Consorţiul format din Mincu şi Asociaţii SPRL şi MIT Insolv SPRL, în contradictoriu cu Tabarcă Vasilică şi Gherca Daniela, foşti administratori ai debitoarei SC GU STAR SRL şi i-a obligat pe cei doi pârâţi, în calitate de foşti administratori ai firmei GU STAR SRL, să suporte din averea proprie, pasivul acesteia, până la concurenţa sumei de 183.924 lei.
Un alt caz de obligare la asumarea răspunderii materiale a foştilor patroni, stabilită de judecătorii suceveni înainte de intrarea în vacanţă vizează solicitarea
PROLEADER INSOLV IPURL, care în calitate de administrator judiciar al debitorului SC UNIGIFF SRL Suceava, a obţinut obligarea  fostului  administrator Cristina Florea să suporte pasivul debitorului în cuantum de 354.020 lei. In toate cazurile, sumele astfel recuperate vor intra în averea debitorului şi vor acoperi pasivul stabilit în tabelul definitiv consolidat. Executarea silită împotriva foştilor administratori se efectuează de executorul judecătoresc, conform Codului de procedură civilă. După închiderea procedurii falimentului, sumele rezultate din executarea silită vor fi repartizate de către executorul judecătoresc în conformitate cu prevederile legale. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Trei elevi de la Școala Gimnazială nr. 4 Suceava, premiați la etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română pentru ciclul gimnazial

Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română pentru ciclul gimnazial a avut loc în perioada …