Thursday , December 1 2022

Familia Loba din Lupcina-Ulma se va muta în fosta şcoală de la Costileva

Familia Loba şi-a pierdut casa într-un incendiu, iar acum cei şapte micuţi împreună cu părinţii locuiesc într-un fost adăpost de animale, în plin câmp, fără apa si curent electric

casa Loba Lupcina 5 [800x600]


Consilierii locali din Ulma au analizat în cadrul ultimei şedinţe de Consiliu Local situaţia copiilor familiei Loba şi au încercat să identifice soluţii, deoarece este mult prea riscant ca aceşti copii să-şi petreacă iarna în fostul adăpost de animale în care locuiesc în prezent.
Familia Loba are şapte copii şi locuieşte izolată de orice formă de civilizaţie, fără o sursă de apă şi fără curent electric, într-un fost adăpost de animale, de când şi-au pierdut casa, într-un incendiu, în luna august a anului trecut. Aceşti copii de-o şchioapă nu ştiu ce este un film de desene animate, iar singurele jucării sunt cele primite de la oameni cu suflet mare. Cea mai mare dorinţă a lor este ca iarna aceasta să nu fie prea aspră ca să poată să apuce primăvara. Pentru ca vântul să nu le bată direct în uşa mai mult decât şubredă, tatăl a încercat să facă o improvizaţie din câteva scânduri şi nişte folie. In acest fel, zic ei, parcă s-a mărit şi spaţiul din casă şi spun cu mândrie că au şi ei hol. Intr-o încăpere, în care înainte de incendiu ţineau vaca, care nu are mai mult de 6 metri pătraţi, dorm nouă suflete. Intr-un colţ, este o sobă mică la care mama găteşte şi la care se încălzesc. Stau undeva în câmp deschis, fără vecini împrejur şi fără nici cea mai mică urmă de civilizaţie. Nici măcar o potecă nu este. Nu se plâng şi nu lipsesc niciodată de la cursuri, dar numai ei ştiu ce îndură. Nu le prea place iarnă pentru că e prea grea pentru ei. Cel mai mic are cinci ani şi merge mai mult de o oră până la şcoală împreună cu fraţii mai mari. Sunt copii săraci care de multe ori nu au bani de caiete, dar sunt cu zâmbetul pe buze şi-i multumesc lui Dumnezeu că sunt sănătoşi. Nu aşteaptă cadouri scumpe, nici măcar nu îndrăznesc să viseze la o altfel de viaţă, dar sunt joviali şi glumeţi. Merg la şcoală fără bani de buzunar sau telefoane mobile de ultimă generaţie dar preţuiesc viaţa şi faptul că sunt împreună.
După ce reprezentanţii Federaţiei Patronale a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Suceava i-au vizitat pe aceşti oameni bătuţi mult prea crunt de soartă şi le-au dăruit alimente şi articole de îmbrăcăminte, acum a venit rândul reprezentanţilor autorităţii locale să se mobilizeze şi să dea o mână de ajutor. Aşa cum reiese din declaraţiile reprezentanţiilor Primăriei Ulma, se pare că cei şapte copii împreună cu părinţii lor se vor muta în casă nouă. Este vorba despre o clădire dintr-un sat vecin, Costileva, unde şi-a desfăşurat activitatea Scoala Primară. Din cauza numărului mic de elevi, activitatea la această unitate de învăţământ a fost închisă, iar elevii rămaşi merg cu microbuzul şcolar la Scoala din Ulma. „Am identificat împreună cu consilierii locali două locaţii unde este posibil să locuiască pe perioada iernii. Este vorba despre fosta şcoală din Costileva, care s-a închis din cauza numărului foarte mic de elevi şi o clădire care aparţine Poliţiei de Frontieră dar nu este folosită de mai mult timp. I-am prezentat familiei Loba cele două posibilităţi, iar ei s-au arătat interesaţi de clădirea din Costileva. Are trei încăperi, sobe şi este acoperită cu tablă. Ii vom ajuta şi cu lemne pentru încălzire”, am aflat de la Gheorghe Cega, secretarul Primăriei Ulma. Preşedintele Federaţiei Patronale a Intreprinderilor Mici şi Mijlocii Suceava, Liliana Agheorghicesei, a declarat că este greu de crezut că în anul 2014, aceşti oameni trăiesc în asemenea condiţii inumane, iar orice ajutor din partea oamenilor cu suflet mare este bine venit. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Peste 300 de polițiști suceveni acționează în perioada minivacanței de Sf. Andrei și 1 Decembrie

În perioada 30 noiembrie – 04 decembrie, polițiștii de ordine publică și rutieră din cadrul …