Friday , January 27 2023

Falticenean retinut pentru contrabanda cu tigari la Neamt

Dumitru Marius Simion alimenta cu ]ig\ri magazine din S\b\oani, sub protec]ia unui poli]ist local
Un individ din F\lticeni, Dumitru Marius Simion a fost prins la `nceputul acestei s\pt\m=ni la S\b\oani – Neam], de c\tre procurorii DIICOT, Biroul teritorial Neamţ. Simion era [eful unei grup\ri formate din 10 persoane care se ocupau cu contrabanda de ţigări. Dumitru Marius Simion a fost prins `n flagrant la  Săbăoani, pe c=nd aducea marfa ilicită către cei dispuşi să v=ndă pe sub m=nă ţigări din Republica Moldova şi Ucraina. De menţionat este faptul că afacerea a înflorit de-a lungul timpului poate şi pentru că s-a desfăşurat cu girul unui om al legii. Este vorba despre un poli]ist din localitate care avea rolul de a proteja tranzacţiile şi chiar de a-i anunţa pe cei implicaţi de eventuale controale. La ultimul transport de ţigări care a intrat în Neamţ luni, 26 septembrie 2011, au fost livrate mii de pachete. Acestea şi cele găsite acasă la o parte din învinuiţi au păgubit bugetul de stat cu circa un miliard de lei vechi. În cauză s-au făcut trei propuneri de arestare, pentru liderul grupării, f\lticeneanul Simion dar şi pentru două surori din Săbăoani care vindeau marfa prin magazinele lor. Cei trei sunt acuzaţi de asociere în vederea săv=rşirii de infracţiuni, contrabandă şi evaziune fiscală. Deocamdată poliţistul este liber, dar este învinuit în cauză. Anchetatorii au stabilit că activitatea infracţională a liderului, Dumitru Marius Simion, de 34 de ani, din Fălticeni, ar fi demarat la începutul acestui an, c=nd pe căi încă neştiute s-ar fi aprovizionat cu o cantitate mare de ţigări. Acestea erau din Republica Moldova şi Ucraina, în special din mărcile „Plugarul“, „Doina“, dar şi „Viceroy“. Pentru distribuţe şi-ar fi creat propria reţea şi a racolat persoane dispuse. Aşa au ajuns să se cunoască cu Simion diverşi patroni de baruri sau magazine alimentare, inclusiv Cecilia Antici, de 46 de ani şi Viorica Stoica, de 43 de ani, ambele din Săbăoani. Cele două sunt surori şi prima deţine magazinul „L&L“, iar cealaltă administrează firma„Miad Art“. După ce şi-au dat acceptul de a c=ştiga bani prin v=nzarea de ţigări cu eludarea legii, s-au stabilit şi rolurile fiecăruia.
Femeile, dar şi alţi învinuiţi ar fi trebuit să se ocupe de v=nzare, Simion se ocupa de aprovizionare, transportul şi predarea baxurilor de ţigări, iar rolul poliţistului era cel de a închide ochii la toate aceste nereguli, dar şi a asigura protecţia, pe c=t mai eficient cu putinţă. Cu toată osteneala lui, ce se înt=mpla la Săbăoani a ajuns la urechea procurorilor DIICOT, care au intrat pe fir şi au făcut descinderi în zonă pe 26 septembrie. Simion a fost prins în flagrant la volanul unui autocamion marca Fiat, înmatriculat în Bulgaria. După ce a fost tras pe dreapta oamenii legii au găsit un spaţiu secret sub podea, unde erau pitite ţigările. Acolo au fost descoperite 1.500 de pachete de ţigări care ar fi trebuit să fie predate Ceciliei Antici. Aceasta nu a vrut să primească coletul la magazin ci stabiliseră telefonic să se înt=lnească la un restaurant mai izolat din zonă. După flagrant s-a trecut şi la percheziţionarea locuinţelor celor două femei. La Antici s-au găsit 782 de pachete de ţigări şi 50 de litri de alcool pentru care nu existau documente de provenienţă. Stoica avea acasă nu mai puţin de 6.500 de pachete de ţigări şi 650 de litri de alcool. Pentru întreaga cantitate de tutun şi alcool anchetatorii au stabilit un prejudiciu de 103.202 lei – 1,03 miliarde de lei vechi. La anchetă, Simion nu a recunoscut acuzaţiile decît pentru cele 1.500 de ţigări găsite în camion şi a spus că este vorba de un fapt izolat, că astfel de lucruri nu face în fiecare zi. Cecilia Antici a recunoscut colaborarea cu Simion din luna martie a acestui an, dar a susţinut că luni suceveanul nu i-a adus nimic. La fel a procedat şi sora ei. De re]inut c\ f\lticeneanul Dumitru Simion a mai avut contact cu legea penală fiind condamnat cu suspendare pentru falsificare de monedă şi alte valori. (O.S.)

Vezi si

Managerul Spitalului Județean: Toleranța zero față de actele de corupție. Tot personalul va fi reinstruit cu privire la standardul anti-mită

Managerul Spitalului Județean de Urgență ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava,  medicul Alexandru Calancea, a susținut …